Šport
527 ogledov

Bivši zmagovalec: Slovenija je zdaj kolesarska velesila, višje ne gre

Radoslav Rogina Saša Despot Radoslav Rogina
Kolesar Adrie Mobila je prišel do izjemnega jubileja.

Na 26. dirki po Sloveniji je izjemen dosežek uspel kolesarju Radoslavu Rogini. Hrvat, ki je večino kariere prekolesaril v slovenskih ekipah, od leta 2012 je član novomeške Adrie Mobil, je startal že na svoji 20. slovenski pentlji. Leta 2013 je osvojil skupno zmago, še nekajkrat pa je bil blizu skupnemu uspehu.

"Vsako leto je enako. Dobro se počutim. Čas je zelo hitro minil, nikoli ne bi dejal, da je minilo že dvajset let. Okoli sebe imam mlado ekipo, obkrožen sem z mladimi fanti in tako se tudi počutim. Na vsakem startu smo motivirani, vsak leto šteje na novo. Pozabi se na to, kaj je bilo prej, delamo naprej," je o svojem lepem jubileju dejal zdaj 40-letni kolesar. Še sedem let je na tokratni dirki starejši sicer nekdanji zagovalec klasik Amstel Gold Race, Valonske puščice in dirke Liege-Bastogne-Liege Davide Rebellin, ki brani barve hrvaške ekipe Meridiana-Kamen.

"Mladim poskušam pomagati z nasveti. Tu se lahko marsikaj naučijo. Vse pa je na njih, na vsakem posamezniku," je vlogo najstarejšega v moštvu opisal petkratni hrvaški prvak na cesti, en državni naslov ima tudi v kronometru.

"Vsaka zmaga je zelo lepa. Ne samo skupna zmaga, vsaka etapa šteje. Vsak uspeh v tej konkurenci pomeni zelo veliko. Tudi tokrat bi bili na primer z eno etapno zmago v ekipi zelo zadovoljni," je o ciljih moštva dejal kolesar iz Varaždina.

Radoslav Rogina | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj se je spremenilo v 20 letih? "To je težko povedati. Način kolesarjenja se je povsem spremenil. Za kolesarje je dirka vseeno ista. Mi si naredimo dirko težko ali lahko. Organizacijsko pa je dirka po Sloveniji izjemno napredovala, vsako leto je boljše in boljše. To se tudi vidi. A za nas je vedno ista borba."

Se je nabralo kaj obžalovanj v dveh desetletjih? "Seveda. Imel sem še trikrat priložnost za skupno zmago. Bili so mogoče trenutki, ko je bilo preveč taktiziranja in razmišljanja ter je šlo vse po vodi. Seveda ti je nekoliko žal, ko pomisliš, da je možnost za uspeh. Ampak, nimaš kaj?"

V zadnjih letih je slovensko kolesartsvo sicer naredilo velik korak naprej. S tem se strinja tudi Rogina. "Od tega več ne obstaja. Posebno za Slovenijo, ki ni tako velika, je pa trenutno kolesarska velesila. Več sploh ni možno. Morda je to res presenečenje, ampak ponavadi je tako, da ko pride en dober kolesar, pridejo zraven še drugi, ki so še dodatno motivirani."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.