Murić: Ne vem, če ogrožam njihovo eksistenco

Foto: Grega Valančič Edo Murić
"Igranje za Slovenijo je velika čast," pravi Edo Murić, ki je prepričan, da bo v reprezentanci nekoč združil moči tudi z bratom Dinom. Mlajši od bratov Murić je spregovoril še o iskanju novega kluba, dolgu Partizana in seveda reprezentanci.
Oglej si celoten članek

"Vseskozi si želim igrati za Slovenijo. To je zame velika čast," pravi Edo Murić, ki je v pripravah na EuroBasket izpustil prvo tekmo proti univerzitetni reprezentanci Rusije, na drugi proti Madžarski pa je odigral nekaj več kot 19 minut in v tem času zbral sedem točk podajo in ukradeno žogo.

"Pričakujem, da bomo dobro igrali. Da se bomo dobro povezali na igrišču in da bomo na Finskem ter v Istanbulu pokazali naše najboljše igre. Pričakujem, da bomo vsako tekmo napredovali in postajali boljši ter da ko bo najbolj potrebno, da bomo dali vse od sebe. Težko pa je karkoli napovedati, ker so evropska prvenstva pač takšna, da te lahko že en sam poraz oddalji od kolajn. Treba bo biti stoodstotno pripravljen, upati na kanček sreče, ki ga potrebuje vsaka reprezentanca, če želi priti do odličja. Še zlasti, če ne sodiš ravno v rang top držav, kamor mi po igralcih ne sodimo. Tu so Francozi, Grki, Srbi, Litovci, Španci, ki že vrsto let krojijo vrh, smo pa zagotovo ekipa, ki jim lahko meša štrene. Mi bomo maksimalno motivirani. Vemo, da Slovenija od nas pričakuje kolajno, to bomo poskušali upravičiti, a ne bi bilo pošteno, če bi jo tudi obljubljali. Lahko ste prepričani, da bomo na vsaki tekmi dali svoj maksimum in upam, da se bo zgodilo nekaj lepega," o EuroBasketu razmišlja Murić.

Ta je lani sodeloval v kvalifikacijah, tokrat je nekoliko drugače: "Veliko večja je konkurenca v samem tekmovanju, enako tudi v reprezentanci. Tudi večja kakovost. Če nas pogledate, izgledamo veliko bolj košarkarsko kot lani. Imamo višino, dobili smo nekaj igralcev, ki smo jih nujno potrebovali. Manjka nam Zoki (Zoran Dragić, op. p.), z njim bi bila pika na i. Zelo mi je žal, da ga ni v reprezentanci, zagotovo bo manjkal zaradi energije na parketu in zunaj njega. Je pa zato tu na primer Luka Dončić. Igra v Real Madridu, igral je final four evrolige. In ne samo igral, bil je eden izmed nosilcev. Mislim, da bo prenesel ta pritisk. Tudi pred prvo tekmo je spal tri ure, nervoze očitno ni čutil (smeh). Pokazal se je v najboljši luči, lahko se zanesemo nanj, mislim, da nam bo veliko pomagal."

Foto: Anže Petkovšek Druženje s člani slovenske moške košarkarske reprezentance

Kaj pa Anthony Randolph? "Veliko se je spremenilo z njim. Je štirka (krilni center; op. p.), ki smo jo potrebovali, s to višino. Saj vidite, da je dolg kot ponedeljek. Veliko nam bo dal na obeh straneh igrišča, tudi zunaj parketa je skromen fant in to kljub temu, da igra za Real Madrid. Ne obnaša se zvezdniško, to mi je zelo všeč. Sprejeli smo ga kakor pravega Slovenca (smeh). In to je najbolj pomembno. Par dni je bil malce odsoten zaradi časovne razlike, ampak zdaj se je že navadil spati ponoči. Napočil je čas, da ga začnemo učiti malo slovenščine. Saj veste, kako je. Najprej kletvice, potem pa vse ostalo (smeh)," pravi Murić.

"Kolajna je realna" Randolph: Slovenija je čudovita

Želi si podporo navijačev: "V Istanbul so že prišli. Vem, da je težka situacija, Finska kot država tudi ni poceni. Upam, da bodo agencije pripravile ugodne cene za vse tiste, ki bi nas želeli podpirati. Upam, da bodo ljudje našli čas za vzpodbujanje tam, volja ni vprašljiva. Upam, da jih bo čim več in da bodo slovenski navijači eni izmed najbolj glasnih na prvenstvu."

