Nemci namerno izgubili?

Foto: EPA
Foto: EPA
Nemška odbojkarska reprezentanca se srečuje z očitki, da je iz taktičnih razlogov izgubila tekmo z Nizozemsko. Slovensko reprezentanco danes čaka obračun z Belgijo.
Oglej si celoten članek

Čeprav so si slovenski fantje že zagotovili napredovanje med najboljših 12 reprezentanc, bo obračun z Belgijo pomemben, saj bo zmagovalec v skupini zasedel drugo mesto in bo v dodatnem boju za četrtfinale dobil - vsaj na papirju - lažjega tekmeca.

Samo na papirju predvsem zaradi kalkulacij, ki so si jih privoščili Nemci. Ti so po porazu z Bolgarijo domnevno namerno izgubili dvoboj z Nizozemsko (nastopili so z rezervno postavo), saj naj bi se v četrtfinalu želeli izogniti Poljski. "Danes ne bom 'tvital'. Če spremljate evropsko prvenstvo v Sofiji, boste razumeli. Rečem lahko le napačne reči,'' je po presenetljivem porazu na Twitterju sporočil kontroverzni nemški selektor Vital Heynen.

Nemci so se obtožb, da so izgubili namerno, krčevito branili. ''Poraz proti Nizozemski ni bil moja taktična odločitev, da bi lahko v četrtfinalu igrali z Bolgarijo, saj je do tega še predaleč. Četudi bi premagali Nizozemsko, potrebujemo še eno zmago. Igrali smo z drugo ekipo. Med zmago s 3:2 in porazom z 2:3 ni bilo nobene razlike. Če izgubimo z 0:3 proti Čehom, smo izločeni. Izgubili smo dve tekmi, čas je za zmago,'' je povedal selektor, pridružil se mu je tudi György Grozer

''Ni šlo za taktično odločitev. Pogovarjali smo se s trenerjem, ki je dejal, da ni pomembno, ali zmagamo ali izgubimo, saj šteje predvsem tekma s Čehi. Dal mi je en dan počitka. Prav tako je spočil Jochena Schöpsa. Ne razmišljamo o Bolgariji. Najprej Češka. Če zmagamo, potem morda Belgija. Čez tri dni se bomo mogoče lahko pogovarjali o Bolgariji,'' je povedal Grozer.

Giani: Menim, da smo mi boljša ekipa

Prav vnovičnem obračunu s Poljsko v četrtfinalu pa bi se zagotovo izognil tudi zmagovalec dvoboja med Slovenijo in Belgijo.

Foto: EPA Andrea Giani V tem obračunu izrazitega favorita ne bo. Ekipi sta bolj ali manj enakovredni, sosedi na evropski kakovostni lestvici, za obema je v zadnjih letih podobna pot, zaenkrat pa večjih dosežkov še nimata. Obe že nekaj časa gradita ekipo in se počasi prebijata proti evropskemu vrhu, Belgijci so bili zmagovalci evropske lige 2013, Slovenci letošnji, Belgijci pa so se ekspresno prebili v elitno skupino svetovne lige, potem ko so bili letos v drugi skupini boljši od Nizozemske, Finske in Portugalske, uvrstitev na zaključni turnir pa jim je zadostovala za napredovanje med najboljše.

V Varno so sicer prišli s slabo popotnico, saj so v pripravljalnih obračunih dvakrat izgubili proti Finski, na prvenstvu so bili nemočni proti Poljakom, precej bolj kot Slovenci. Tako kot izbranci Andree Gianija so gladko ugnali Belorusijo, s Slovenijo pa so izgubili zadnje tri medsebojne tekme. Leta 2011 v evropski ligi v Antwerpnu dve, dve leti pozneje pa na prijateljskem obračunu na Ravnah. Njihov najboljši igralec je Sam Deroo, ki si je dolgo časa služil kruh v Italiji, zdaj pa igra za poljski Kedzierzyn, odlična napadalca sta tudi Gert Van Walle in Tomas Rousseaux, pri mreži pa kraljujeta 211 centimetrov visoki Simon Van der Voorde, igralec Trentina, in dva centimetra nižji Pieter Verhees, bloker Monze.

"Vsekakor spoštovanja vredna reprezentanca, toda menim da smo mi boljša ekipa. Toda sama kakovost vedno ni dovolj, odloča še kakšen drug dejavnik. Naše glave morajo biti prave, le v tem primeru se lahko nadejamo zmage. Na tekmi s Poljsko so imeli Belgijci težave s sprejemom, upam da jim bomo s servisi probleme ustvarjali tudi mi. So pa veliko bolj izkušeni kot mi, za njimi je veliko več težjih tekem. Mi moramo pozabiti na tekmo s Poljsko, v bistvu moramo imeti v glavah le dva odlična niza," je svojo največjo željo predstavil slovenski selektor Andrea Giani.

Poljaki verjamejo v zmago Slovenije

Zmago Slovenije napoveduje tudi poljski selektor Stephane Antiga: "Slovenija je boljša ekipa. Težko je soditi po tekmi z nami, ampak jaz sem si ogledal tudi posnetke pripravljalnih tekem, v katerih je Slovenija pokazala več. Mogoče si zasluži tudi četrtfinale, a o tem, ali se bo tja uvrstila, nočem govoriti, saj nisem videl, kako igrajo ekipe iz skupine A."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.