Oblak v finale po tisto, kar je izgubil pred štirimi leti

Foto: Profimedia Jan Oblak bo drugič igral v finalu Lige Evropa.
Jan Oblak bo drugič igral v finalu Lige Evropa.
Jan Oblak se je z madridskim Atléticom uvrstil v finale Lige Evropa. Njegov tekmec bo Marseille.
Oglej si celoten članek

Atlético Madrid je proti Arsenalu na prvi tekmi v Londonu iztržil ugoden neodločen izid 1:1, na domačem igrišču pa z minimalno zmago (1:0) potrdil uvrstitev v veliki finale. Jan Oblak je vso tekmo branil vrata Atlética.

Slovenski reprezentant Oblak bo 16. maja v Lyonu igral svoj drugi finale Lige Evropa. Leta 2014 je v dresu Benfice po enajstmetrovkah v Torinu klonil proti Sevilli. Dve leti kasneje je bil po strelih z bele točke poražen še v finalu Lige prvakov v Milanu, od Atlética je bil takrat boljši Real Madrid.

Video Londončani vzdihovali ob Oblakovih čarovnijah

Prvo nevarnejšo situacijo si je ustvaril Atlético, ko je v šesti minuti po desni prodrl Diego Costa in meril nenatančno. Takoj zatem so Angleži ostali brez poškodovanega Laurenta Koscielnyja. Arsenal je imel terensko premoč, toda zapretil je le v 27. minuti, ko je Oblak s pravočasnim izhodom iz vrat preprečil strel Alexandru Lacazettu. Domači so povedli v sodnikovem dodatku prvega dela, ko je Antoine Griezmann po napaki branilcev prišel do žoge in pravočasno zaposlil Costo, slednji je efektno zaključil.

Drugi polčas se je začel z bolj razgibano igro. Aaron Ramsey je v 52. prišel do strela tik pred vrati, a v gneči ni dobro zadel žoge. Nekaj minut kasneje se je moral Oblak izkazati po strelu Granita Xhake z razdalje. Na drugi strani je z glavo poskusil Costa, Griezmann pa je prosti strel iz ugodnega položaja poslal mimo vrat. Francoz bi lahko zadel tudi v 67. minuti, a je preveč okleval. Pet minut kasneje je bil spet ogrožen Oblak, Henrih Mhitarjan je volej poslal previsoko.

Do konca obračuna je Arsenal pritiskal, Španci pa so se dobro branili in v samem zaključku prek Fernanda Torresa zapravili še eno lepo priložnost, tako da je rezultat ostal nespremenjen.

Marseille potreboval dodatne pol ure

Foto: Epa RB Salzburg Olympique Marseille

Marseille je v Salzburg prinesel prednost 2:0, toda po rednem delu na Red Bull Areni so Avstrijci vodili s prav takšnim rezultatom in izsilili podaljšek. V njem so bili uspešnejši Francozi in si zagotovili napredovanje (2:1).

Domačini so v prvem polčasu skušali znižati zaostanek, še najbolj nevarna sta bila poskusa Moanesa Dabourja in Valona Berishe, toda vratar Yohann Pelé se ni pustil premagati.

Drugi polčas se je začel z dvema lepima priložnostima za goste, zapravila sta ju Lucas Ocampos in Valère Germain. Kazen je sledila v 53. minuti, ko je po samostojnem prodoru zabil Amadou Haidara. Domači so še bolj napadli in v 65. minuti izenačili izid v skupnem seštevku, po udarcu Xaverja Schlagerja je žogo v lastno mrežo preusmeril Bouna Sarr.

Vratar Marseilla Pelé se je moral izkazati še po strelu Hwanga Hee-chana, na drugi strani pa je bil blizu ključnega zadetka Florian Thauvin, z glavo je stresel prečko. Do konca rednega dela golov ni bilo in tekma se je prevesila v podaljšek.

V 99. minuti bi rezultatsko ravnovesje lahko porušil Duje Ćaleta-Car, Pelé je fantastično posredoval po njegovem udarcu z glavo. Odločilni trenutek se je zgodil v 116. minuti, po kotu Dimitrija Payeta je z volejem zabil Rolando in užalostil domače navijače.

Liga Evropa, polfinale (povratni tekmi):

ATLÉTICO MADRID - Arsenal 1:0 (1:0)  /1:1/
Costa 45.

RB Salzburg - OLYMPIQUE MARSEILLE 2:1* (2:0, 0:0)  /0:2/
Haidara 53., Sarr 65./ag; Rolando 116.
RK: Haidara (Salzburg) 119.

* - po podaljšku
ABC - napredovali v finale
/X:Y/ - izid prve tekme

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.