Šport > Nogomet
226 ogledov

Nogometni igri se obeta radikalna sprememba

sodik zastavica nogomet Profimedia
Krovna svetovna nogometna zveza Fifa po informacijah nemške športne revije Kicker razmišlja o novi spremembi pravila, ki se nanaša na prepovedani položaj.

Gre za sodniško odločitev, ki v nogometu med igralci in navijači največkrat poskrbi za dvig pritiska. Kot navaja Kicker, želi Fifa s spremembo pravila v prid napadalcem omogočiti več golov.

Po mesecih razveljavljanja zadetkov s pomočjo videotehnologije (VAR) zaradi prepovedanega položaja, denimo, igralčevega prsta na nogi ali pazduhe, zdaj pri Fifi razmišljajo o spremembi, po kateri igralec ne bo v prepovedanem položaju, če bo kateri koli del njegovega telesa, s katerim je moč doseči zadetek, v liniji z zadnjim branilcem nasprotnika.

Doslej je veljalo skorajda obrnjeno pravilo: takoj, ko je del telesa, s katerim je mogoče doseči zadetek, bližje golovi črti kot predzadnji nasprotnik, gre za prepovedani položaj.

Razmišljanje o spremembi pravila prepovedanega položaja je sprožil sloviti nekdanji francoski trener Arsenala Arsene Wenger, ki je od lani vodja novoustanovljenega oddelka Fife za globalni razvoj nogometne igre.

Kot piše Kicker v četrtkovi izdaji, ocena kaže, da je približno polovica vseh zavrnjenih zadetkov zaradi offsida štelo od uporabe video pomočnika in kalibrirane črte. Po informacijah revije naj bi najprej v Nemčiji izpeljali vrsto testov, preden bi se odločili za uvedbo novosti.

Prepovedani položaj je eno izmed bolj kompleksnih nogometnih pravil, s katerim imajo težave tako sodniki kot pozneje tudi navijači.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.