O novem klubu, Banvitu in Filipovskem

Petindvajsetletni košarkar ima za sabo zelo uspešno sezono v Turčiji, pod taktirko Saša Filipovskega je z Banvitom postal tudi turški pokalni zmagovalec, zaigral pa je tudi v finalu Fibine lige prvakov. Zdaj išče nov klub. "Imam nekaj opcij, nekaj se vrti, a je še prezgodaj, da bi govoril o tem. Do začetka sezone je še veliko časa. Želim si vzeti čas, da bi videl, kaj je najboljše zame. Mislim, da je tako boljše. Tudi lani sem iskal klub in ga dobil pred reprezentančno akcijo. Imeli smo dobro sezono, a sam nisem bil zadovoljen s svojo vlogo v moštvu. Prehitro sem se odločil za to potezo in letos si želim, da bo drugače. Hočem imeti pravo vlogo v ekipi, želim imeti minutažo ob kateri bi se lahko še naprej razvijal. To zdaj iščem." 

Je prišlo do nesoglasij s Filipovskim? "Sašo je dober trener. Ne vem, kaj je bilo krivo, morda to, da sem se zadnji priključil ekipi. Ne vem, kaj je bilo krivo, ampak ni bilo tega, kar sem si želel. Igrali smo vrhunsko, tudi osvajali smo lovorike, na koncu koncev sem igral tudi po 20 minut na tekmo, a je drugače, ko imaš neko vlogo, ali pa jo nimaš. Žalosten sem zaradi tega, a zamer ni nobenih. In tako bo tudi ostalo."

O dolgu in Partizanu

Murić je sicer dobil tožbo proti svojemu nekdanjemu klubu Partizanu, ki mu še vedno dolguje denar. Gre za vsoto 150.000 evrov. V črno-belem klubu pravijo, da jih lahko dolg do slovenskega košarkarja tudi dokončno zlomi. "Pogoje sem jim postavljal pred tožbo, a jih niso sprejeli. Zdaj je vse dokončno. Dve leti sem čakal na plačilo. Bil sem fer, v Partizanu sem ostal do konca, čeprav nisem bil plačan. Nisem ravnal tako kot nekateri, ki so pobegnili. Kar se dogovorim, to tudi naredim. Z druge strani ni bilo tako in mislim, da je zdaj čas, da se to poravna. V Beograd sem odšel, čeprav sem imel veliko drugih možnosti, zato, da bi jim pomagal. Oni so nato to izkoristili, bil sem edini tujec, ki mu niso plačevali. Ker so vedeli, da ne bom odšel, da sem lojalen. Vedel sem, da se bo to vse enkrat vrnilo in zdaj se je. Jaz ne gojim zamer proti njim. Klub imam še vedno rad, na koncu koncev pa sem si ta denar zaslužil in želim, da mi ga izplačajo."

Foto: Facebook Edo Murić Partizan

"Da ogrožam njihovo eksistenco? Ne vem. To ne ve nihče. Uprava se menja vsako leto, govorijo, da ni denarja, na koncu pa vedno sestavijo dobro ekipo. Tako da ... Če so imeli denar za ostale tujce, ki so igrali z mano, bi ga morali najti tudi zame. Odšel sem iz domovine, tam sem igral dve leti, dal sem vse od sebe. Jaz sem izpolnil podpisano, zdaj morajo to še oni," pravi mlajši od bratov Murić.

O bratu

Tega veseli, da se pod koše po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe vrača tudi brat Dino, nekdanji kapetan Uniona Olimpije bo igral v Šenčurju. "Vesel sem zanj. Ima ogromno željo in mislim, da bo letos pokazal, da ni pozabil igrati košarke. Prepričan sem, da bo eden izmed najboljših igralcev v slovenski ligi." Je še moč pričakovati, da bosta brata Murić hkrati nosila dres slovenske reprezentance? "Siguren sem, da se bo to zgodilo. Vem, da je to nesporno, če ga bo zdravje služilo. Če bova oba zdrava, bova oba tukaj."

Lorbek "Želim prepričati vse, da še lahko igram"

Eurobasket Goran Dragić: Končno!

Čančar "V reprezentanco sem prišel samozavestnejši"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.