Napad na Džedo, dirka pod vprašajem

Foto: Epa
Foto: Epa
V Savdski Arabiji v zadnjih dneh beležijo številne napade. Prihajajoči konec tedna je v Džedi na sporedu dirka formule 1.
Oglej si celoten članek

Arabski polotok je že skoraj osem let prizorišče oboroženih spopadov. Sile jemenske vlade se, s podporo vojaške koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, borijo z uporniškimi Hutiji, ki jih podpira Iran. Konflikt je neposredno in posredno terjal že več sto tisoč življenj. 

Hutiji nadzorujejo severni del Jemna, vključno s prestolnico Sana. Spopade "čutijo" tudi v Savdski Arabiji, še posebej v zadnjih dneh, poročajo agencije.

V soboto so uporniki z droni napadli terminal za distribucijo naftnih proizvodov v mestu Jizan. V nedeljo so ciljali rafinerijo Yasref ob obali Rdečega morja in obrate za razsoljevanje, pridobivanje elektrike in plina na obrobju Riada. Žrtev ni bilo.

foto, video "Ledena peklenska pokrajina, polna trupel in uničenih zgradb"

V torek so savdske oblasti sporočile, da so prestregle in uničile sovražno plovilo, usmerjeno proti Džedi, poroča Reuters. Le nekaj dni, preden se bo v omenjenem mestu začel dirkaški konec tedna formule 1.

Slednji je sedaj pod vprašajem. Vodstvo tekmovanja spremlja situacijo in razmišlja tudi o morebitni odpovedi dirke, navajajo številni tuji mediji.

Džeda je lani gostila predzadnjo dirko razburljive sezone. Gre za najhitrejšo ulično dirko na svetu. Nekateri dirkači so jo prav zato označili kot zelo nevarno.

F1 Katastrofa Red Bulla in veliko zmagoslavje Ferrarija na prvi dirki sezone

Vodstvo jemensko-arabske koalicije je že v nedeljo sporočilo, da je prestreglo in uničilo balistične rakete ter devet oboroženih dronov, ki so ciljali različna mesta v Savdski Arabiji. Hutiji so sicer pred nekaj dnevi zavrnili povabilo šestčlanskega Sveta za sodelovanje v Zalivu na pogovore o jemenskem konfliktu, ki bi se odvili v Riadu od 29. marca do 7. aprila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.