Nogometni igri se obeta radikalna sprememba

Foto: Profimedia sodik zastavica nogomet
Krovna svetovna nogometna zveza Fifa po informacijah nemške športne revije Kicker razmišlja o novi spremembi pravila, ki se nanaša na prepovedani položaj.
Oglej si celoten članek

Gre za sodniško odločitev, ki v nogometu med igralci in navijači največkrat poskrbi za dvig pritiska. Kot navaja Kicker, želi Fifa s spremembo pravila v prid napadalcem omogočiti več golov.

Po mesecih razveljavljanja zadetkov s pomočjo videotehnologije (VAR) zaradi prepovedanega položaja, denimo, igralčevega prsta na nogi ali pazduhe, zdaj pri Fifi razmišljajo o spremembi, po kateri igralec ne bo v prepovedanem položaju, če bo kateri koli del njegovega telesa, s katerim je moč doseči zadetek, v liniji z zadnjim branilcem nasprotnika.

Doslej je veljalo skorajda obrnjeno pravilo: takoj, ko je del telesa, s katerim je mogoče doseči zadetek, bližje golovi črti kot predzadnji nasprotnik, gre za prepovedani položaj.

Razmišljanje o spremembi pravila prepovedanega položaja je sprožil sloviti nekdanji francoski trener Arsenala Arsene Wenger, ki je od lani vodja novoustanovljenega oddelka Fife za globalni razvoj nogometne igre.

Kot piše Kicker v četrtkovi izdaji, ocena kaže, da je približno polovica vseh zavrnjenih zadetkov zaradi offsida štelo od uporabe video pomočnika in kalibrirane črte. Po informacijah revije naj bi najprej v Nemčiji izpeljali vrsto testov, preden bi se odločili za uvedbo novosti.

Prepovedani položaj je eno izmed bolj kompleksnih nogometnih pravil, s katerim imajo težave tako sodniki kot pozneje tudi navijači.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.