Svet
20608 ogledov

Svarila: Putin bi se lahko zatekel k še hujšim taktikam

Dimitrij Peskov Vladimir Putin Epa
Putin je zaradi močnega upora stisnjen v kot, zato se bojijo, da bi se lahko zatekel k še hujšim taktikam kot doslej.

Ameriški predsednik ZDA Joe Biden je posvaril, da bi se ruski predsednik Vladimir Putin v Ukrajini lahko zatekel k še hujšim taktikam kot doslej. Po Bidnovih besedah je "jasno", da se Putin pripravlja na uporabo kemičnega in biološkega orožja v Ukrajini. Obenem je sicer zatrdil, da se mora Rusija, če bi se za ta korak dejansko odločila, pripraviti na oster odziv Zahoda, a več podrobnosti o tem, kako še bi lahko zaveznice kaznovale Rusijo, ni navedel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden je spomnil na nedavne trditve Kremlja, da naj bi ZDA v Evropi, konkretno tudi v Ukrajini, razvijale kemično in biološko orožje. "To preprosto ni res. Zagotavljam vam," je dejal na srečanju ameriških poslovnih voditeljev v Washingtonu in dodal, da je - tudi glede na ravnanje Kremlja v preteklosti - to znak, da Rusi sami razmišljajo o uporabi tega orožja.

Ukrajina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

S tem je ponovil opozorila, ki so tako iz Bele hiše kot tudi iz drugih zahodnih prestolnic že prišla ta mesec, potem ko so ruski predstavniki Ukrajini očitali, da skuša v naglici skriti dokaze o domnevnem ameriškem programu kemičnega orožja na svojih tleh. "Zdaj ko je Rusija izrekla te lažne trditve (...) bi morali biti vsi pozorni na možnost, da lahko Rusija uporabi kemično ali biološko orožje v Ukrajini ali da ustvari lažno pretvezo za njegovo uporabo," je med drugim tvitnila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

Biden je sicer na ponedeljkovem srečanju še povedal, da je Putina že na njunem srečanju lani v Ženevi posvaril, da se bodo ZDA odločno odzvale na morebitne kibernetske napade Rusije na svojo kritično infrastrukturo. Pred tem je ameriški predsednik v ponedeljek objavil izjavo, v kateri je ameriška podjetja opozoril, da imajo obveščevalne podatke o naraščajoči ruski kibernetski grožnji, in jih pozval, naj "nemudoma" pripravijo oziroma okrepijo svojo obrambo.

Ukrajina vojna Kijev | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrajina: Makariv spet v ukrajinskih rokah

Ukrajinska vojska trdi, da so iz mesta Makariv, 50 kilometrov zahodno od Kijeva, pregnali ruske sile. "Zahvaljujoč herojskim dejanjem naših braniteljev je bila v mestu Makariv spet dvignjena ukrajinska zastava, sovražnika smo pregnali," so sporočili. Pred tremi dnevi je bilo mesto Makariv tarča ruskega napada, v katerem je bilo ubitih sedem ljudi. 

Ukrajinska vojska je sporočila, da naj bi ruska vojska v Ukrajini imela zalogo streliva in hrane "za več kot tri dni". Podobno naj bi veljalo tudi za gorivo. Dodatno težavo naj bi povzročala tudi neposlušnost med ruskimi vojaki in nepripravljenost civilnega prebivalstva v regiji Lugansk na sodelovanje v vojaškem spopadu. 

V zadnjih 24 urah se je povečalo število ruskih letal, ki vstopajo v ukrajinski zračni prostor, navaja ukrajinska vojska. Najhuje je še naprej v okolici Mariupolja, ki ga je ruska vojska obkolila.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je še enkrat pozval Putina, naj se udeleži pogajanj, da bi končali konflikt. Ponovil je, da Ukrajina ne bo pristala na ruske ultimate. Rusija je namreč v minulih dneh Ukrajino pozvala, naj preda Mariupolj, čemur naj bi sledila izpustitev ljudi, ki so ujeti v mestu. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 39
  • Avatar luckyss
    luckyss 15:35 22.marec 2022.

    Nemški neonacisti v pomoč Zelenskemu...In potem pravite, da Putin laže, ko govori o borbi proti nacizmu.......... čhttps://www.tag24.de/nachrichten/regionales/sachsen/nachrichten-vogtland/deutsche-neonazis-wollen-in-der-ukraine-mitkaempfen-2353357

  • satir 14:01 22.marec 2022.

    Saj Irak so tudi napadli, ker naj bi hotel kemično uničiti svet in vso so verjeli in udri ga po siromaku. Sedaj se je Bidon odločil, da bo enako zakuhal v Ukrajini, da vnaprej obtoži Ruse in jih takoj tudi ...prikaži več kaznuje za to kar šele bodo storili (hipotetično). Da pa ZDA in nato generira vse vojne po drugi svetovni, to pa nikomur mar, za kemično vojno v Vietnamu niso nikogar dali na Nurnberško sodišče za vojne zločine...

  • Avatar Ferenc
    Ferenc 10:30 22.marec 2022.

    Rusija bi lahko eskalirala napade do te mere, ki bi bili primerljivi z NATO-vimi v suverenih državah ?