Šport > Moto športi
5747 ogledov

Napad na Džedo, dirka pod vprašajem

Džeda Savdska Arabija F1 Epa
V Savdski Arabiji v zadnjih dneh beležijo številne napade. Prihajajoči konec tedna je v Džedi na sporedu dirka formule 1.

Arabski polotok je že skoraj osem let prizorišče oboroženih spopadov. Sile jemenske vlade se, s podporo vojaške koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, borijo z uporniškimi Hutiji, ki jih podpira Iran. Konflikt je neposredno in posredno terjal že več sto tisoč življenj. 

Hutiji nadzorujejo severni del Jemna, vključno s prestolnico Sana. Spopade "čutijo" tudi v Savdski Arabiji, še posebej v zadnjih dneh, poročajo agencije.

V soboto so uporniki z droni napadli terminal za distribucijo naftnih proizvodov v mestu Jizan. V nedeljo so ciljali rafinerijo Yasref ob obali Rdečega morja in obrate za razsoljevanje, pridobivanje elektrike in plina na obrobju Riada. Žrtev ni bilo.

Mariupolj foto, video Svet "Ledena peklenska pokrajina, polna trupel in uničenih zgradb"

V torek so savdske oblasti sporočile, da so prestregle in uničile sovražno plovilo, usmerjeno proti Džedi, poroča Reuters. Le nekaj dni, preden se bo v omenjenem mestu začel dirkaški konec tedna formule 1.

Slednji je sedaj pod vprašajem. Vodstvo tekmovanja spremlja situacijo in razmišlja tudi o morebitni odpovedi dirke, navajajo številni tuji mediji.

Džeda je lani gostila predzadnjo dirko razburljive sezone. Gre za najhitrejšo ulično dirko na svetu. Nekateri dirkači so jo prav zato označili kot zelo nevarno.

Charles LeClerc F1 Šport Katastrofa Red Bulla in veliko zmagoslavje Ferrarija na prvi dirki sezone

Vodstvo jemensko-arabske koalicije je že v nedeljo sporočilo, da je prestreglo in uničilo balistične rakete ter devet oboroženih dronov, ki so ciljali različna mesta v Savdski Arabiji. Hutiji so sicer pred nekaj dnevi zavrnili povabilo šestčlanskega Sveta za sodelovanje v Zalivu na pogovore o jemenskem konfliktu, ki bi se odvili v Riadu od 29. marca do 7. aprila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice