Šport > Nogomet
1234 ogledov

Oblak v finale po tisto, kar je izgubil pred štirimi leti

Jan Oblak Lacazette Atletico Arsenal Jan Oblak bo drugič igral v finalu Lige Evropa.
Jan Oblak se je z madridskim Atléticom uvrstil v finale Lige Evropa. Njegov tekmec bo Marseille.

Atlético Madrid je proti Arsenalu na prvi tekmi v Londonu iztržil ugoden neodločen izid 1:1, na domačem igrišču pa z minimalno zmago (1:0) potrdil uvrstitev v veliki finale. Jan Oblak je vso tekmo branil vrata Atlética.

Slovenski reprezentant Oblak bo 16. maja v Lyonu igral svoj drugi finale Lige Evropa. Leta 2014 je v dresu Benfice po enajstmetrovkah v Torinu klonil proti Sevilli. Dve leti kasneje je bil po strelih z bele točke poražen še v finalu Lige prvakov v Milanu, od Atlética je bil takrat boljši Real Madrid.

Jan Oblak Video Šport Londončani vzdihovali ob Oblakovih čarovnijah

Prvo nevarnejšo situacijo si je ustvaril Atlético, ko je v šesti minuti po desni prodrl Diego Costa in meril nenatančno. Takoj zatem so Angleži ostali brez poškodovanega Laurenta Koscielnyja. Arsenal je imel terensko premoč, toda zapretil je le v 27. minuti, ko je Oblak s pravočasnim izhodom iz vrat preprečil strel Alexandru Lacazettu. Domači so povedli v sodnikovem dodatku prvega dela, ko je Antoine Griezmann po napaki branilcev prišel do žoge in pravočasno zaposlil Costo, slednji je efektno zaključil.

Drugi polčas se je začel z bolj razgibano igro. Aaron Ramsey je v 52. prišel do strela tik pred vrati, a v gneči ni dobro zadel žoge. Nekaj minut kasneje se je moral Oblak izkazati po strelu Granita Xhake z razdalje. Na drugi strani je z glavo poskusil Costa, Griezmann pa je prosti strel iz ugodnega položaja poslal mimo vrat. Francoz bi lahko zadel tudi v 67. minuti, a je preveč okleval. Pet minut kasneje je bil spet ogrožen Oblak, Henrih Mhitarjan je volej poslal previsoko.

Do konca obračuna je Arsenal pritiskal, Španci pa so se dobro branili in v samem zaključku prek Fernanda Torresa zapravili še eno lepo priložnost, tako da je rezultat ostal nespremenjen.

Marseille potreboval dodatne pol ure

RB Salzburg Olympique Marseille | Avtor: Epa Epa

Marseille je v Salzburg prinesel prednost 2:0, toda po rednem delu na Red Bull Areni so Avstrijci vodili s prav takšnim rezultatom in izsilili podaljšek. V njem so bili uspešnejši Francozi in si zagotovili napredovanje (2:1).

Domačini so v prvem polčasu skušali znižati zaostanek, še najbolj nevarna sta bila poskusa Moanesa Dabourja in Valona Berishe, toda vratar Yohann Pelé se ni pustil premagati.

Drugi polčas se je začel z dvema lepima priložnostima za goste, zapravila sta ju Lucas Ocampos in Valère Germain. Kazen je sledila v 53. minuti, ko je po samostojnem prodoru zabil Amadou Haidara. Domači so še bolj napadli in v 65. minuti izenačili izid v skupnem seštevku, po udarcu Xaverja Schlagerja je žogo v lastno mrežo preusmeril Bouna Sarr.

Vratar Marseilla Pelé se je moral izkazati še po strelu Hwanga Hee-chana, na drugi strani pa je bil blizu ključnega zadetka Florian Thauvin, z glavo je stresel prečko. Do konca rednega dela golov ni bilo in tekma se je prevesila v podaljšek.

V 99. minuti bi rezultatsko ravnovesje lahko porušil Duje Ćaleta-Car, Pelé je fantastično posredoval po njegovem udarcu z glavo. Odločilni trenutek se je zgodil v 116. minuti, po kotu Dimitrija Payeta je z volejem zabil Rolando in užalostil domače navijače.

Liga Evropa, polfinale (povratni tekmi):

ATLÉTICO MADRID - Arsenal 1:0 (1:0)  /1:1/
Costa 45.

RB Salzburg - OLYMPIQUE MARSEILLE 2:1* (2:0, 0:0)  /0:2/
Haidara 53., Sarr 65./ag; Rolando 116.
RK: Haidara (Salzburg) 119.

* - po podaljšku
ABC - napredovali v finale
/X:Y/ - izid prve tekme

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice