O usodi Hrvaške odločale enajstmetrovke

Foto: Epa
Foto: Epa
Hrvaška po enajstmetrovkah v četrtfinale SP.
Oglej si celoten članek

Hrvaška nogometna reprezentanca se je na svetovnem prvenstvu v Katarju prebila v četrtfinale, potem ko je v osmini finala v Al Vakri po enajstmetrovkah premagala Japonsko s 4:2 (0:1, 1:1, 1:1).

Hrvati so se tretjič prebili med osmerico najboljših na mundialih, medtem ko so Japonci še brez tovrstnega dosežka. So pa slednji povedli v prvem polčasu z golom Daizena Maede, Hrvati pa so izenačili na začetku drugega polčasa, ko je bil uspešen Ivan Perišić. Sledil je prvi podaljšek v Katarju, po njem pa še prva odločitev po enajstmetrovkah. Nesporen junak teh je bil hrvaški vratar Domnik Livaković, ki je obranil tri japonske strele z bele pike.

Foto: Profimedia Hrvaška : Japonska

Japonska je v prvem polčasu uporabila recept s tekem proti Nemčiji in Španiji, na katerih je bila podrejena v posesti žoge, a učinkovita in obe zmagala. Tudi tokrat so imeli Hrvati, ki so pogrešali bolnega Borno Soso, približno 60 odstotkov žogo v posesti, še najbolj nevarni pa so bili v osmi minuti, ko je Shuichi Gonda obranil strel Perišića iz bližine.

Na drugi strani pa so Japonci večkrat opozorili nase, že v tretji minuti je Shogo Taniguchi žogo z glavo poslal le malo mimo vrat, v 41. minuti je Daichi Kamada iz ugodnega položaja iz bližine zgrešil, v 43. minuti pa so samuraji povedli, potem ko je od blizu Livakovića premagal Daizen Maeda.

Foto: Profimedia Hrvaška : Japonska

Tudi začetek drugega polčasa je bil živahen, tudi z nekaj streli Japoncev, v 55. minuti pa so Hrvati izenačili, ko je po podaji Dejana Lovrena z desne strani z glavo z 12 metrov zadel Perišić, kar je bil njegov 33. gol v hrvaškem dresu, več (45) jih ima le Davor Šuker, oba pa po šest na mundialih. Z desetim golom na velikih tekmovanjih (EP, SP) pa je zdaj prvi med Hrvati.

Malce pozneje je Wataru Endo s strelom od daleč zaposlil Livakovića, sicer pa sta v teh trenutkih obe ekipi napadali in prihajali do strelov, v 63. minuti je Gonda obranil nevaren poskus Luke Modrića od daleč, Ante Budimir pa je v 67. minuti zgrešil z glavo. Deset minut zatem je malo manjkalo do novega Perišićevega zadetka po močnem strelu od daleč, to pa je bila zadnja nevarnost v rednem delu.

V 105. minuti so dotlej spet terensko podrejeni Japonci izpeljali protinapad, ki ga je končal Kaoru Mitoma, Livaković pa je bil na mestu, že v 121. minuti pa je neoviran Lovro Majer zgrešil z roba kazenskega prostora. Sledile so enajstmetrovke, pri katerih je Livaković obranil kar tri strel z bele pike, in sicer Takumiju Minaminu, Mitomi in Mayi Yoshidi. Odločilen strel pa je za Hrvate uspešno izvedel Mario Pašalić.

Foto: Profimedia Hrvaška : Japonska

Hrvati, ki branijo drugo mesto s prejšnjega SP, bodo v petkovem četrtfinalu igrali proti boljšemu iz dvoboja Brazilija - Južna Koreja. Ta se bo v Dohi začel ob 20. uri.

V torek bosta še zadnji tekmi osmine finala, ob 16. uri bosta v Al Rajanu igrala Maroko in Španija, ob 20. uri pa v Lusailu Portugalska in Švica.

Znana pa sta tudi že dva para četrtfinala, to sta Nizozemska - Argentina in Francija - Anglija.

Kakšni norci! Iz tabora Hrvaške razkrili, kakšno norost pripravljajo, če pridejo v finale

* Al Džanoub, gledalcev 42.523, sodniki: Elfath, Parker in Atkins (vsi ZDA).
* Strelca: 1:0 Maeda (43.), 1:1 Perišić (55.).
* Japonska: Gonda, Tomiyasu, Yoshida, Taniguchi, Ito, Endo, Morita (od 106. Tanaka), Nagatomo (od 64. Mitoma), Doan (od 87. Minamino), Maeda (od 64. Asano), Kamada (od 75. Sakai).
* Hrvaška: Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić, Brozović, Modrić (od 99. Majer), Kovačić (od 99. Vlašić), Kramarić (od 68. Pašalić), Petković (od 62. Budimir, od 106. Livaja), Perišić (od 106. Oršić).
* Rumena kartona: Kovačić, Barišić.
* Rdeči karton: /.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 19:47 5. December 2022.

    Brazilci vs. Hrvati=80% : 20%.

  • 18:53 5. December 2022.

    Kockasti so se zopet izvlekli. Zadnjič, z Braziljci bo drugačna zgodba.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.