Šport > Nogomet
2568 ogledov

Vijolice zacvetele sredi mrzle Moskve

Jasmin Mešanović Spartak Maribor
1/10
epa
Nogometaši Maribora so v okviru Lige prvakov gostovali pri moskovskem Spartaku in z golom v 92. minuti zasluženo ostali neporaženi.

Na stadionu Otkritje, ki sprejme 45.000 gledalcev, se je Maribor odpravil s popotnico prvenstvene zmage nad Olimpijo.

V Ljudskem vrtu so vijoličasti proti Spartaku iztržili remi (1:1) za prvo točko v letošnji Ligi prvakov, enak izid (1:1) pa so zabeležili tudi v Moskvi.

Sevilla Liverpool Liga prvakov Šport Spektakel na Pizjuánu, asistenca Kampla, šestica Reala

Z remijem so se Štajerci sicer poslovili od upov po evropski pomladi, toda po dveh neuspehih proti Liverpoolu je nova točka lep dosežek. Spartak si je storil medvedjo uslugo, saj je ostal na tretjem mestu in bo moral v zadnjem kolu zmagati na Anfieldu, če želi napredovati. 

Prvo mesto v skupini E sicer drži Liverpool, ki je po napeti tekmi remiziral v Sevilli (3:3). Andaluzijci imajo le točko manj od Angležev.

Pred zadnjim kolom ima Liverpool devet točk, Sevilla osem, Spartak šest, Maribor pa dve. Španci bi si z zmago v Ljudskem vrtu v zadnjem kolu zagotovili napredovanje, v kolikor Rusi ne bodo slavili na Anfieldu, pa si lahko Sevilla v štajerski prestolnici privošči tudi poraz.

Darko Milanič Spartak Maribor Darko Milanič Šport "Zadovoljen, a ne z rezultatom"

Darko Milanič pri sestavi ekipe ni mogel računati na poškodovanega Aleksandra Rajčevića, načeta sta tudi Denis Šme in Luka Zahović. V zadnji vrsti je Rajčevićevo mesto zasedel Jean-Claude Billong. V petčlanski vezni liniji je najbolj izpostavljeno vlogo dobil Blaž Vrhovec, v konici napada je začel Marcos Tavares. Pri domačih je najbližje vratom Jasmina Handanovića zaigral Zé Luís.

Spartak je začel napadalno in v prvih minutah Slovence potisnil na njihovo polovico. Prvi je zapretil Mario Pašalić v četrti minuti, Hrvat je z roba kazenskega prostora meril čez vrata. Rusi so si priigrali še nekaj obetavnih situacij, toda mariborski blok je bil vedno znova na mestu. Nato so gostje malce umirili nalete tekmecev in v 17. minuti sami zagrozili, po protinapadu je z 18 metrov preslabotno streljal Tavares. Že v sledečem napadu pa so Mariborčani storili napako na sredini, proti vratom je zdrvel Zé Luís, vodstvo Spartaka pa z izbijanjem preprečil Marko Šuler.

V 26. minuti so domači spet poskusili, po predložku Luiza Adriana je bil z glavo nenatančen Zé Luís. Rusi so še naprej kontinuirano pletli mrežo okrog Handanovićevega gola, toda do izdelanega strela niso prišli. Zato pa so slovenski šampioni med razredčeno obrambo Spartaka dvakrat udarili z razdalje, strela Damjana Boharja in Vrhovca sta bila nenevarna.

Dare Vršič Spartak Maribor | Avtor: Profimedia Profimedia

Milanič je med polčasom porumenelega Vrhovca nadomestil z Daretom Vršičem. Prav slednji je kmalu prestrašil obrambo Spartaka. Najprej je s prostega strela lepo našel vtekajočega Šulerja, slednji je z improviziranim strelom zadel vratnico. Nato je Vršič poskusil še tz udarcem z 20 metrov, žoga je zletela čez gol. V 52. minuti je v obetaven protinapad krenil še Tavares, a je predolgo čakal s podajo.

Spartak je imel žogo veliko v svojih nogah, toda prvič resneje streljal šele v 63. minuti, ko je Fernando z razdalje sprožil mimo vrat. Mariboru se je odpiralo vse več prostora in enega od napadov bi lahko bolje izpeljal Tavares, a žoge ni pravočasno oddal do Boharja. Sredi nadaljevanja je Denis Glušakov poslal sploh prvi strel v okvir gostujočih vrat, Handanović ni imel težav. V 77. minuti so si Rusi priigrali najlepšo priložnost. Po desni je prodrl Roman Zobnin in s predložkom našel Zé Luísa, napadalec z Zelenortskih otokov je z glavo streljal slabo in zgrešil. Podoben scenarij se je zgodil tudi dve minuti kasneje, a je bilo precej manj nevarno.

V zadnjem, šestem kolu skupinskega dela v Maribor prihaja Sevilla.

Spartak je na vse pretege iskal zmago in naslednji je poskusil Luiz Adriano, žoga je zletela precej mimo gola. Pritisk se je rdeče-belim obrestoval v 82. minuti, ko je v gneči pred vrati do strela prišel Zé Luís in matiral nemočnega Handanovića.

Štajerci se niso predali in v 85. minuti bi z vsega 12 metrov lahko sprožil Aleks Pihler, toda s preigravanjem se je zapletel. V 90. minuti še ena velika priložnost za Slovence: po predložku z desne je Mitja Viler žogo vrnil pred obličje gola, Pihler pa je z glavo meril po sredini gola.

Do zasluženega remija pa so Slovenci prišli v 92. minuti. Vršič in Tavares sta na desni povsem izigrala obrambo, Brazilec je podal pred vrata, tam pa rezervist Jasmin Mešanović ni imel težkega dela za izenačenje.

Liga prvakov (skupina E), 5. kolo:

Spartak Moskva - Maribor 1:1 (0:0)
Zé Luís 82.; Mešanović 92.

Sevilla - Liverpool 3:3 (0:3)
Ben Yedder 51., 60./11m; Firmino 2., 30., Mané 22.

LESTVICA:
1. Liverpool 9 točk
2. Sevilla 8
3. Spartak Moskva 6
4. Maribor 2

Komentarjev 1
  • perhan63 17:51 21.november 2017.

    pogazil jih bo...zaho bo pa poln vodke..hik