"NZS je oškodovala naše otroke!"

Foto: Profimedia Oškodovani klubi so sklicali novinarsko konferenco, stališča sta predstavila dr. Igor Pušnik (sredina) in Mitja Korošec (desno).
Foto: Profimedia Oškodovani klubi so sklicali novinarsko konferenco, stališča sta predstavila dr. Igor Pušnik (sredina) in Mitja Korošec (desno).
Predstavniki nekaterih klubov se čutijo oškodovane s strani Nogometne zveze Slovenije. Temu je botrovala zmeda, povzročena zaradi epidemije covida-19, ki je nastala ob sestavi državnih lig za prihodnjo sezono v kategorijah U15, U17 in U19. Prizadeti klubi trdijo, da se jim dela nepopravljiva škoda.
Oglej si celoten članek

Epidemija novega koronavirusa je močno prizadela šport. Spomladanski deli slovenskih nogometnih lig so se komaj dobro začeli, ko je v sklopu ukrepov za zajezitev covida-19 nastopila prekinitev vseh tekmovalnih in skupinskih trenažnih aktivnosti.

Od sredine marca do konca maja je Nogometna zveza Slovenije (NZS) sprejela vrsto sklepov, s katerimi je večino tekmovanj predčasno zaključila. Nadaljuje se le članska Prva liga TS, vsa ostala prvenstva pa so se predčasno končala.

Pod okriljem NZS se igrajo le najmočnejše državne lige, ostale, v katerih nastopa večina od skoraj 250 nogometnih klubov v Sloveniji, se udejstvuje v tekmovanjih pod okrilji različnih Medočinskih nogometnih zvez, teh je na sončni strani Alp devet (MNZ Koper, MNZ Nova Gorica, MNZ Kranj, MNZ Ljubljana na zahodu; MNZ Celje, MNZ Maribor, MNZ Ptuj, MNZ Murska Sobota, MNZ Lendava na vzhodu).

NZS vodi članska tekmovanja v Prvi ligi TS, 2. SNL, 3. SNL-vzhod, 3. SNL-zahod in 1. SŽNL, bdi pa tudi nad najmočnejšimi mladinskimi ligami. To sta prvi in drugi rang v kategorijah U19 in U17 (druga mladinska in kadetska liga sta razdeljeni na vzhodni in zahodni del) ter najmočnejša liga v kategoriji U15 (ta je prav tako razdeljena na vzhod in zahod). In prav pri sestavi omenjenih mladinskih lig (U19, U17, U15), ki se popolnjujejo od spodaj z najuspešnejšimi klubi iz medobčinskega nivoja, je nastala zmešnjava.

Pod okriljem NZS na moškem članskem nivoju tekmuje 10 klubov PLTS, 16 klubov 2. SNL in 28 klubov v 3. SNL- vzhod in 3. SNL-zahod. Vsi omenjeni klubi predstavljajo manj kot četrtino moških članskih ekip v Sloveniji, saj jih več kot 150 tekmuje v tekmovanjih pod okrilji različnih medobčinskih zvez.

Foto: Twitter žoga PLTS

Klubi so, po zgledu nekaterih drugih držav, pričakovali, da izpadanja iz državnih lig ne bo. Da bi prvakom nižjih lig zagotovili priborjeno nastopanje na višjem nivoju, je večina pričakovala razširitev lig za sezono ali dve in nato postopno vrnitev na sedanje število klubov.

Konec maja je številne klube presenetil odlok, po katerem so bili nekateri preseljeni v nižji rang, medtem ko so drugi dobili povabilo za napredovanje v višjo ligo. Pri sestavi lig NZS ni našel enotnega ključa, tako da so nekatere lige ostale številčno enake, druge pa bodo razširjene.

Prizadete klube, sedem po številu, ki so se znašli na listi za selitev v nižji rang, je zmotilo predvsem pomanjkanje transparentnosti pri pripravi sklepov, izostanek jasnih kriterijev za sprejete odločitve in odsotnost vsakršne komunikacije s strani NZS. Trdijo, da jim je skoraj za polovico skrajšano prvenstvo vzelo možnost izpolnitve tekmovalnih ciljev in da v luči tega niso pričakovali izpada v nižji rang.

"Majmun zabit ..." Domnevno sporen grafit ekspresno izbrisan: "Kaj?! Štajerska varda?!

Ker izpad v nižji rang ponavadi prinaša velik osip najbolj talentiranih nogometašev in nasploh upad registriranih igralcev, so se klubi odločili svoja stališča predstaviti širši javnosti.

"Otroci ne smejo biti oškodovani," je spregovoril predsednik NK Maribor Tabor Mitja Korošec. Njegov klub je edini, ki je izpadel iz 1. lige U15-vzhod, povabilo v omenjeno tekmovanje pa so dobili trije klubi iz nižjega ranga: Nafta Lendava, Dravinja, Fužinar Ravne. Ta liga se bo tako v prihodnji sezoni razširila za dva kluba in bo štela 16 ekip.

"Sprva je bilo govora o ponovitvi sezone, da bi bile lige torej sestavljene enako kot letos, nato se je govorilo o razširitvi lig brez izpadanja. Obe rešitvi bi bili za nas sprejemljivi. Do konca prvenstva je bilo še veliko tekem in klubi bi si lahko na igrišču zagotovili obstanek, s pandemijo nam je bila ta možnost odvzeta. To pomeni, da bi po končanju vseh tekem bil lahko scenarij napredovanja oziroma izpadanja popolnoma drugačen," je pojasnil Korošec.

