Nepremagljivi Francoz vodil do zadnjih vratc, nato sledila katastrofa

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Zmaga Foss-Solevaagu, Noel zdrsnil pri zadnjih vratcih.
Oglej si celoten članek

Norvežan Sebastian Foss-Solevaag je zmagovalec nočnega slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Madonni di Campiglio. Tridesetletni Norvežan je slavil drugo zmago v karieri, pripiše pa jo lahko predvsem dejstvu, da je Francozu Clementu Noelu na poti do prepričljive zmage zdrsnilo pri zadnjih vratcih.

Foss-Solevaagu sta družbo na stopničkah delala drugi Francoz Alexis Pinturault (+0,10) in tretji Šved Kristoffer Jakobsen (+0,11). Slovenska predstavnika Žan Kranjec in Tijan Marovt nista osvojila točk.

Noel, sicer že zmagovalec prvega slaloma sezone v Val d'Iseru, je prvo progo presmučal v 45,73 sekunde, v drugi pa je imel po zadnjem merjenju vmesnega časa slabo sekundo naskoka za zadnji del, nato pa odstopil po zdrsu tik pred ciljem.

Drugo zmago v svetovnem pokalu je tako osvojil Foss-Solevaag, eno pa ima še na ekipni paralelni tekmi ob koncu zadnje sezone. Norvežan je za desetinko sekunde ugnal Pinturaulta, ki je zabeležil 73. stopničke v karieri. Do drugih stopničk letos in v karieri pa se je prebil Jakobsen.

Norveška je vpisala 172. zmago v svetovnem pokalu, od tega 38. v slalomih. Pred njimi so v tej disciplini Avstrijci (127), Italijani (74), Francozi (67) in Švedi (62). Slovenija ima na osmem mestu 20 slalomskih uspehov med moškimi.

Foto: Epa Sebastian Foss-Solevaag

V seštevku discipline imata na vrhu 140 točk Foss-Solevaag in Jakobsen, Noel je po zmagi v Val d'Iseru zdrsnil na tretje mesto. Kranjec je 27. s 13 osvojenimi točkami po 18. mestu v Val d'Iseru. V skupnem seštevku po 13 tekmah še naprej prvo mesto zaseda Švicar Marco Odermatt s 633 osvojenimi točkami. Drugi je Avstrijec Matthias Mayer (405), tretji pa Norvežan Aleksander Aamodt Kilde (329).

Slovenca se med dobitnike točk tokrat nista uvrstila. Kranjec je bil v prvi vožnji prepočasen. Na progi Canalone Miramonti je storil preveč napak, ena večja v zgornjem in ena na prehodu v položnejši spodnji del pa sta mu odnesli nastop v finalu. Tega je zgrešil za 36 stotink sekunde in končal na 40. mestu. Devetindvajsetletni Ljubljančan je sicer eno od svojih dveh najboljših uvrstitev v slalomu, 11. mesto, dosegel prav v Madonni di Campiglio pred tremi leti.

Drugi slovenski predstavnik Tijan Marovt je s številko 57 odstopil, tudi pred tem pa ni bil dovolj hiter za preboj med najboljšo trideseterico. V zadnjih sezonah najboljši slovenski slalomist Štefan Hadalin zaradi poškodbe hrbta ni tekmoval vse od sredine novembra, ko je na paralelni tekmi v Lechu Zürsu zasedel osmo mesto.

Zadnje tekme v tem koledarskem letu bodo za moške v Bormiu. Tam bo v torek na sporedu smuk, v naslednjih dveh dneh bosta na sporedu superveleslaloma, tudi prestavljeni iz kanadskega Lake Louisa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 00:33 23. December 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.