Šport
15 ogledov

Napadi na voznike med dirko po Franciji

Alberto Contador, dirka po Franciji 2011 EPA
Zaradi napada z urinom na kolesarja Christopherja Frooma, celotno ekipo Sky trenutno varuje policija. A Froome ni bil prvi, ki so ga kolesarski navdušenci napadli.

Kolesarski navdušenci na dirki po Franciji so znani po celem svetu. Mnogi se preoblečejo v kostime, navijajo ob progi, nekateri pa kolesarski karavani sledijo z avtodomom po celi driki. Bližina navijačev je lahko za kolesarje prijetna, vzpodbudna, ampak tudi naporna, včasih celo nevarna.

Trenutno vodilnega dirke po Franciji Christopherja Frooma je na etapi v Mende neznanec polil z lončkom urina. A Froome ni prvi, ki doživel kaj takega.

Napadi na kolesarje

1904: Že med drugo dirko po Franciji pride do prvega incidenta z žeblji na progi. Napad prizadelne tudi kasnejšega skupnega zmagovalca Henrija Corneta, ki se s preluknjanimi gumami še pripelje v 40 kilometrov oddaljen cilj.

1950: Italijanskega kolesarja Gina Bartalija francoska publika podre. Kljub padcu Bartali zmaga etapo, a se ne počuti več varno. Vsi italijanski vozniki nato zapustijo dirko, med njimi tudi vodeči Fiorenzo Magni.

1971: Eddy Merckxa na eni od etap po Pirenejih napadejo navijači Luisa Ocana in vanj vržejo kamne. 

1975: Ponovno navijač napade Eddyja Merckxa. Na ciljni ravnini navijač skoči na progo in ga udari v trebuh. 

1999: Po 17. etapi se več voznikov pritožuje zaradi težav pri dihanju in bolečih oči. Ugotovijo, da je gledalec z mostu nad glavnino spuščal solzivec.

Oscar Freire | Avtor: Profimedias Profimedias

2007: Na kratkem delu proge na španskem ozemlju teroristična organizacija ETA podtakne dve manjši bombi. Po opozorilu ju razstrelijo šele, ko se kolesarji z dela proge odpeljejo.

2009: Španca Oscarja Freiro in novozelandca Juliana Deana obstrelita dva mladostnika z zračno puško. Freira izstrelek zadene v nogo, Deana v prst. Oba nadaljujeta z dirko.

2011: Alberta Contadorja napade navijač preoblečen v zdravnika in ga nadleguje z injekcijo. Contador navijača udari s pestjo v obraz.

2012: Na spustu z Mur de Peguere neznanci posipajo progo z žeblji. Več voznikom počijo gume, najhujše prizadene Hrvata Roberta Kišerlovskega, ki si pri padcu zlomi ključnico.

2013: Marka Cavendisha neznanec med etapo c ciljem v Mont Saint-Michelu poškropi z urinom. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.