Liga U15-zahod je bila popolnjena na drugačen način. Tam sta izpadla Interblock in Kalcer Radomlje, v ligo pa so bili povabljeni štirje klubi: Slovan, Šenčur, Primorje in Ilirska Bistrica. Tudi to tekmovanje bo torej razširjeno za dva kluba in bo štelo 16 kolektivov.

"Kršena so bila temeljna načela fair-playa. Klubi nismo bili seznanjeni z nikakršnimi aktivnostmi glede sestave lig vse do datuma, ko smo prejeli sklepe. Komisije NZS niso bile pozvane k razpravi, tekmovalni pravilnik pa ne predvideva takih situacij," je dejal dr. Igor Pušnik, predsednik ljubljanskega Interblocka. Ta je opozoril na to, da je NZS omenjene sklepe sprejela na podlagi alineje Z 27. člena tekmovalnega pravilnika, ki je zastavljen zelo splošno in krovni zvezi dovoljuje določene korake zaradi posredovanja "višje sile", za kar lahko smatramo pohod pandemije.

Foto: Profimedia Igor Pušnik Mitja Korošec

Klube je zmotilo predvsem "enostransko in neargumentirano" sprejemanje končnih odločitev, je zatrdil Pušnik in se vprašal, kdo je sploh pripravil tovrstne predloge in rešitve.

MNZ Ljubljana, katere član je Pušnikov Interblock, je pripravila alternativne rešitve za prihodnjo sezono. Vključevale so razširitev lig brez izpadanja in predvidele tudi tekmovalni sistem s povečanim številom ekip. S temi rešitvami, ki so bile poslane na NZS, se je strinjalo 32 od 58 klubov (iz vseh rangov) MNZ Ljubljana oziroma vsi, ki so se na poziv odzvali. Proti ni bil nihče. A do danes s strani NZS ni prišel noben odgovor.

"Sklepe s strani NZS smo prejeli 29. maja, 2. junija smo pozvali NZS za pojasnila, ki jih do danes nismo prejeli," je povedal Pušnik. Korošec ga je dopolnil: "Zveza ni podala odgovora, je pa že prišel poziv za prijavo ekip v ligaška tekmovanja za naslednjo sezono. Če bi ekipe že prijavili, potem bi bila stvar praktično že zaključena. Še vedno upamo na drugačno rešitev, saj so čustva otrok res prizadeta. Kdor je deloval v nogometu, ve, kaj pomeni izpad v nižji rang. Sanje otrok so uničene, klubi pa se morajo soočiti z odlivom talentov in igralcev nasploh, pri tem se zmanjšajo tudi finančne kapacitete."

Foto: Profimedia Igor Pušnik Mitja Korošec

Omenili smo že različno prakso pri formiranju obeh državnih lig za starejše dečke U15. Tudi pri sestavi mladinskih in kadetskih lig se je NZS poslužila drugačnih rešitev. V enotno mladinsko (U19) in kadetsko (U17) prvo ligo sta napredovali najboljši ekipi iz vzhodnega oziroma zahodnega dela druge lige. Čeprav velik del prvenstva ni bil odigran, se bosta morala Krško in Rudar Velenje kot zadnjeuvrščeni ekipi pred prekinitvijo tekmovanja sprijazniti z izpadom. Nadomestila ju bosta Brinje Grosuplje z zahoda in ptujska Drava z vzhoda.

Pri popolnitvi druge mladinske in kadetske lige je bilo več nejasnosti. Na vzhodu sta po sklepu NZS iz lige izpadla Rogaška in Beltinci, vanjo pa so povabili tri klube iz ranga MNZ: Hajdino, Miklavž in Šmartno 1928. Ker tako Krško kot Rudar Velenje spadata v vzhodni del, bo omenjena liga v prihodnji sezoni namesto 10 štela 12 klubov.

Na zahodu iz druge mladinske in kadetske lige ni izpadel nihče. Vanjo so povabili tri klube: Izolo, Lesce in Mengo 28. Tudi to tekmovanje bo tako, po selitvi Grosupeljčanov v višji rang, namesto 10 štelo 12 moštev.

Pri sestavi druge mladinske in kadetske lige zahod je nastala še posebej problematična situacija. Dekanski Jadran je bil ob prekinitvi prvenstva tik za Izolo, a z manj odigranimi tekmami in z boljšim medsebojnim izkupičkom. Kljub temu je NZS v višji rang poslala Izolane.

"Glede na vse navedeno oškodovani klubi s skupnimi močmi pozivajo NZS, vse strokovne delavce in komisije NZS, MNZ-je in vse člane NZS, da se omenjena problematika ponovno obravnava ter omogoči strokovna razprava, sprejme pa se pozitivna in predvsem pravična rešitev za vse," je sklenil Pušnik.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 19:31 9. Junij 2020.

    neljuba napaka-Portoroški sklepi.

  • 19:29 9. Junij 2020.

    To so sami namišljeni strokovnjaki,zelo podobni tistim iz leta 1975,ki so uvedli Portoške sklepe.

  • 16:29 9. Junij 2020.

    Samozvani športni strokovnjaki ,ki zlorabljajo svoje otroke ! Zakaj nihče ne vpraša otrok ? Še eni ,ki jim gre za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.