Maribor padel v bitki za Štajersko

Foto: Profimedia
V soboto so bili v elitni slovenski nogometni ligi na sporedu trije obračuni.
Oglej si celoten članek

Nogometaši Celja so v 89. štajerskem derbiju premagali Maribor (2:1) in mu prizadejali prvi letošnji poraz, svoj niz zmag pa podaljšali na štiri. Ob tem so se prvič v aktualni sezoni prebili med peterico najboljših moštev Prve lige Telekom Slovenije.

Slovenski prvaki so hitro pokazali, da jih v Celju zanima zmaga, a so domači tekmece pričakali dobro pripravljeni in z nekaj dobrimi izidi v zadnjem obdobju. Mariborčani so začeli odločno in napadalno, že v peti minuti je Jasmin Mešanović dobil skok po podaji Aleksa Pihlerja ter z glavo stresel prečko. Celjani so zatem vzpostavili ravnotežje na razmočeni zelenici in v 17. minuti skušali presenetiti Maribor, akcijo po prostem strelu je zaključil Filip Dangubić, ki pa je meril mimo leve vratnice.

Liga prvakov Vijolice zacvetele sredi mrzle Moskve

Vijoličasti so spet nekoliko bolj pritisnili proti tekmečevem golu, vendar streli niso bili posebej nevarni, tudi Metod Jurhar pa je bil vselej dobro postavljen. Celje je prvič na tekmi v okvir gola sprožilo v 31. minuti, ko je zaključil Luka Šušnjara, le dve minuti kasneje je na drugi strani Mešanović s strelom iz mrtvega kota skušal prelisičiti Jurharja, a je zadel celjskega vratarja.

Celjani so drugi polčas odprli na najboljši možni način, z golom v 47. minuti. Na robu kazenskega prostora si je žogo namestil Rudi Požeg Vancaš ter z močnim in natančnim strelom premagal Jasmina Handanovića. Gosti so takoj krenili v napad in lov na izenačujoč zadetek. Darko Milanič je na igrišče poslal svoje ofenzivne nogometaše, Marcosa Tavaresa, Gregorja Bajdeta in kasneje še Damjana Boharja. Celjani so morali strniti obrambne vrste in to jim je uspevalo z odliko.

Celje bo v 18. kolu prihodnjo nedeljo gostovalo v Krškem, Mariborčani pa bodo dan prej gostili Gorico.

V 72. minuti je Dino Hotić lepo na desni strani našel Bajdeta, ki je po žogi udaril s prve, zadel pa le zunanji del mreže. Le nekaj trenutkov kasneje je Bajde podal v sredino kazenskega prostora, neoviran Mitja Viler pa je udaril čez gol. V 80. in 81. minuti je bilo kar nekaj živčnosti pred domačim golom, saj je prvi proti golu udaril Marcos Tavares, Jurhar je branil, zatem pa sta mimo gola sprožila še Dare Vršič in Jean-Claude Billong. Jurhar se je vnovič izkazal v 87. minuti, ko je žoga v letu proti golu zadela Boharja in spremenila smer, celjski vratar pa je z zadnjimi močmi odbil.

V 90. minuti je celjski rezervist Bian Paul Šauperl prišel do zaključnega strela, tudi ob nekaj sreče, žoga je zadela enega od gostujočih branilcev, nato pa poletela v mrežo za 2:0. Tekma je bila s tem odločena, a je Maribor vseeno prišel do častnega zadetka.

Globoko v sodniškem dodatku so vijoličasti prišli do enajstmetrovke, na belo točko si je žogo nastavil Tavares in zadel 130. v 1. slovenski nogometni ligi. S tem se je na vrhu seznama strelcev izenačil s Štefanom Škaperjem.

