Nerazumljiva poteza Kidda, zaradi katere se je znašel pod plazom kritik

Foto: Epa
Foto: Epa
Dončićevih 42 točk ni bilo dovolj za bojevnike, ki so se v igro vrnili po katastrofalni Dallasovi tretji četrtini.
Oglej si celoten članek

Za slovenskim zvezdnikom Luko Dončićem je nova bleščeča predstava v severnoameriški košarkarski ligi NBA. Ljubljančan je bil z 42 točkami najboljši igralec druge tekme finala zahodne konference. Dončić je v 38 minutah igre dosegel pet trojk, vpisal pa je še pet skokov, osem podaj, tri ukradene žoge in blokado.

NBA končnica Dallas sredi tekme vodil že za devetnajst točk, nato pa...

Kljub izjemni Dončićevi predstavi pa je zasedba Dallas Mavericks utrpela še drugi poraz, s 126:117 je bila boljša ekipa Golden State Warriors. Pri domači zasedbi je Stephen Curry dosegel 32 točk s šestimi trojkami in osmimi skoki, Kevon Looney je dosegel rekord kariere z 21 točkami in 12 skoki, košarkarji Golden State Warriors pa so v finalu zahodne konference povedli z 2:0 v zmagah.

Luka Dončić in Mavericks so vodili večino tekme. Gostje iz Teksasa so dobili prvo četrtino (32:25), tekom druge so imeli že 19 točk prednosti, ob polčasu pa 14 (72:58).

Posvetilo Dončić tokrat s posebnimi športnimi copati, to je razlog

Nato pa je nastopila ena najslabših četrtin Dallasa v letošnji sezoni, ko so v tretji v dvanajstih minutah dosegli vsega 13 točk in Golden State vrnili nazaj v igro, saj so bojevniki pred zadnjo četrtino zaostajali za vsega dve točki (85:83). Slednji so nato pritisnili tudi v zadnji četrtini, ko so prvič na tekmi sploh povedli, ter Dallasu prizadejali še drugi poraz v svoji domači dvorani. Naslednji dve tekmi bosta v Dallasu.

Mavericks so v prvih dveh četrtinah dosegli kar 72 točk, v tretji pa vsega 13. Prav tako so drugi polčas izgubili kar z rezultatom 45:68. Trener Dallasa Jason Kidd je tako po tekmi obžaloval taktiko svoje ekipe, ki je v tretji četrtini nadaljevala z brezglavimi meti z razdalje za tri točke, ko so Mavericks dosegli le dve trojki od 13 metov za tri.

Foto: Profimedia Jason Kidd

"V drugem polčasu smo zgrešili veliko metov in tudi obrambe nismo igrali. V rednem delu sezone lahko dobiš tekmo tudi s slabo obrambo, v končnici pač ne. Moramo razumeti, da ko vržemo tri ali štiri trojke po vrsti in zgrešimo, moraš ubrati drugačno taktiko in skušati spraviti žogo skozi raketo do koša. Če zadeneš dve iz kar 13 metov in se zanašaš na trojke, boš zaradi trojk umrl. In mi smo v tretji četrtini umrli zaradi metanja trojk," je dejal Kidd, ki se je že znašel pod plazom kritik zaradi svojega vodenja igre v drugem polčasu.

Trenerju, ki je sicer v letošnji sezoni opravil izjemno delo z ekipo Dallasa, katero pred začetkom sezone ni nihče videl v konferenčnem finalu, se očita predvsem dejstvo, da v tretji četrtini, čeprav je ekipa zbrala vsega 13 točk in jo izgubila kar za 12, ni vzel niti ene minute odmora. Niti v trenutku, ko so bojevniki postavili delni izid kar 9:0. Spletni portali ter številni košarkarski strokovnjaki so tako kot glavnega krivca za poraz označili Kidda, ki ni naredil ničesar, ko so je bojevniki počasi vračali v igro.

Foto: Profimedia Jason Kidd

Z minuto odmora, bi lahko Kidd opomnil ekipo na to, kar je dejal po tekmi, da jim ni potrebno metati zgolj za tri, če se jim je met popolnoma sesul, temveč lahko prodirajo pod obroč. Z minuto odmora bi lahko presekal ritem čedalje bolj razigranega nasprotnika, z minuto odmora bi lahko umiril svoje igralce. Toda Kidd se je odločil za drugačen pristop.

"Imate samo določeno število minut odmora. Ne morem porabiti vseh v tretji četrtini. Poleg tega smo bili priča številnim rezultatskim serijam obeh ekip. Tako pač deluje naša ekipa. V navalih. Poleg tega je bila to odlična izkušnja za naše mlajše igralce, da vidijo in razumejo, kako se ustavi nasprotnikovo serijo. Ne moreš se vedno zanašati zgolj na trenerja, da bo vzel minuto odmora. Verjamemo drug v drugega, da smo sposobni zadevati v napadu in ustaviti nasprotnika v obrambi," je svoj pristop branil Kidd.

Foto: Profimedia Jason Kidd

"Saj smo že jemali minute odmora. Toda včasih moraš zgolj preprosto spraviti žogo skozi obroč in tako najlepše zaustaviš nasprotnikovo serijo," je svojo teorijo zaključil Kidd, ki pa se mu tokrat njegov pristop ni najbolj obrestoval.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.