"Morda bodo ljudje končno dojeli, da nismo Slovenci"

Foto: Epa
Foto: Epa
Slovaki so v času politične negotovosti, h kateri je pripomogla naraščajoča zdravstvena kriza, uteho našli v zgodovinskem uspehu Petre Vlhove.
Oglej si celoten članek

Petra Vlhova je z osvojitvijo prvega velikega kristalnega globusa v zgodovine države povzročila pravo evforijo na Slovaškem, kjer trenutno vladajo izredne razmere zaradi novega vala koronavirusa.

Številne omejitve javnega življenja so ljubiteljem alpskega smučanja onemogočile rajanje na prostem, a so tako šampanjec kot solze kljub vsemu tekle v potokih.

"Mislim, da je v tem trenutku cela Slovaška v solzah. Na tisoče ljudi je svojo fotografijo na družbenih omrežjih zamenjalo s fotografijo Petre Vlhove," je povedala Darka Sefcik (32), ena najbolj zagriženih navijačic aktualne prve zvezdnice belega cirkusa. 

"Petra je superjunakinja, naša zvezda. Veronika Velez-Zuzulova (nekdanja slovaška smučarka, op. a.) je zajokala med televizijskim prenosom. To je velik dan za Slovaško," je dodal Sefcikova.

Vlhova je skupno zmago potrdila s šestim mestom na slalomu, potem ko ji je v Lenzerheideju šla na roko odpoved obeh tekem v hitrih disciplinah. Razplet sezone je botroval domnevno protestnemu odstopu Švicarke Lare Gut-Behrami na zadnjem veleslalomu.

Bojkot zvezdnice Gut-Behramijeva spregovorila: "Povem vam, zakaj sem to naredila"

Potrditev velikega globusa je imela za Slovakinjo grenak priokus, saj ji je istočačno iz rok spolzel mali slalomski globus, ki je pripadel 23-letni Avstrijki Katharini Liensberger. "Že na začetku sezone smo si zadali cilj, da osvojimo veliki globus. Zelo sem vesela, da nam je uspelo. Trenutno še nisem povsem dojela, kaj to pomeni," je komentirala Vlhova. 

Foto: Epa

Ob razpletu se je oddahnilo tudi njenemu trenerju Liviu Magoniju, ki je pred finalnimi tekmami v Švici priznal, da so se sezone lotili po vzoru Tine Maze, vendar pa Vlhova pri zasledovanju velikega globusa še zdaleč ni bila tako dominatna kot Črnjanka, zato je bilo pred odločilnim preizkusom prisotne nekaj negotovosti. Na koncu se je vse skupaj izšlo v prid Slovakinje.

Tvegano Petra Vlhova pač ni Tina Maze

"Morda bodo ljudje zdaj končno dojeli, da smo Slovaki in ne Slovenci," je zapisala novinarka dnevnika Dennik Sport Veronika Pullmanova. "To je velik uspeh za majhno državo. Slovaška nima smučarske reprezentance, le zasebne ekipe, kakršna ima Petra," je dodala.

Čestitke političnega vrha

"Petra, hvala ti. Petri sem se že pred časom zahvalila za dobre predstave, s katerimi nas razveseljuje v teh težkih časih. Postala je naš simbol odločnosti, vztrajnosti in nepopustljivosti. Osvojitev velikega kristalnega globusa je izjemen uspeh v zgodovini slovaškega športa. Petri želim še mnogo podobnih uspehov in predvsem zdravja. Veselim se najinega srečanja," je razplet sezone pospremila slovaška predsednica Zuzana Caputova.

Finančna pogača Čater zaslužil več od Kranjca in Hrovatove

Slovaški novinar Lubomir Soucek, ki je v karieri pokrival sedem olimpijskih iger in šest svetovnih prvenstev, je uspeh rojakinje označil za "čudež". "To je resnični čudež. V nekdanji Češkoslovaški je bilo nordijsko smučanje zelo priljubljeno, alpsko smučanje pa je veljalo za buržoazni šport za bogataše iz zahodnega sveta," je povedal Soucek in uspeh Vlhove primerjal z naslovom hokejskih svetovnih prvakov iz leta 2002 ter tremi zaporednimi naslovi svetovnega prvaka kolesarskega zvezdnika Petra Sagana.

Ob tem je 25-letnici napovedal svetlo prihodnost. "Ima ogromen potencial. V hitrih disciplinah je začela nastopati šele lani. Nekaterih prog še ne pozna prav dobro. Ima veliko prostora za napredek. V svetovnem vrhu lahko ostane naslednjih pet let, če se bo seveda izognila poškodbam," je sklenil priznani novinar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:44 22. Marec 2021.

    .....Morda bodo ljudje zdaj končno dojeli, da smo Slovaki in ne Slovenci,.... SAJ NI RESNA. V Slovenski republiki živi 80% …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.