Šport
17 ogledov

Ob Pintariču v golu zmajev Lamoureux

Jean-Philippe Lamoureux Wikipedia
Jean-Philippe Lamoureux je novi vratar Tilie Olimpije. Američan se bo prvič preizkusil v Evropi, z zmaji pa je podpisal enoletno pogodbo. 26-letni vratar bo tako z Matijo Pintaričem sestavljal vratarski dvojec Olimpije v prihodnji sezoni. Aleš Sila lahko odide.

Ekipa Tilie Olimpije se počasi popolnjuje. Na položaj vratarja prihaja Američan Jean-Philippe Lamoureux. 26-letnik iz Grand Forksa se bo na mestu prvega vratarja izmenjeval z Matijo Pintaričem, ki je lani večkrat dokazal, za kako nadarjenega vratarja gre, in imel najboljši odstotek obramb v končnici lige Ebel. Obetavnemu Mariborčanu bo s svojimi izkušnjami pomagal, da bi lahko že v naslednji sezoni samostojno prevzel mesto prvega vratarja zmajev.

Za 178 centimetrov visokega in 70 kilogramov težkega Američana bo Olimpija prvi klub v Evropi. Prihaja iz hokejske družine, saj se z najhitrejšim moštvenim športom ukvarjajo vsi trije njegovi bratje in obe sestri. J. P., kot ga kličejo prijatelji, je zmagovalec po duši, so zapisali na Olimpijini spletni strani. Jean-Philippe je svoj talent pokazal že v mladinskih letih, ko je tri sezone branil vrata Lincoln Starsov v ligi USHL. V sezonah 2002/03 je bil eden glavnih adutov moštva, ki je osvojilo trofejo za prvaka lige USHL. Leto kasneje je bil izbran za najboljšega vratarja lige. Nato se je odpravil na univerzo v Severni Dakoti. Med letoma 2004 in 2008 je za Fighting Siouxe nastopil 111-krat ter moštvo popeljal do 60 zmag, kar je drugi najboljši izkupiček vratarja v zgodovini univerze.

Sezona 2008/2009 je bila njegova prva profesionalna. Uspešno je zaigral za Alaska Aces v ligi ECHL, kjer je v rednem delu nastopil na 51 tekmah ter obranil 92 odstotkov strelov. Še uspešnejši je bil v končnici, ko je odigral 21 tekem in obranil 93 odstotkov strelov ter prejel v povprečju manj kot dva gola na tekmo. Ob njegovih izrednih predstavah se je moštvo uvrstilo v veliki finale lige ECHL, a je moralo na sedmi finalni tekmi priznati premoč nasprotniku. Izbran je bil v najboljšo šesterico lige ter najboljšo šesterico novincev. Vse to ni ostalo skrito največjim klubom. Pred sezono 2009/10 je podpisal pogodbo z NHL-ekipo Buffalo Sabres, a priložnosti v prvem moštvu ni dobil. Sezono je tako prebil v Buffalovi podružnični ekipi Portland Pirates v ligi AHL. Pred lansko sezono je enoletno pogodbo podpisal s podružničnim moštvom Calgary Flames v ligi USHL, Utah Grizzlies. Za Grizlije je skupaj odigral 28 tekem, ob tem pa je priložnost dobil tudi v ligi AHL, kjer je 19-krat oblekel dres Abbotsford Heat.

Sila lahko poišče nov klub

Tako kot preostali tuji hokejisti bo J. P. Lamoureux v Ljubljano prišel pred začetkom ledenih priprav. S prihodom Američana je proste roke pri iskanju novega delodajalca v tujini dobil Aleš Sila, ki ima sicer še enoletno pogodbo z zmaji, saj bi imel v Ljubljani zagotovljeno le mesto tretjega vratarja. Če bo Alešu uspelo najti klub, v katerem bi igral vidnejšo vlogo, bo na svojo priložnost v vratih iz ozadja čakal mladi Matic Boh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.