Šport > Zimski športi
9128 ogledov

Petra Vlhova pač ni Tina Maze

petra vlhova Epa
Nekdanji trener Tine Maze, ki od leta 2016 skrbi za Petro Vlhovo, je priznal, da bi se morali sezone, v kateri so se odkrito zgledovali po zmagovalnem modelu slovenske šampionke, lotiti previdneje, predvsem pa bolj premišljeno.

Petra Vlhova je v zasledovanju velikega kristalnega globusa prvič v karieri nastopila na vseh dosedanjih tekmah sezone (28/33). Tvegana strategija se ji je doslej obrestovala, a boj za najprestižnejši pokal nikakor še ni odločen.

Livio Magoni, italijanski strokovnjak, ki se je podpisal pod številne uspehe Tine Maze, pravi, da so strategijo zasnovali po vzoru nekdanje varovanke, ki je v spektakularni sezoni 2013 povozila vso konkurenco in osvojila rekordnih 2414 točk. Medtem ko je Korošica takrat najbližjo zasledovalko premagala za neverjetnih 1313 (!) točk, pa bo šlo pri Vlhovi precej bolj na tesno.

tina maze | Avtor: Profimedias Profimedias
Pred današnjim drugim slalomom v Areju ter finalnimi tekmami v Lenzerheideju ima Vlhova v skupnem seštevku 64 točk prednosti pred Laro Gut-Behrami. Švicarka, ki na slalomih ne tekmuje, bo svojo priložnost iskala v hitrih disciplinah, a bo pri tem morala računati na spodrsljaj vodilne smučarke.

Koledar - do konca je še pet tekem, tri v tehničnih in dve v hitrih disciplinah - je bolj pisan na kožo Vlhovi, v njenem taboru pa upajo, da je ne bo v ključnem trenutku izdala utrujenost. "To zimo smo naredili veliko napak. Osvojitev velikega kristalnega globusa so sanje celotnega slovaškega naroda. Lani se ni izšlo, zato je letos pritisk še toliko večji," je za Blick povedal Magoni.

"Morda bi morali kakšno tekmo izpustiti in si tako napolniti baterije, tako kot je to v preteklosti počela Mikaela Shiffrin. Petro sem neprestano spraševal, če je utrujena, a mi je odvrnila, da ni. Fizično se počuti dobro, a vedno obstaja nevarnost psihične utrujenosti," je povedal italijanski strateg in priznal, da so bili pri sestavi urnika morda celo preveč ambiciozni.

jure košir Legenda Šport Zadnji Slovenec z zmago na vitranški strmini

"Jaz sem glavni trener, zato je to vsekakor moja odgovornost. Petrin oče mi je nedavno dejal, da je bilo slalomsko srebro na SP v Cortini lep dosežek, a bistvena bo končna uvrstitev v svetovnem pokalu," je povedal smučarski strokovnjak.

"Če bo Petra smučala dobro, potem bo Lari zelo težko. A finale bo v Švici. Upam, da se nam bo izšlo v Lenzerheideju. Imam kar nekaj izkušenj s takšnimi situacijami še iz časov, ko sem bil trener Tine Maze. Verjamem, da bo Petra osvojila veliki globus. Naj zmaga najboljša," je sklenil Magoni.

Urs Kryenbühl Borec Šport Šest tednov po padcu pri 140 km/h spet stopil na sneg

petra vlhova livio magoni | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.