Slovenija
18 ogledov

Netopir na slovenski znamki brez dovoljenja

znamke netopirji Pošta Slovenije
Na slovenski znamki naj bi se brez dovoljenja fotografa Steva Bourna znašla fotografija netopirja.

Steve Bourne je več let delal na območju asvtralskega naravnega parka Naracoorte, kjer je pred skoraj desetletjem v notranjosti neke jame posnel fotografijo netopirja. Edinstvene fotografije so se takrat pojavile v v številnih publikacijah in knjigah po vsem svetu, saj je netopirje zelo težko fotografirati. 

Navdušen nemški filatelist in biolog je Bourna pred kratkim opozoril na slovensko znamko, ki se je znašla v njegovi zbirki. Dva klika na spletu in Nemec je odkril pravega avtorja fotografije in ga obvestil o najdbi. 

Bourne je za avstralski abc.net dejal, da je bil presenečen, ko je svojo fotografijo odkril na znamki države na drugi strani planeta. "Pomislil sem, zakaj bi moje fotografije uporabili v Sloveniji?" je dejal Bourne. Kot avtor fotografije meni, da si zasluži malce priznanja za svoje delo. "Ne gre se za denar, gre se za avtorstvo," je dejal. 

Bourne ne namerava sprožiti tožbe zaradi avtorskih pravic. "Bi pa bil vesel potovanja v Slovenijo," se je pošalil. "Čudovite jame imajo." 

Pritožbe še niso prejeli

"Za vsako znamko, ki jo izdamo na Pošti Slovenije, pred samo izdajo pridobimo vsa potrebna soglasja, dovoljenja in izjave oblikovalcev o avtorstvu. Slednje pomeni, da smo tudi v tem primeru od oblikovalca znamke, g. Edija Berka, v skladu s Pogodbo o naročilu avtorskega dela, pridobili vsa potrebna soglasja. Iz njegove zavezujoče izjave izhaja, da je oblikovalec avtor tako oblikovanja kot ilustracije znamke ter da pri oblikovanju znamke ni uporabil fotografij oz. so bile te samo izhodišče za pripravo ilustracij," pojasnjujejo na Pošti Slovenije.

"Pošta Slovenije do danes ni prejela še nikakršne pritožbe ali morebitnega odškodninskega zahtevka. V vsakem primeru bo Pošta Slovenije glede avtorstva od oblikovalca g. Edija Breka, s katerim sodelujemo že več let, zahtevala in pridobila dodatna pojasnila in v primeru kakršnihkoli ugotovitev o nepravilnostih ustrezno ukrepala," so še dodali.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 08:23 03.oktober 2014.

    Opa bato , tole je pa kraja in stvar policije , kajti s tole krajo se je nekdo okoristil in to za već kot znaša 70% povprečne plače , kar pomeni, da mora iti postopek po službeni dolžnosti in ne na prijavo !

  • d 17:11 02.oktober 2014.

    Naj se nihce ne cudi, v tej drzavi pravil ni.

  • erikkk 14:20 02.oktober 2014.

    Toliko o avtorskih pravicak ki za nekoga veljajo za nekoga pa ne ...sem pa zasledil da se slike na veliko pobirajo iz google potem pa razni spletni časopisi kar pripopajo zraven da so lasniki avtorskih pravic ...