Ob Pintariču v golu zmajev Lamoureux

Jean-Philippe Lamoureux je novi vratar Tilie Olimpije. Američan se bo prvič preizkusil v Evropi, z zmaji pa je podpisal enoletno pogodbo. 26-letni vratar bo tako z Matijo Pintaričem sestavljal vratarski dvojec Olimpije v prihodnji sezoni. Aleš Sila lahko odide.
Oglej si celoten članek

Ekipa Tilie Olimpije se počasi popolnjuje. Na položaj vratarja prihaja Američan Jean-Philippe Lamoureux. 26-letnik iz Grand Forksa se bo na mestu prvega vratarja izmenjeval z Matijo Pintaričem, ki je lani večkrat dokazal, za kako nadarjenega vratarja gre, in imel najboljši odstotek obramb v končnici lige Ebel. Obetavnemu Mariborčanu bo s svojimi izkušnjami pomagal, da bi lahko že v naslednji sezoni samostojno prevzel mesto prvega vratarja zmajev.

Za 178 centimetrov visokega in 70 kilogramov težkega Američana bo Olimpija prvi klub v Evropi. Prihaja iz hokejske družine, saj se z najhitrejšim moštvenim športom ukvarjajo vsi trije njegovi bratje in obe sestri. J. P., kot ga kličejo prijatelji, je zmagovalec po duši, so zapisali na Olimpijini spletni strani. Jean-Philippe je svoj talent pokazal že v mladinskih letih, ko je tri sezone branil vrata Lincoln Starsov v ligi USHL. V sezonah 2002/03 je bil eden glavnih adutov moštva, ki je osvojilo trofejo za prvaka lige USHL. Leto kasneje je bil izbran za najboljšega vratarja lige. Nato se je odpravil na univerzo v Severni Dakoti. Med letoma 2004 in 2008 je za Fighting Siouxe nastopil 111-krat ter moštvo popeljal do 60 zmag, kar je drugi najboljši izkupiček vratarja v zgodovini univerze.

Sezona 2008/2009 je bila njegova prva profesionalna. Uspešno je zaigral za Alaska Aces v ligi ECHL, kjer je v rednem delu nastopil na 51 tekmah ter obranil 92 odstotkov strelov. Še uspešnejši je bil v končnici, ko je odigral 21 tekem in obranil 93 odstotkov strelov ter prejel v povprečju manj kot dva gola na tekmo. Ob njegovih izrednih predstavah se je moštvo uvrstilo v veliki finale lige ECHL, a je moralo na sedmi finalni tekmi priznati premoč nasprotniku. Izbran je bil v najboljšo šesterico lige ter najboljšo šesterico novincev. Vse to ni ostalo skrito največjim klubom. Pred sezono 2009/10 je podpisal pogodbo z NHL-ekipo Buffalo Sabres, a priložnosti v prvem moštvu ni dobil. Sezono je tako prebil v Buffalovi podružnični ekipi Portland Pirates v ligi AHL. Pred lansko sezono je enoletno pogodbo podpisal s podružničnim moštvom Calgary Flames v ligi USHL, Utah Grizzlies. Za Grizlije je skupaj odigral 28 tekem, ob tem pa je priložnost dobil tudi v ligi AHL, kjer je 19-krat oblekel dres Abbotsford Heat.

Sila lahko poišče nov klub

Tako kot preostali tuji hokejisti bo J. P. Lamoureux v Ljubljano prišel pred začetkom ledenih priprav. S prihodom Američana je proste roke pri iskanju novega delodajalca v tujini dobil Aleš Sila, ki ima sicer še enoletno pogodbo z zmaji, saj bi imel v Ljubljani zagotovljeno le mesto tretjega vratarja. Če bo Alešu uspelo najti klub, v katerem bi igral vidnejšo vlogo, bo na svojo priložnost v vratih iz ozadja čakal mladi Matic Boh.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.