Šport
315 ogledov

Prvi favorit mladi Slovenec

Tadej Pogačar
V sredo ob 12.15 se bo na Kongresnem trgu v Ljubljani začela 26. kolesarska dirka po Sloveniji in boj za zeleno majico, ki jo bo nosil najboljši med vsemi.

Največji domači up bo na dirki po Sloveniji mladi Tadej Pogačar, ki bo ob pomoči močne ekipe UAE Emirates glavni favorit za končno zmago. Dvajsetletni Pogačar je v letošnji sezoni debitant v svetovni seriji, a je že dodobra opozoril nase. Zmagal je dirko po Algarveju ter dirko svetovne serije po Kaliforniji, zato prihaja na domačo pentljo v vlogi prvega favorita. Na zadnjih dveh dirkah po Sloveniji je osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja.

"Mogoče je čas, da belo majico zamenjam za zeleno," je uvodoma povedal Pogačar. "Dirka po Sloveniji je velik izziv, ker je domača dirka. Vsako leto je zelo težka. Upam, da se letos izkažem na najboljši možni način," je nadaljeval.

"Največje razlike pričakujem v tretji in četrti etapi. Načrt bo tak, da se vsak vzpon pelje maksimalno. Bomo videli, kakšne bodo razlike," ni želel preveč razkriti Pogačar, ki se zaveda, da bo ob sebi imel močno ekipo UAE Emirates, v njihovo pripravljenost namreč ne dvomi.

Eden od ključnih pomočnikov Pogačarja bo njegov rojak Jan Polanc, ki je na letošnji dirki po Italiji dva dni nosil rožnato majico vodilnega. Po Giru je bil precej utrujen, še vedno ima boljše in slabe dneve, verjame, da bo znal dobre povezati v pet dni. Verjame tudi v mlajšega klubskega kolega, ki se je letos že dodobra izkazal.

Jan Polanc | Avtor: Vid Ponikvar/Sportida Vid Ponikvar/Sportida

"Letos ni cilja na vzponu. Zdi se mi, da bo tesna borba za generalno razvrstitev. Treba bo paziti na vsak meter, na vsako sekundo. Kolesarji bomo delali dirko. Na koncu lahko zgleda etapa lahko, pa jo naredimo težko. Imamo dobro ekipo, imamo možnosti za generalno zmago," je dejal Polanc.

Bržčas bo glavni tekmec Pogačarja v lovu za skupno zmago Kolumbijec Esteban Chaves, zmagovalec etape na letošnjem Giru, v preteklosti pa je že bil drugi na Giru in tretji na Vuelti.

Dirka po Sloveniji Veliko ime Šport Na startu Dirke po Sloveniji tudi legendarni zmagovalec 30 etap Toura

Zanimivi bodo boji sprinterjev. Na slovenskih cestah se bodo namreč merili nekdanji svetovni prvak Britanec Mark Cavendish, najboljši sprinter letošnje dirke po Italiji Nemec Pascal Ackermann, nemški adut slovensko obarvane Bahrain-Meride Phil Bauhaus, lanski zmagovalec prve etape Italijan Simone Consonni ...

"Veselim se jutrišnje dirke in upam na zaključek s šprintom. Zagotovo bomo šli na zmago. Formo z dirke po Italiji moramo prenesti na Slovenijo in nato še naprej na državno prvenstvo, ki sledi kasneje v mesecu. Sem dobro pripravljen in imam dobro ekipo, ki bo na šprinterskih etapah delala zame. Slovenske navijače sem videl že na Giru in ustvarili so neverjetno vzdušje, zato se jih že veselim, da jih bom videl na dirki," je dejal Ackermann.

Svoje računice imata tudi Luka Mezgec, zmagovalec etape v Ljubljani leta 2017, ter Marko Kump, prvi adut novomeške Adrie Mobila, ki je letos znova našel zmagovalne občutke. Verjetno mu bo najbolj pisana na kožo zadnja, nedeljska etapa, ki se bo končala v središču Novega mesta, kjer je v preteklosti že zmagoval.

Mezgec svojih moštvenih kolegov še ni mogel pozdraviti, saj so se zaradi težav z letalskimi povezavami zataknili v Műnchnu. "Trenutno sva v Sloveniji dva. In še nekaj mehanikov. Če ne bodo prišli, bomo že sestavili ekipo," se je pošalil Mezgec in nadaljeval: "Za dirko po Sloveniji sem zelo motiviran, zelo se je veselim in se vselej dodatno pripravim. Vedno skušam iti na start maksimalno pripravljen."

Luka Mezgec | Avtor: Vid Ponikvar / Sportida Vid Ponikvar / Sportida

"Pripravljen sem za prvo in zadnjo etapo za sprint. Druga je selektivna. Upam na dober dan, da pridem čez klanec čez Celjsko kočo in v Celju sprintam. Tretja in četrta sta rezervirani za fanta na moji levi," je razložil kapetan Mitchelton-Scotta na cesti Mezgec, ki je imel za fanta na levi v mislih Polanca in Pogačarja.

Dirka se bo začela v sredo ob 12.15 uri na Kongresnem trgu, cilj prvega dne bo v Rogaški Slatini. Po petih dneh se bo boj za zeleno majico najboljšega kolesarja končal v Novem mestu. Sprinterji bodo svoje priložnosti iskali v prvi in zadnji etapi, kraljevska etapa bo sobotna. Slovenski kolesarji bodo lovili 12. skupno zmago. Zadnji zmagovalec je Primož Roglič, ki je konkurenco ugnal lani, za letošnjo dirko pa se njegova ekipa ni odločila.

Tudi letos bodo slovensko pentljo prenašali na največji športni televiziji Eurosport ter RTV Slovenija.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.