Marseljeza na vseh angleških stadionih

Foto: EPA
Foto: EPA
Odgovorni angleške prve lige so se na poziv trenerjev lige odločili, da bo francoska himna marseljeza zazvenela pred vsako nogometno tekmo vikenda.
Oglej si celoten članek

Angleški nogomet je svojo solidarnost s Francijo pokazal že med prijateljsko tekmo v torek, ko so tudi angleški navijači zapeli francosko himno skupno s francoskimi gosti. Sedaj pa so se odločili še za en korak: na poziv trenerjev (v prvi vrsti trenerja Arsenala Francoza Arsena Wengerja) bo pred vsako tekmo angleške prve lige ta vikend zazvenela francoska himna.

Richard Scudamore, generalni direktor Premier Leaugue, meni, da je tak spomin na žrtve Pariza pravilna in spoštljiva pot. Trener Arsenala Wenger se je še posebej zavzel za igranje himne: "Menim, da je to lepa gesta solidarnosti. Mogoče ni samoumevna za navijače, tako kot bi bilo nenavadno za Francoze, da bi zapeli God Save The Queen (angleška himna), tudi ker ne poznajo besedila. Simbolično pa je zelo lepa gesta." V angleški prvi ligi igra okoli 72 francoskih nogometašev, ki jim tako želijo izkazati solidarnost.

Kaj pa Sirci?

Medtem ko je bilo vsem povsem razumljivo, da so Francozi in Angleži skupno zapeli francosko himno pred začetkom prijateljske tekme v torek, je za mnoge igranje marseljeze pred vsako tekmo korak predaleč. Tako se je oglasil tudi trener sirijske nogometne reprezentance: "30 sekund smo v molku stali za Francoze, a za vse ubite Sirce nihče ni stal, niti sekunde ne. To morate razumeti," je povedal sirijski trener Fajr Ibrahim po tekmi z reprezentanco Singapurja.

Azijska nogometna zveze je odredila minuto molka pred vsemi mednarodnimi tekmami v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Ibrahim je bil razumljivo razburjen. Večina reprezentance Sirije je zaradi državljanske vojne v domovine ostala brez strehe nad glavo. V zadnjih štirih letih je v spopadih umrlo okoli 250.000 Sircev, okoli 11 milijonov jih je zbežalo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.