"Morda se ne zdi veliko, a se lahko jutri vse spremeni"

Foto: Epa
Foto: Epa
Pogačar pridobil nekaj sekund, za katere Hauptman verjame, da so pomembne.
Oglej si celoten članek

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je dobil 17. etapo dirke po Franciji in za štiri sekunde zmanjšal zaostanek za vodilnim Dancem Jonasom Vingegaardom. Po sijajni predstavi zdaj zgolj še polovične ekipe UAE Team Emirates je bil zadovoljen tudi športni direktor moštva Andrej Hauptman.

Triindvajsetletni Pogačar vnovič ni uspel streti Vingegaarda, ki ima pred četrtkovim zadnjim dejanjem v Pirenejih 2:18 minute naskoka. Tretji Britanec Geraint Thomas za Dancem zaostaja že skoraj pet minut.

Slovenski as je imel tokrat kljub le trem moštvenim kolegom odlično pomoč. Za dodaten udarec je pred današnjo etapo poskrbela natrgana mišica Poljaka Rafala Majke, v torkovi pa je časovna zapora ujela Španca Marca Solerja. Tako so po odstopih Novozelandca Georgea Bennetta in Norvežana Vegarda Stakeja Laengena emirati ostali s tremi pomočniki.

Tour Nov zelo neprijeten udarec za Pogačarja

Danec Mikkel Bjerg in Američan Brandon McNulty sta opravila odlično delo, najprej je na dveh kategoriziranih vzponih vlekel Danec, na drugih dveh, vključno z zaključnim vzponom na letališče Peyragudes pa je to delo prevzel McNulty. Poskrbel je, da je Vingegaard še pred zadnjim vzponom ostal brez pomočnikov, toda Pogačar ni imel dovolj moči za odločilni napad. Danca je ugnal le v zaključku po prepoznavnem sprintu navkreber.

Foto: Profimedia Tadej Pogačar

"Bjerg in McNulty sta opravila odlično delo. Zato sem imel v glavi, da se jima moram z zmago oddolžiti. Etapna zmaga je bila danes moj maksimum, res je to nekaj neverjetnega, da sem zmagal tudi, potem ko sta odstopila Majka in Soler. Ko smo videli, da je Jonas dober, smo se osredotočili le na etapno zmago. Zato sem zadovoljen, jutri pa je še en dan, ko se bom poskušal približati Vingegaardu," je organizatorjem Toura dejal dvakratni zmagovalec dirke.

Njegov tekmec je v zadnjih 300 metrih celo prvi napadel, a ga je Slovenec prehitel in slavil svojo deveto etapno zmago na Touru, tretjo letošnjo in skupno 43. v karieri.

S predstavo svojih varovancev je bil navdušen tudi Hauptman. V izjavi po etapi je dejal, da je bil pogled po avtobusu navzdol pred dopoldanskim sestankom zelo neobičajen.

Saj ni res! Pred začetkom etape velikanski šok za Pogačarja

"Včeraj smo ostali brez Solerja, zjutraj je Rafal poskusil na trenažerju in ni mogel vstati s kolesa. Pred sestankom so pred nami sedeli le štirje kolesarji. Poskusili smo jih motivirati in očitno nam je uspelo nekaj fenomenalnega," je dejal Hauptman.

"Že Bjerg je na drugi vzpon narekoval res hud ritem in razbil glavnino. Potem pa odlična vožnja McNultyja. Zanj smo vedeli, da je bil že zadnje etape v vse boljši formi. Za nas je bil to odličen dan. Tadej je poskusil na predzadnji vzpon, ampak smo videli, da mu je Vingegaard sledil, zato smo počakali na Brandona in se osredotočili na etapno zmago," je besede Pogačarja ponovil njegov športni direktor.

Foto: Epa Tadej Pogačar

Ni pa se strinjal s trditvijo, da noge pri Pogačarju morda niso najboljše. "Ne, noge so v redu, ampak smo se odločili, da je treba poskusiti. Seveda pa mora biti za vsem tem neko ozadje. Jutri bo tretji dan vožnje v klanec zapovrstjo in vse je še mogoče. Jonas je v odlični formi. A tudi Tadej se je do pet km pred ciljem na Granon počutil odlično. Treba po poskušati do cilja v Parizu. Velika razlika je, ampak vse je še mogoče," je prepričan 47-letnik.

Čeprav je 23-letnik s Klanca pri Komendi danes pridobil štiri sekunde zgolj zaradi bonifikacij v cilju, to po mnenju nekdanjega slovenskega selektorja članske zasedbe ni nepomembno.

"Vsaka zmaga ti da moralo in posebno motivacijo. Seveda je to dobra popotnica za jutrišnjo etapo, ki bo še težja po dveh že zelo težkih etapah. Mi smo pripravljeni, poskušali bomo vse, mogoče štiri sekunde danes niso veliko, lahko pa se v par kilometrih jutri vse spremeni," je poudaril Hauptman.

17. etapa Pogi do etapne zmage, Vingegaardu odščipnil nekaj sekund

Pravi, da je taktiko s štirimi kolesarji namesto osmih seveda težje prilagoditi. S tem se je strinjal tudi Pogačar. "Škoda, ker ni bilo z nami Rafala in Bennetta. Če bi bila, bi lahko danes naredili nekaj velikega. Zadnje dneve je kazalo, da se nam vse podira, a smo danes pokazali, da smo še zmeraj močni. Zato ostajam optimist, jutri bomo poskušali spet," se v boju za zmago ne predaja Pogačar.

"Če upoštevate, da smo v cilj prišli s štirimi kolesarji in da smo tako rekoč ves Tour dirkali s šestimi, imam res popolno spoštovanje do današnjega dosežka. Toura ni konec, še en zahteven dan je pred nami, najbrž še težji," pa je novinarjem po etapi razlagal malce potrti Majka.

"Žal mi je, ker se dobro počutim. Všeč so mi pirenejski in alpski klanci. Ampak kaj naj rečem, vesel sem zaradi te zmage naših fantov. Mogoče bom z njimi spil še kakšno pivo," je dejal 32-letni Poljak, ki že danes odhaja na okrevanje in v objem svoje družine.

Čeprav so s štirimi kolesarji slavili etapo, Američan Sepp Kuss v dresu Jumbo-Visme ni bil presenečen nad razpletom. "Nisem bil tako zelo presenečen. Tisti, ki so še ostali na dirki, so zelo močni in motivirani, da izkoristijo vsako priložnost. Danes so opravili sijajno delo, še posebej McNulty je na zadnjih dveh vzponih narekoval res močan ritem. Za nas je bilo dobro, da se je Jonas peljal s Pogačarjem do samega zaključka," je medijem razložil 27-letnik.

Foto: Epa Tadej Pogačar

V četrtek bo na sporedu zadnja gorska etapa letošnjega Toura. Kolesarje bo peljala od Lurda do Hautacama. Zadnji klanec bo dolg 13,6 km s povprečnim naklonom 7,8 odstotka. Pred tem bodo kolesarji premagali še zloglasni prelaz Aubisque (16,4 km/7,1%), pred Hautacamom pa še Spandelles (10,3 km/8,3 %).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.