Šport > Zimski športi
3568 ogledov

Nepremagljivi Francoz vodil do zadnjih vratc, nato sledila katastrofa

Clement Noel Reševalni pas/Twitter
Zmaga Foss-Solevaagu, Noel zdrsnil pri zadnjih vratcih.

Norvežan Sebastian Foss-Solevaag je zmagovalec nočnega slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Madonni di Campiglio. Tridesetletni Norvežan je slavil drugo zmago v karieri, pripiše pa jo lahko predvsem dejstvu, da je Francozu Clementu Noelu na poti do prepričljive zmage zdrsnilo pri zadnjih vratcih.

Foss-Solevaagu sta družbo na stopničkah delala drugi Francoz Alexis Pinturault (+0,10) in tretji Šved Kristoffer Jakobsen (+0,11). Slovenska predstavnika Žan Kranjec in Tijan Marovt nista osvojila točk.

Noel, sicer že zmagovalec prvega slaloma sezone v Val d'Iseru, je prvo progo presmučal v 45,73 sekunde, v drugi pa je imel po zadnjem merjenju vmesnega časa slabo sekundo naskoka za zadnji del, nato pa odstopil po zdrsu tik pred ciljem.

Drugo zmago v svetovnem pokalu je tako osvojil Foss-Solevaag, eno pa ima še na ekipni paralelni tekmi ob koncu zadnje sezone. Norvežan je za desetinko sekunde ugnal Pinturaulta, ki je zabeležil 73. stopničke v karieri. Do drugih stopničk letos in v karieri pa se je prebil Jakobsen.

Norveška je vpisala 172. zmago v svetovnem pokalu, od tega 38. v slalomih. Pred njimi so v tej disciplini Avstrijci (127), Italijani (74), Francozi (67) in Švedi (62). Slovenija ima na osmem mestu 20 slalomskih uspehov med moškimi.

Sebastian Foss-Solevaag | Avtor: Epa Epa

V seštevku discipline imata na vrhu 140 točk Foss-Solevaag in Jakobsen, Noel je po zmagi v Val d'Iseru zdrsnil na tretje mesto. Kranjec je 27. s 13 osvojenimi točkami po 18. mestu v Val d'Iseru. V skupnem seštevku po 13 tekmah še naprej prvo mesto zaseda Švicar Marco Odermatt s 633 osvojenimi točkami. Drugi je Avstrijec Matthias Mayer (405), tretji pa Norvežan Aleksander Aamodt Kilde (329).

Slovenca se med dobitnike točk tokrat nista uvrstila. Kranjec je bil v prvi vožnji prepočasen. Na progi Canalone Miramonti je storil preveč napak, ena večja v zgornjem in ena na prehodu v položnejši spodnji del pa sta mu odnesli nastop v finalu. Tega je zgrešil za 36 stotink sekunde in končal na 40. mestu. Devetindvajsetletni Ljubljančan je sicer eno od svojih dveh najboljših uvrstitev v slalomu, 11. mesto, dosegel prav v Madonni di Campiglio pred tremi leti.

Drugi slovenski predstavnik Tijan Marovt je s številko 57 odstopil, tudi pred tem pa ni bil dovolj hiter za preboj med najboljšo trideseterico. V zadnjih sezonah najboljši slovenski slalomist Štefan Hadalin zaradi poškodbe hrbta ni tekmoval vse od sredine novembra, ko je na paralelni tekmi v Lechu Zürsu zasedel osmo mesto.

Zadnje tekme v tem koledarskem letu bodo za moške v Bormiu. Tam bo v torek na sporedu smuk, v naslednjih dveh dneh bosta na sporedu superveleslaloma, tudi prestavljeni iz kanadskega Lake Louisa.

Komentarjev 1
  • Avatar Ollaliolla
    Ollaliolla 00:33 23.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

Sorodne novice