Sporna izključitev in slavje Domžal v Kranju

Nogometaši Domžal, ki so danes med drugimi pogrešali kaznovanega Senijada Ibričića, so proti Triglavu prišli do svoje tretje zaporedne zmage v ligi (0:1). Zanjo je poskrbel Marko Alvir v drugem polčasu. Domžalčani, ki so tako še drugič v sezoni premagali Kranjčane, so se vsaj začasno spet prebili na tretje mesto na lestvici. Na drugi strani Triglav ostaja na predzadnjem mestu.

V prvem polčasu gledalci niso prišli prav na svoj račun. Ob siceršnji pobudi Domžalčanov zadetkov niso videli. Domači, ki so igrali brez kaznovanega prvega vratarja Elvisa Džafića, so poskusili dvakrat, obakrat neuspešno, veliko bolje pa ni šlo niti Domžalčanom, ki so sicer večkrat poskusili, toda tudi oni večinoma premalo natančno.

Izpostaviti velja poskus Amedeja Vetriha z glavo po kotu v šesti minuti, ko je iz ugodnega položaja zgrešil cilj, in Nermina Hodžića v 36. minuti, ko je meril malo mimo leve vratnice. Zato pa je precej več razburjenja prinesla 33. minuta in neposredni rdeči karton za Alena Krcića. Ta je po sodnikovem mnenju namerno udaril Jureta Balkovca in moral z igrišča.

Triglav bo v 18. kolu prihodnjo soboto gostoval pri velenjskem Rudarju, Domžale pa bodo dan pozneje gostile Olimpijo.

V uvodu drugega polčasa so Domžalčani pričakovano pritisnili proti številčno oslabljenim Kranjčanom, tako je v 50. minuti Dario Melnjak s strelom z glavo malce zgrešil cilj, tri minute zatem pa je strel Marka Alvirja iz bližine ukrotil debitant v kranjskih vratih 17-letni Luka Čadež. V 60. minuti so nevarno zagrozili tudi domači, ko je po protinapadu do strela v kazenskem prostoru prišel Matej Podlogar, a žogo slabo zadel. Sedem minut pozneje je na drugi strani z 12 metrov sprožil Vetrih, znova pa je bil na mestu mladi Čadež.

V 74. minuti pa so gosti vendarle kronali pobudo. Po Balkovčevi podaji z leve strani je Čadež žogo na kratko odbil, a le do Alvirja, ki jo je potisnil v mrežo za svoj tretji zadetek v sezoni. Isti igralec je malce pred tem z glavo meril malce previsoko, malce zatem pa je z roba kazenskega prostora žogo malo mimo vratnice poslal Andraž Kirm. V 76. minuti pa so imeli domači novo priložnost, ko je Matej Poplatnik žogo poslal malo mimo vrat, hkrati pa je vanj priletel domžalski vratar Ajdin Mulalić, zaradi česar so domači (neuspešno) zahtevali najstrožjo kazen.

Do konca tekme so imeli gosti še nekaj (pol)priložnosti prek Vetriha in Alvirja, prvi je bil spet premalo natančen, drugemu pa je Čadež strel s 16 metrov ubranil, na drugi strani pa so Kranjčani v sodniškem dodatku zahtevali novo enajstmetrovko, saj naj bi žoga v roko zadela Gabra Dobrovoljca.

Ankaran z deseterico splezal iz brezna

Igralci Gorice, ki so pogrešali Roka Grudino in Dejana Žigona, še naprej čakajo jubilejno 250. domačo prvoligaško zmago. Čeprav so bili blizu, saj so še v 71. minuti vodili z 2:0, so v zaključku tekme proti ekipi Ankaran-Hrvatini zapravili prednost in dopustili tekmecem, da so prišli do zanje zelo pomembne točke (2:2). Novogoričani, ki so tako še tretji krog zapovrstjo brez zmage, sicer ostajajo na petem mestu, a imajo tekmo več in le dve točki več od Celjanov. Ankarančani pa so petič v sezoni igrali neodločeno in za predzadnjim Triglavom zaostajajo za tri točke.

