Muraši se ne ozirajo na težave z denarjem

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Velikanske težave z denarjem nogometašem Mure 05 ne pridejo do živega. Varovanci Franca Cifra in Damjana Ošlaja so na povratni tekmi 1. predkola kvalifikacij za Evropsko ligo v Lendavi z 2:0 odpravili veliko bogatejši Baku in se presenetljivo uvrstili v nadaljnje tekmovanje. Celjani tudi v drugo klonili proti Dacii.
Oglej si celoten članek

Z obetavnim izidom 0:0 iz prvega srečanja v Bakuju so muraši na razprodanem stadionu v Lendavi lovili zmago in pot v drugo predkolo kvalifikacij za Evropsko ligo. Na povratni tekmi trener Mure Franc Cifer ni mogel računati na vratarja Aleša Luka, ki je medtem prestopil k prvoligašu na Cipru, črno-beli pa so bili močnejši za vratarja Filipa Drakoviča in Nina Kouterja, slednja zaradi neurejenih viz nista potovala v Azerbajdžan. V začetni postavi zaradi lažje poškodbe ni bilo prvega strelca Nusmirja Fajića.

Bolje so tekmo pričeli gostje, a ni bilo pravih nevarnosti za domača vrata. V 14. minuti je z dobrih 30 metrov močno udaril po žogi stari znanec slovenskih prvoligaških zelenic Juninho, Drakovič je s težavo žogo odbil v kot. Gostje iz Bakuja so v 19. minuti zapravili prvo veliko priložnost, po tem ko je po predložku z desne strani povsem neoviran Edemir Rodriguez meril z glavo previsoko. Dve minuti kasneje je iz precej težjega položaja z glavo streljal visoko čez okvir Dragan Jelić in to je bila napoved napadov domačih. V 26. minuti pa val navdušenja. Asistent z desne strani je bil Jelić, njegov predložek pa je s kakšnih osmih metrov Mate Eterović mojstrsko preusmeril v desni spodnji kot.

Nekaj minut kasneje se je ponudila priložnost za izenačenje gostujočemu kapetanu Elvinu Mammadovu, njegov strel s 14 metrov pa je končal v naročju zanesljivega Drakoviča. Domači vratar je pet minut pred koncem prvega polčasa po gneči v kazenskem še enkrat odlično posredoval, svojo mrežo ohranil nedotaknjeno, Mura pa je na odmor odšla s tesnim, vendar sila ugodnim izidom. Prve aplavze je v nadaljevanju požel ljubljenec Murinih navijačev napadalec Fajić, ki je v 50. minuti vstopil namesto Jelića. Le minuto zatem se je znova izkazal domači vratar Drakovič, ki je ubranil silovit strel Juninha z 20 metrov. Gostje so stopnjevali pritisk in sledile so težke minute za črno-bele, a so ob tem imeli veliko prostora za hitre ter nevarne protinapade.

Osem minut pred koncem je po predložku Eterovića žoga skoraj presenetila vratarja gostov, že v naslednji minuti pa je bilo 2:0. Po kotu z leve strani je najvišje skočil Fajić ter z glavo neubranljivo žogo poslal pod prečko. Nurlan Novruzov je nekaj minut zatem zapravil priložnost, da bi goste vrnil v igro, tako da se je Muri vse bolj nasmihala uvrstitev v 2. predkolo. Še več, Muraši bi lahko zmagali še z višjim izidom, toda silovit strel Eterovića je zadržala prečka.

Celjani tudi doma klonili

Celjani, ki so prvo tekmo pred tednom dni v Moldaviji izgubili z 0:1, so pred povratnim srečanjem upali na preobrat in napredovanje pred domačimi gledalci, a se jim načrti niso izšli. Edini zadetek na tekmi je v 32. minuti iz enajstih metrov dosegel Maxim Mihaliov in svojemu moštvu zagotovil napredovanje v 2. predkrog.

Na povratni tekmi so Moldavci pokazali, da so kvalitetnejše moštvo. Že v uvodu prvega polčasa so imeli imenitno priložnost za zadetek, a je domači vratar Matic Kotnik odlično posredoval. Celjski napadalci tako kot na prvi tekmi v Moldaviji niso bili posebej razpoloženi, uspeli so si pripraviti le nekaj polpriložnosti, s katerimi pa niso resneje ogrozili gostujočega vratarja. Še najbolj vroče je bilo po predložku Sebastjana Gobca, ko je Abdoul-Gafar Mamah skoraj zatresel lastno mrežo. V prvem polčasu je imel dve priložnosti še Nicolae Josan, ki je sam stekel proti Kotniku, a je domači vratar obakrat dobro odreagiral in rešil svoja vrata.

Dacia je do vodstva prišla v 32. minuti, ko je bil pri žogi Miloš Krkotić, zadel v roko Matica Žitka, glavni sodnik je ocenil, da roka ni bila v pravilnem položaju in dosodil najstrožjo kazen, ki jo je Mihailov brez težav realiziral.

V drugem delu so Celjani do najlepše priložnosti prišli po dvojni podaji Marija Močića in Iztoka Močivnika, slednji je streljal z roba kazenskega prostora, vendar je bil premalo natančen. Moldavci so se osredotočali na branjenje izida in igrali na hitre protinapade, po katerem se je v priložnosti še enkrat znašel Josan, Kotnik je njegov strel še enkrat več ubranil, na odbito žogo je stekel Mihailov, celjski vratar pa je še enkrat dobro posredoval. V 77. minuti je drugi rumeni karton prejel Ersan Sali. Celjani so poizkusili še z zadnjimi napadi, imeli premoč, a žoge niso znali spraviti v nasprotnikov gol.

Evropska liga, 1. predkolo (povratni tekmi):

Mura 05 : Baku 2:0 (1:0) /0:0/
Eterović (26), Fajić (83)

Celje : Dacia Kišinjev 0:1 (0:1) /0:1/
Mihaliov (32/11-m)
RK: Sali (77/Dacia)

// - izida prvih tekem

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.