Nodar umrl v nepredvidljivi nesreči

Foto: Žurnal24 Smrt Nodarja Kumaritašvilija je zaznamovala olimpijske igre v Vancouvru. (Foto:
Gruzijski sankač Nodar Kumaritašvili je na olimpijskih igrah v Vancouvru umrl v nepredvidljivi nesreči, je zapisano v končnem poročilu nesrečnega dogodka Mednarodne sankaške zveze.
Oglej si celoten članek

Mednarodna sankaška zveza (FIL) je dva meseca po tragični smrti gruzijskega sankača Nodarja Kumaritašvilija na olimpijskih igrah v Vancouvru na svojih spletnih straneh objavila končno poročilo o nesreči. Po uradnih ugotovitvah je bila nesreča posledica "usodnega niza napak", ki jih je storil sankač in zaradi katerih je zletel s proge.

"To, kar se je pripetilo Nodarju, je bila nepredvidljiva nesreča. Po temeljiti preiskavi dogodka smo prišli do ugotovitve, da vzrok za nesrečo ni bil samo eden, temveč je bil za tragedijo kriv niz prepletenih dogodkov," je poudaril generalni sekretar zveze Svein Romstad, ki je bil skupaj z vršilko dolžnosti predsednice zveze Claire DelNegro odgovoren za pripravo poročila.

Ključen ostaja podatek, ki ga je sankaška zveza ponavljala že od vsega začetka preiskovanja tragične smrti mladega gruzijskega sankača, in sicer da je Kumaritašvili med vožnjo pri izhodu iz 16. zavoja storil več napak, zaradi katerih je s sankami zletel s proge. Sankača je dobesedno katapultiralo in z glavo se je zaletel v nosilec strehe, kar se v sankaškem športu še ni zgodilo. Udarec je povzročil hudo poškodbo lobanjskega dna, kar je bil vzrok za sankačevo smrt. V sankaški organizaciji na koncu poročila še ugotavljajo, da pred to nesrečo nikakor niso mogli predvideti, da bi se kaj takšnega sploh lahko zgodilo, varnostni zid pa je bil narejen in povišan, da bi sankačem zagotavljal zaščito in preprečil, da bi tekmovalci zleteli s proge, vendar ob upoštevanju "normalnih okoliščin".

"Noben športnik ne bi mogel prevzeti nadzora nad sankami v primeru, ko je nastalučinek katapulta'. Konstrukcijski izračuni na progi niso bili narejeni za preprečitev nesreč, ki bi nastale v neznanih in nepredvidenih okoliščinah," še piše  v poročilu.

Sankaška zveza na koncu poročila poudarja, da bo storila vse, kar je v njeni moči, da se takšne tragične nesreče ne bi več dogajale.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.