Novogoričani so bili v prvem polčasu večinoma časa boljši tekmec, si priigrali tudi več strelov, a nobeden ni bil dovolj dober za spremembo izida. Tako je na primer v 18. minuti Kyrian Nwabueze prišel do strela, a sprožil prešibko in preveč po sredini, pred tem sta bila nenatančna Rifet Kapić in Leon Marinič. Slednji je poskusil tudi v 31. minuti, a takrat z roba kazenskega prostora žogo spet poslal v naročje Primoža Bužana, tako kot Jan Humar v 37. minuti. 

V 44. je Bede Osuji sprožil s prostega strela s 25 metrov, žoga pa je zletela le malo mimo zgornjega kota vrat gostov. Ti praktično ves polčas niso ogrozili vrat Grege Sorčana, a v sodniškem dodatku bili dotlej najbližje zadetku, ko je Johan Chinwendu Nkama streljal z leve strani kazenskega prostora in zadel nasprotno vratnico.

Gorica bo v 18. kolu prihodnjo soboto gostovala v Mariboru, Ankarančani bodo gostili Aluminij.

Novogoričani so svojo premoč kronali v 55. minuti, ko je po podaji Matije Škarabota z leve strani z glavo zadel Nwabueze. Zanj je bil to četrti zadetek v sezoni, za Škarabota pa četrta podaja. Na 2:0 je povišal Rifet Kapić v 61. minuti, ko je po dvojni podaji z Osujiem prišel pred vrata gostov in žogo poslal v mrežo za svoj sedmi zadetek v sezoni. Deset minut pozneje pa je Ankaran znižal zaostanek. Po podaji Bradleyja Meledjeja z desne strani je tudi nekoliko srečno iz bližine zadel Tim Vodeb. To je bil drugi njegov gol v sezoni, za Meledjeja pa druga podaja.

V 79. minuti so gosti ostali brez Nkame, ki je dobil drugi rumeni karton zaradi igranja z roko. Kljub temu so varovanci Vlada Badžima tri minute zatem izenačili. Raoul Delgado je podal z leve strani kazenskega prostora, Sorčan je žogo slabo izbil le do Meledjeja, ki mu iz bližine ni bilo težko zadeti mreže. To je bil tretji gol za Meledjeja v sezoni.

Gostitelji so v zaključku poskušali ne vse načine priti do zmage, tako je v 88. minuti Kapić z 20 metrov streljal malo mimo vrat, že v drugi minuti sodniškega dodatka pa se je Bužan izkazal po Nwabuezejevem strelu z glavo in tako ohranil neodločen izid.

Prva liga TS, 17. kolo:

Celje - Maribor 2:1 (0:0)
Požeg Vancaš 47., Šauperl 90.; Tavares 95./11m

Gorica - Ankaran Hrvatini 2:2 (1:0)
Nwabueze 55., Kapić 61.; Vodeb 71., Meledje 82.
RK: Nkama (Ankaran) 79.

Triglav - Domžale 0:1 (0:0)
Alvir 74.
RK: Krcić (Triglav) 33.

Nedelja:
Olimpija - Krško
Aluminij - Rudar Velenje

LESTVICA:
1. Maribor 40 točk
2. Olimpija Ljubljana 37 (-1)
3. Domžale 28
4. Rudar Velenje 26 (-1)
5. Celje 24
6. Gorica 23
7. Aluminij Kidričevo 16 (-1)
8. Krško 16 (-1)
9. Triglav Kranj 11
10. Ankaran-Hrvatini 8

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:49 26. November 2017.

    Dokler bo Maribor imel igralce kot so Viler, Pihler, Hotič..ne bo uspehov, tile igralci so za 2.snl..počasni do boga, ne …

  • 08:10 26. November 2017.

    Klošarji mariborski so zgleda podkupl sodnika,da je podaljšal tekmo za skoraj 5 minut(uradno 4),in nato dosodil elfar,da zahovičevci ne bi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.