Šport
59 ogledov

Nodar umrl v nepredvidljivi nesreči

Smrt Nodarja Kumaritašvilija je zaznamovala olimpijske igre v Vancouvru. (Foto: Žurnal24 main
Gruzijski sankač Nodar Kumaritašvili je na olimpijskih igrah v Vancouvru umrl v nepredvidljivi nesreči, je zapisano v končnem poročilu nesrečnega dogodka Mednarodne sankaške zveze.

Mednarodna sankaška zveza (FIL) je dva meseca po tragični smrti gruzijskega sankača Nodarja Kumaritašvilija na olimpijskih igrah v Vancouvru na svojih spletnih straneh objavila končno poročilo o nesreči. Po uradnih ugotovitvah je bila nesreča posledica "usodnega niza napak", ki jih je storil sankač in zaradi katerih je zletel s proge.

"To, kar se je pripetilo Nodarju, je bila nepredvidljiva nesreča. Po temeljiti preiskavi dogodka smo prišli do ugotovitve, da vzrok za nesrečo ni bil samo eden, temveč je bil za tragedijo kriv niz prepletenih dogodkov," je poudaril generalni sekretar zveze Svein Romstad, ki je bil skupaj z vršilko dolžnosti predsednice zveze Claire DelNegro odgovoren za pripravo poročila.

Ključen ostaja podatek, ki ga je sankaška zveza ponavljala že od vsega začetka preiskovanja tragične smrti mladega gruzijskega sankača, in sicer da je Kumaritašvili med vožnjo pri izhodu iz 16. zavoja storil več napak, zaradi katerih je s sankami zletel s proge. Sankača je dobesedno katapultiralo in z glavo se je zaletel v nosilec strehe, kar se v sankaškem športu še ni zgodilo. Udarec je povzročil hudo poškodbo lobanjskega dna, kar je bil vzrok za sankačevo smrt. V sankaški organizaciji na koncu poročila še ugotavljajo, da pred to nesrečo nikakor niso mogli predvideti, da bi se kaj takšnega sploh lahko zgodilo, varnostni zid pa je bil narejen in povišan, da bi sankačem zagotavljal zaščito in preprečil, da bi tekmovalci zleteli s proge, vendar ob upoštevanju "normalnih okoliščin".

"Noben športnik ne bi mogel prevzeti nadzora nad sankami v primeru, ko je nastalučinek katapulta'. Konstrukcijski izračuni na progi niso bili narejeni za preprečitev nesreč, ki bi nastale v neznanih in nepredvidenih okoliščinah," še piše  v poročilu.

Sankaška zveza na koncu poročila poudarja, da bo storila vse, kar je v njeni moči, da se takšne tragične nesreče ne bi več dogajale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.