Nemški orel na sodišču

Foto: EPA
Foto: EPA
V Nemčiji se poleti obeta zanimiva sodna razsodba, povezana s športnim marketingom in zaščito avtorskih pravic. Glavni junak, ne sicer povsem prostovoljno, je nemški orel - znak nemške nogometne zveze (DFB). Zveza zdaj toži verigo supermarketov zaradi domnevno neupravičene uporabe njenih simbolov.
Oglej si celoten članek

Lansko poletje je bila nemška izbrana vrsta velik hit. Ne le v domovini, po vsem svetu so odmevali dosežki elfa, v Nemčiji pa je marsikdo želel evforijo svetovnih prvakov izkoristiti tudi tako, da bi mu v blagajno padel kakšen dodaten evro. Prav nekaj takega so po mnenju nemške nogometne zveze (DFB) naredili pri verigi supermarketov Real. Tam so namreč imeli v prodaji linijo izdelkov za šport in prosti čas z logotipom, ki je bil sumljivo podoben nemškemu orlu, s kakršnim se v grbu ponaša DFB.

Razplet bo znan šele poleti

Ker trgovci niso imeli pogodbe za trženje simbola orla, so pri DFB zavihali rokave in primer spravili na sodišče. Prvostopenjsko sodišče v Münchnnu je sicer odločilo v korist zveze in odločilo, da mora trgovec s polic umakniti vse proizvode s spornimi simboli. A trgovska hiša je vrnila udarec in tožbo spodbija z argumentom, da je nemški orel nacionalni simbol, ki presega zaščiteno znamko nemške nogometne zveze.

A zadeve se odvijajo počasi - najprej mora nemški zvezni patentni urad (DPMA) presoditi, ali so v trgovini s podobnostjo simbola res kršili avtorske pravice. Njegova odločitev bo ključna v sodni nadaljevanki, razplet zgodbe pa bo tako znan šele poleti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.