Šport
125 ogledov

Nemški orel na sodišču

DFB orel Nemčija EPA
V Nemčiji se poleti obeta zanimiva sodna razsodba, povezana s športnim marketingom in zaščito avtorskih pravic. Glavni junak, ne sicer povsem prostovoljno, je nemški orel - znak nemške nogometne zveze (DFB). Zveza zdaj toži verigo supermarketov zaradi domnevno neupravičene uporabe njenih simbolov.

Lansko poletje je bila nemška izbrana vrsta velik hit. Ne le v domovini, po vsem svetu so odmevali dosežki elfa, v Nemčiji pa je marsikdo želel evforijo svetovnih prvakov izkoristiti tudi tako, da bi mu v blagajno padel kakšen dodaten evro. Prav nekaj takega so po mnenju nemške nogometne zveze (DFB) naredili pri verigi supermarketov Real. Tam so namreč imeli v prodaji linijo izdelkov za šport in prosti čas z logotipom, ki je bil sumljivo podoben nemškemu orlu, s kakršnim se v grbu ponaša DFB.

Razplet bo znan šele poleti

Ker trgovci niso imeli pogodbe za trženje simbola orla, so pri DFB zavihali rokave in primer spravili na sodišče. Prvostopenjsko sodišče v Münchnnu je sicer odločilo v korist zveze in odločilo, da mora trgovec s polic umakniti vse proizvode s spornimi simboli. A trgovska hiša je vrnila udarec in tožbo spodbija z argumentom, da je nemški orel nacionalni simbol, ki presega zaščiteno znamko nemške nogometne zveze.

A zadeve se odvijajo počasi - najprej mora nemški zvezni patentni urad (DPMA) presoditi, ali so v trgovini s podobnostjo simbola res kršili avtorske pravice. Njegova odločitev bo ključna v sodni nadaljevanki, razplet zgodbe pa bo tako znan šele poleti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.