Po derbiju menjava v vodstvu

Foto: Profimedia
V 16. kolu je bil na sporedu veliki derbi slovenskega nogometa. Končal se je z zmago domačih, ki so tudi prevzeli vodstvo na lestvici.
Oglej si celoten članek

Velika rivala sta se pred nekaj dnevi pomerila v slovenskem pokalu, v Ljubljani pa je Olimpija s 3:0 premagala Maribor. Vijoličasti so tako pred domačimi gledalci želeli popraviti vtis iz zadnjega obračuna, v tekmo pa so krenili zelo odločno. Podjetna igra se je gostiteljem hitro obrestovala, domači nogometaši so namreč povedli že v šesti minut.

Po predložku Martina Milca z desne strani je žogo slabo z glavo izbijal Denis Klinar in jo poslal na deset metrov od gola, kjer jo je z volejem pričakal kapetan Maribora Marcos Tavares in jo neubranljivo poslal pod prečko. Brazilski napadalec se je kmalu znova znašel v podobnem položaju, a tik pred golom ni uspel ustreliti, žogi je pot v mrežo tik pred golovo črto preprečil vratar Aljaž Ivačič.

Na drugi strani zelenice jo je skupil njegov stanovski kolega Jasmin Handanović, ki je po naletu Issaha Abassa in udarcu v glavo obležal na tleh, domače igralci in strokovno vodstvo pa so za napadalca zahtevali vsaj rumeni karton, a jih sodnik Matej Jug ni uslišal. Le nekaj minut kasneje so protestirali tudi gostje, ko je žoga v kazenskem prostoru zadela Mitjo Vilerja v roko, a po mnenju delilcev pravice je do kontakta prišlo nenamerno.

Do ugodne pozicije izven kazenskega prostora je kasneje prišel domači vezist Dare Vršič, a meril mimo vratnice. V 32. minuti je po desni strani pobegnil Klinar, a se je namesto strela odločil za podajo, akcija pa se je tako končala nenevarno. Olimpija je nato imela veliko sreče, da se razlika ni povečala. Dve izjemni priložnosti je imel Vršič, prvič je po lepi podaji Damjana Boharja zgrešil cilj ob strelu v kazenskem prostoru, v 40. minuti pa je pobegnil gostujoči obrambi in povsem sam prišel pred Ivačiča, a slabo zadel žogo in ljubljanski vratar, ki je stekel iz vrat, je okroglemu usnju uspel preprečiti pot v mrežo.

Ogrel ozračje Zahović: Olimpija nepomembna, v Stožicah vse plastično

V 57. minuti je na desni strani kazenskega prostora do strela prišel Gregor Bajde, meril v dolgi kot, vendar je bil ljubljanski čuvaj mreže znova na pravem mestu. Na drugi strani je z glavo poskušal Abass, vendar Handanoviću ni bilo treba posredovati. Ganski napadalec je do strela prišel tudi na polovici drugega polčasa, a je njegov poizkus iz obrata znova poletel mimo vrat. Enako se je zgodilo na drugi strani, ko je v šestnajstercu gostov sprožil Blaž Vrhovec.

V 75. minuti je do obrambe prišel tudi Handanović, ki je zaustavil strel rezervista Roka Kronavetra. Ta je sicer zelo poživil igro gostov, Ljubljančani so bili več pri žogi in pritiskali, Maribor pa je stavil predvsem na protinapade, ki pa so se po pravilu zaključevali že pred kazenskim prostorom zeleno-belih. V 82. minuti je na 20 metrih sicer do strela prišel Aleks Pihler, žoga pa se je odbila od branilca in končala v kotu. Z njega je neposredno zagrozil Vršič, vendar se Ivačič ni pustil presenetiti.

V 88. minuti je imela Olimpija lepo priložnost za izenačenje. Tik izven šestnajsterca je po žogi udaril Kronaveter, Handanović je njegov strel pod prečko uspel zaustaviti, do odbitka pa je prvi prišel Abass, a slabo zadel okroglo usnje, ki se je nenevarno skotalilo mimo želenega cilja. V sodnikovem dodatku so vijoličasti brez večjih težav ohranili vodstvo, po strelu Vršiča je kot zadnji moral posredovati Ivačič.

Igor Bišćan "Maribor je ranjen, želel se bo oddolžiti"

Z zmago se je neporaženi Maribor zavihtel na prvo mesto lestvice. "Mislim, da je tekma bila kar izenačena. Odločil je padec koncentracije v eni izmed akcij na začetku tekme. Kasneje smo napadali, tvegali, tudi Maribor je imel svoje priložnosti. Na koncu bi se lahko povsem vrnili v igro ob priložnosti Abassa. Zdaj ni prijetno, ampak tudi poraz je sestavni del športa," je po tekmi za Kanal A dejal Igor Biščan, ki j doživel prvi prvenstveni poraz na klopi Olimpije. 

"Zmaga je popolnoma zaslužena. Že v prvem polčasu smo imeli nekaj priložnosti, ki bi jih lahko izkoristili. Z dodatnim zadetkom bi bilo vse precej lažje. Tako pa je bilo v drugem polčasu potrebno obdržati minimalno prednost. Zmaga pomeni veliko, imamo tri točke več in tudi boljše razmerje na medsebojnih tekmah," pa je dejal strateg Maribora Darko Milanič.

Prva liga TS, 16. kolo:

Maribor : Olimpija  1:0 (1:0)
Tavares 6.

Sobota, 18. novembra:
12.00 Ankaran Hrvatini - Celje
14.00 Triglav -Aluminij
20.20 Rudar Velenje - Gorica

Nedelja, 19. novembra:
15.00 Domžale - Krško

Lestvica:
 1. Maribor                    16  12   4   0  29:8   40
 2. Olimpija                   16  11   4   1  29:7   37
 3. Rudar Velenje         15   7   2   6  18:15  23
 4. Domžale                  15   6   4   5  30:16  22
 5. Gorica                     15   7   1   7  18:20  22
 6. Celje                        15   4   6   5  17:19  18
 7. Krško                       15   4   4   7  21:31  16
 8. Aluminij                   15   3   4   8  16:25  13
 9. Triglav Kranj            15   2   5   8  14:27  11
10. Ankaran Hrvatini    15   1   4  10  12:36   7

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 06:44 18. November 2017.

    V ljudskem, pardon živalskem vrtu je zmagal srecnejsi čmaribor

  • 22:34 17. November 2017.

    Bravo cefurcki...MARIBOR..... ŠAMPION!!!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.