Nemški prvak začel z zmago, lep slovenski uspeh

Foto: Saša Despot kolesarska dirka po Sloveniji Foto: Saša Despot kolesarska dirka po Sloveniji Foto: Saša Despot kolesarska dirka po Sloveniji Foto: Saša Despot kolesarska dirka po Sloveniji Foto: Saša Despot Pascal Ackermann Foto: Saša Despot Luka Mezgec Foto: Saša Despot Luka Mezgec Foto: Saša Despot Tadej Pogačar Foto: Saša Despot Grega Bole Foto: Saša Despot kolesarska dirka po Sloveniji Foto: Saša Despot Bogdan Fink Foto: Saša Despot Luka Mezgec Foto: Saša Despot Jan Polanc Foto: Saša Despot Grega Bole Foto: Saša Despot Grega Bole Foto: Saša Despot kolesarska dirka po Sloveniji Foto: Saša Despot Martin Hvastija Foto: Saša Despot Radoslav Rogina Foto: Saša Despot Mark Cavendish Foto: Saša Despot Tadej Pogačar Foto: Saša Despot Jan Polanc Foto: Saša Despot Tadej Pogačar, Jan Polanc Foto: Saša Despot kolesarska dirka po Sloveniji Foto: Saša Despot kolesarska dirka po Sloveniji Foto: Saša Despot kolesarska dirka po Sloveniji Foto: Saša Despot kolesarska dirka po Sloveniji Foto: Saša Despot kolesarska dirka po Sloveniji, Adria Mobil Foto: Saša Despot kolesarska dirka po Sloveniji Foto: Saša Despot Marko Kump
Najboljši Slovenec na uvodni etapi kolesarske dirke po Sloveniji je bil Luka Mezgec.
Oglej si celoten članek

Nemški državni prvak Pascal Ackermann (Bora Hansgrohe) je zmagovalec prve etape slovenske kolesarske pentlje. V zaključnem sprintu je črto prečkal pred Giacomom Nizzolom (Dimension Data), tretje mesto je zasedel Simone Consonni (UAE Emirates). Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) je kot najboljši Slovenec zasedel četrto mesto.

Izjemen dosežek Bivši zmagovalec: Slovenija je zdaj kolesarska velesila, višje ne gre

Po pričakovanjih se je uvodna etapa dirke po Sloveniji od Ljubljane do Rogaške Slatine končala s skupinskim sprintom razredčene glavnine. Sprint je prvi začel Mezgec, a je nato popustil, iz ozadja so prišli kolesarji z večjo hitrostjo. Nemec Ackermann je bil močnejši od obeh Italijanov in se zmage veselil vidno utrujen.

Najboljši sprinter nedavno končane dirke po Italiji Ackermann je Nemčiji prikolesaril deseto etapno zmago na slovenski dirki. Ob tem je postal 101. etapni zmagovalec na dirki po Sloveniji.

"Začetek je bil kar lahek. Trije so pobegnili in se je dalo nadzirati. Šestdeset kilometrov do konca je šlo na 'polno'. Dirka se je razživela. Boriti smo se morali, da smo ujeli ubežnike. Vesel sem, da mi je uspelo. Hvala ekipi," je v cilju razlagal Ackermann, ki se je letos zmage veselil šestič.

"Po mojem je bil to najtežji sprint v življenju, saj sem moral začeti sprintati že 500 metrov pred ciljem. Zgodaj sem moral začeti. Ni bilo lahko," je dodal 25-letnik, ki je pohvalil navijače ob cesti trase, o prihodnjih ciljih na slovenski pentlji pa je dodal: "Skušali bomo zmagati še eno etapo. Jutri bo težko. Pred nekaj minutami so mi fantje rekli, da bodo nekateri vzponi težki. Vsega štiri dni sem bil na kolesu po Giru. Vesel sem, da sem se spočil."

Slovenski uspeh v Rogaški Slatini so dopolnili Grega Bole (Bahrain-Merida) na sedmem mestu, Marko Kump (Adria Mobil) je bil 11., Andi Bajc (Felbrmayr) 13., Tadej Pogačar 17. in Jan Polanc (oba UAE Emirates) na 20. mestu.

Na 171 km dolgi etapi je večkrat prišlo do pobegov. Najresnejši je bil pobeg peterice z Italijanom Diegom Ulissijem (UAE Emirates) na čelu, ki se je odcepila na spustu s Planine pri Sevnici, glavnina pa jo je ujela približno šest kilometrov pred ciljem.

Ackermann je z zmago zeleno majico za najboljšega v skupnem seštevku ter rdečo za najboljšega sprinterja. Aljaž Jarc bo v četrtek nosil belo majico najboljšega mladega kolesarja ter modro za najboljšega na gorskih ciljih.

Foto: Saša Despot Luka Mezgec

"Nepričakovano je sprintala manjša skupina. Izboril sem si dober položaj, videl sem, da ostali sprinterji nimajo pomočnikov. Startal sem hitro. Malo sem moral zavirati, kar me je stalo boljše uvrstitve. Želel sem presenetiti, vedel sem, da bodo od zadaj prišli. Nisem želel biti blokiran. Želel sem jih presenetiti, en kolesar me je prijel v zavetrje, 500 metrov je bilo predolgo," pa je dejal danes najboljši Slovenec Mezgec.

Ackermann ima v skupnem seštevku štiri sekunde prednosti pred Nizzolom, šest pred Consonnijem, sedem pred Ulissijem in Jarcem. Mladi član Adrie Mobila je najboljši Slovenec v skupnem seštevku zaradi bonifikacijskih sekund na letečem cilju v Laškem ter gorskem cilju na Planini pri Sevnici. Mezgec je osmi z desetimi sekundami zaostanka.

Četrtkova etapa med Mariborom in Celjem bo precej bolj zahtevna kot današnja. V zaključku etape kolesarja čaka vzpon druge kategorije na Svetino ter Celjsko kočo, zatem pa sledi spust in krog po Celju, kjer bo cilj.

Dirka po Sloveniji, 1. etapa:

1. Pascal Ackermann (Nem/Bora-Hansgrohe) 4:04:58
2. Giacomo Nizzolo (Ita/Dimension Data)
3. Simone Consonni (Ita/Team Emirates)
4. Luka Mezgec (Slo/Michelton-Scott)
5. Andrea Vendrame (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec)
6. Rui Oliveira (Por/UAE Emirates)
7. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida)
8. Jeremy Leveau (Fra/Delko Marseille)
9. Kristian Sbaragli (Ita/Israel Cycling Academy)
10. Umberto Marengo (Ita/Neri Sottoli)
11. Marko Kump (Slo/Adria Mobil)
...
13. Andi Bajc (Slo/Felbermayr)
17. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)
20. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) vsi isti čas

Skupno:

1. Pascal Ackermann (Nem/Bora-Hansgrohe) 4:04:58
2. Giacomo Nizzolo (Ita/Dimension Data) + 0:04
3. Simone Consonni (Ita/Team Emirates) 0:06
4. Diego Ulissi (Ita/UAE Emirates) 0:07
5. Aljaž Jarc (Slo/Adria Mobil)
6. Matteo Busato (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec) 0:08
7. Matthias Krizek (Avt/Felbrmayer) 0:09
8. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott) 0:10
9. Andrea Vendrame (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec)
10. Rui Oliveira (Por/UAE Emirates)
11. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida)
...
15. Marko Kump (Slo/Adria Mobil)
17. Andi Bajc (Slo/Felbermayr)
21. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)
24. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) vsi isti čas

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.