Šport > Nogomet
18 ogledov

Muraši se ne ozirajo na težave z denarjem

Mura Olimpija Maruško Saša Despot
Velikanske težave z denarjem nogometašem Mure 05 ne pridejo do živega. Varovanci Franca Cifra in Damjana Ošlaja so na povratni tekmi 1. predkola kvalifikacij za Evropsko ligo v Lendavi z 2:0 odpravili veliko bogatejši Baku in se presenetljivo uvrstili v nadaljnje tekmovanje. Celjani tudi v drugo klonili proti Dacii.

Z obetavnim izidom 0:0 iz prvega srečanja v Bakuju so muraši na razprodanem stadionu v Lendavi lovili zmago in pot v drugo predkolo kvalifikacij za Evropsko ligo. Na povratni tekmi trener Mure Franc Cifer ni mogel računati na vratarja Aleša Luka, ki je medtem prestopil k prvoligašu na Cipru, črno-beli pa so bili močnejši za vratarja Filipa Drakoviča in Nina Kouterja, slednja zaradi neurejenih viz nista potovala v Azerbajdžan. V začetni postavi zaradi lažje poškodbe ni bilo prvega strelca Nusmirja Fajića.

Bolje so tekmo pričeli gostje, a ni bilo pravih nevarnosti za domača vrata. V 14. minuti je z dobrih 30 metrov močno udaril po žogi stari znanec slovenskih prvoligaških zelenic Juninho, Drakovič je s težavo žogo odbil v kot. Gostje iz Bakuja so v 19. minuti zapravili prvo veliko priložnost, po tem ko je po predložku z desne strani povsem neoviran Edemir Rodriguez meril z glavo previsoko. Dve minuti kasneje je iz precej težjega položaja z glavo streljal visoko čez okvir Dragan Jelić in to je bila napoved napadov domačih. V 26. minuti pa val navdušenja. Asistent z desne strani je bil Jelić, njegov predložek pa je s kakšnih osmih metrov Mate Eterović mojstrsko preusmeril v desni spodnji kot.

Nekaj minut kasneje se je ponudila priložnost za izenačenje gostujočemu kapetanu Elvinu Mammadovu, njegov strel s 14 metrov pa je končal v naročju zanesljivega Drakoviča. Domači vratar je pet minut pred koncem prvega polčasa po gneči v kazenskem še enkrat odlično posredoval, svojo mrežo ohranil nedotaknjeno, Mura pa je na odmor odšla s tesnim, vendar sila ugodnim izidom. Prve aplavze je v nadaljevanju požel ljubljenec Murinih navijačev napadalec Fajić, ki je v 50. minuti vstopil namesto Jelića. Le minuto zatem se je znova izkazal domači vratar Drakovič, ki je ubranil silovit strel Juninha z 20 metrov. Gostje so stopnjevali pritisk in sledile so težke minute za črno-bele, a so ob tem imeli veliko prostora za hitre ter nevarne protinapade.

Osem minut pred koncem je po predložku Eterovića žoga skoraj presenetila vratarja gostov, že v naslednji minuti pa je bilo 2:0. Po kotu z leve strani je najvišje skočil Fajić ter z glavo neubranljivo žogo poslal pod prečko. Nurlan Novruzov je nekaj minut zatem zapravil priložnost, da bi goste vrnil v igro, tako da se je Muri vse bolj nasmihala uvrstitev v 2. predkolo. Še več, Muraši bi lahko zmagali še z višjim izidom, toda silovit strel Eterovića je zadržala prečka.

Celjani tudi doma klonili

Celjani, ki so prvo tekmo pred tednom dni v Moldaviji izgubili z 0:1, so pred povratnim srečanjem upali na preobrat in napredovanje pred domačimi gledalci, a se jim načrti niso izšli. Edini zadetek na tekmi je v 32. minuti iz enajstih metrov dosegel Maxim Mihaliov in svojemu moštvu zagotovil napredovanje v 2. predkrog.

Na povratni tekmi so Moldavci pokazali, da so kvalitetnejše moštvo. Že v uvodu prvega polčasa so imeli imenitno priložnost za zadetek, a je domači vratar Matic Kotnik odlično posredoval. Celjski napadalci tako kot na prvi tekmi v Moldaviji niso bili posebej razpoloženi, uspeli so si pripraviti le nekaj polpriložnosti, s katerimi pa niso resneje ogrozili gostujočega vratarja. Še najbolj vroče je bilo po predložku Sebastjana Gobca, ko je Abdoul-Gafar Mamah skoraj zatresel lastno mrežo. V prvem polčasu je imel dve priložnosti še Nicolae Josan, ki je sam stekel proti Kotniku, a je domači vratar obakrat dobro odreagiral in rešil svoja vrata.

Dacia je do vodstva prišla v 32. minuti, ko je bil pri žogi Miloš Krkotić, zadel v roko Matica Žitka, glavni sodnik je ocenil, da roka ni bila v pravilnem položaju in dosodil najstrožjo kazen, ki jo je Mihailov brez težav realiziral.

V drugem delu so Celjani do najlepše priložnosti prišli po dvojni podaji Marija Močića in Iztoka Močivnika, slednji je streljal z roba kazenskega prostora, vendar je bil premalo natančen. Moldavci so se osredotočali na branjenje izida in igrali na hitre protinapade, po katerem se je v priložnosti še enkrat znašel Josan, Kotnik je njegov strel še enkrat več ubranil, na odbito žogo je stekel Mihailov, celjski vratar pa je še enkrat dobro posredoval. V 77. minuti je drugi rumeni karton prejel Ersan Sali. Celjani so poizkusili še z zadnjimi napadi, imeli premoč, a žoge niso znali spraviti v nasprotnikov gol.

Evropska liga, 1. predkolo (povratni tekmi):

Mura 05 : Baku 2:0 (1:0) /0:0/
Eterović (26), Fajić (83)

Celje : Dacia Kišinjev 0:1 (0:1) /0:1/
Mihaliov (32/11-m)
RK: Sali (77/Dacia)

// - izida prvih tekem

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.