Napadi na voznike med dirko po Franciji

Foto: EPA Alberto Contador, dirka po Franciji 2011
Zaradi napada z urinom na kolesarja Christopherja Frooma, celotno ekipo Sky trenutno varuje policija. A Froome ni bil prvi, ki so ga kolesarski navdušenci napadli.
Oglej si celoten članek

Kolesarski navdušenci na dirki po Franciji so znani po celem svetu. Mnogi se preoblečejo v kostime, navijajo ob progi, nekateri pa kolesarski karavani sledijo z avtodomom po celi driki. Bližina navijačev je lahko za kolesarje prijetna, vzpodbudna, ampak tudi naporna, včasih celo nevarna.

Trenutno vodilnega dirke po Franciji Christopherja Frooma je na etapi v Mende neznanec polil z lončkom urina. A Froome ni prvi, ki doživel kaj takega.

Napadi na kolesarje

1904: Že med drugo dirko po Franciji pride do prvega incidenta z žeblji na progi. Napad prizadelne tudi kasnejšega skupnega zmagovalca Henrija Corneta, ki se s preluknjanimi gumami še pripelje v 40 kilometrov oddaljen cilj.

1950: Italijanskega kolesarja Gina Bartalija francoska publika podre. Kljub padcu Bartali zmaga etapo, a se ne počuti več varno. Vsi italijanski vozniki nato zapustijo dirko, med njimi tudi vodeči Fiorenzo Magni.

1971: Eddy Merckxa na eni od etap po Pirenejih napadejo navijači Luisa Ocana in vanj vržejo kamne. 

1975: Ponovno navijač napade Eddyja Merckxa. Na ciljni ravnini navijač skoči na progo in ga udari v trebuh. 

1999: Po 17. etapi se več voznikov pritožuje zaradi težav pri dihanju in bolečih oči. Ugotovijo, da je gledalec z mostu nad glavnino spuščal solzivec.

Foto: Profimedia Oscar Freire

2007: Na kratkem delu proge na španskem ozemlju teroristična organizacija ETA podtakne dve manjši bombi. Po opozorilu ju razstrelijo šele, ko se kolesarji z dela proge odpeljejo.

2009: Španca Oscarja Freiro in novozelandca Juliana Deana obstrelita dva mladostnika z zračno puško. Freira izstrelek zadene v nogo, Deana v prst. Oba nadaljujeta z dirko.

2011: Alberta Contadorja napade navijač preoblečen v zdravnika in ga nadleguje z injekcijo. Contador navijača udari s pestjo v obraz.

2012: Na spustu z Mur de Peguere neznanci posipajo progo z žeblji. Več voznikom počijo gume, najhujše prizadene Hrvata Roberta Kišerlovskega, ki si pri padcu zlomi ključnico.

2013: Marka Cavendisha neznanec med etapo c ciljem v Mont Saint-Michelu poškropi z urinom. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.