Olimpija se je vrnila na vrh lestvice, Aluminij ugnal Muro

Foto: Profimedia Endri Čekiči
Ljubljančani so po 24 urah znova prvi.
Oglej si celoten članek

Nogometaši ljubljanske Olimpije so v 17. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali CB 24 Tabor Sežano z 2:0 (1:0). Ljubljančani, ki so v prejšnjem krogu v Murski Soboti prekinili niz treh zmag, so se tako hitro vrnili v zmagovalne tirnice. S slavjem proti gostom s Krasa so se znova tudi povzpeli na vrh lestvice. Junak tekme je bil Endri Čekiči z dvema zadetkoma, lahko bi dosegel vsaj še enega več, če bi unovčil enajstmetrovko v prvem polčasu. Tabor je na drugi strani še tretjo tekmo ostal brez zmage in je na šestem mestu, točkovno izenačen s sedmouvrščenim Triglavom.

V prvem polčasu je Olimpija prevladovala ves čas z izjemo zadnjih nekaj minut in imela tudi vse lepše priložnosti. Zasluženo je tudi povedla, strelec zadetka je bil Čekiči s prostega strela z 20 metrov v 14. minuti. Takrat je vratar David Adam ob "zaviti" žogi zgolj obstal na mestu.

Sicer pa je bil precej aktiven Ante Vukušić, ki pa ni bil pri strelu. V prvi minuti je žoga končala v kotu, v 20. ni povzročil težav Adamu s strelom od daleč, v 22. pa je poskusil iz bližine, a je žogo slabo zadel, tako da jo je Adam ujel.

V 33. minuti so imeli gostitelji na voljo tudi najstrožjo kazen, ki jo je s prekrškom nad Juciejem Lupeto zakrivil Klemen Nemanič. Z bele pike je poskusil Čekiči, a je sprožil preveč ležerno, tako da je sežanski vratar žogo ujel.

Gosti so bili večino časa v podrejenem položaju, imeli sicer nekaj obetavnih akcij, enega od strelov je v 16. minuti sprožil Leon Sever od daleč, a je žoga zletela precej čez vrata domačih.

Že v prvi minuti nadaljevanja pa so Ljubljančani podvojili prednost, ko je Stefan Savić stekel v protinapad, Antonio Azinović ga je na robu kazenskega prostora podrl, a je akcijo spremljal Čekiči, ki je nato malce z leve dosegel svoj sedmi gol sezone. Malce pozneje je od daleč poskusil Vitja Valenčič, a je bil Adam na mestu (pozneje tudi po njegovem poskusu z glavo), že v nasprotnem napadu pa je Predrag Sikimić sprožil iz bližine, odlično pa je posredoval Nejc Vidmar.

Video V Velenju padel gol, vreden največjih evropskih tekem

Sledilo je še nekaj poskusov, med drugimi Vukušića in Luke Menala, ki sta bila nenatančna, v 83. minuti pa je Menalo zadel še vratnico precej z desne strani. V 86. minuti je do strela z 12 metrov prišel Čekiči, spet pa mu je veselje preprečil Adam. Nekaj trenutkov zatem je znova streljal Menalo, žogo po njegovem poskusu pa je Adam odbil v okvir vrat.

Kranjčani do pomembnih treh točk

Triglav je na domači zelenici z 1:0 premagal Bravo. Kranjčani, ki so igrali brez kaznovanega Gorana Brkića, so prišli do svoje pete zmage v prvenstvu in se prebili na sedmo mesto lestvice, čeprav so vse od 42. minute (in skoraj do konca) igrali z igralcem manj. Edini gol na tekmi je dosegel Gaber Petric. Na drugi strani so Ljubljančani doživeli še četrti zaporedni poraz in so predzadnji s tremi točkami zaostanka za osmouvrščenimi Domžalami.

V prvem polčasu so bili sicer konkretnejši Ljubljančani, ki so prvič zagrozili v osmi minuti, ko je Ibrahim Arafat Mensah sprožil z desne strani iz bližine, Jalen Arko pa je bil dobro postavljen. V 11. in 21. minuti je poskusil Mustafa Nukić, prvič je streljal z glavo malce mimo vrat, drugič pa je sprožil od daleč čez gol. V 32. minuti je nase opozoril tudi Aljoša Matko, ki je stekel v protinapad, na koncu pa preslabo zaključil.

Pri domačih velja omeniti poskus Davida Tijanića iz 38. minute, ko je s "škarjicami" le za malo zgrešil cilj. So pa Kranjčani že v 42. minuti na igrišču ostali le z deseterico, saj si je srednji branilec Milan Milanović zaradi starta s podplatom prislužil drugi rumeni karton in pot v slačilnico.

Foto: Profimedia Triglav, Bravo

Kljub temu so v uvodu drugega polčasa zagrozili prav Gorenjci, ko je Luka Majcen streljal z roba kazenskega prostora, a žogo po njegovem šibkem strelu je Domen Gril preusmeril v kot. V 53. minuti pa so imeli dve priložnosti tudi gosti, a so bili znova preslabi pri zaključku.

V 63. minuti je pri domačih poskusil Majcen s peto, a je žogo preslabo zadel, so pa domači povedli v 67. minuti, ko je Tilen Mlakar podal z leve pred vrata, tam pa je Gaber Petric ugnal svojega čuvaja Matevža Matka in zadel za 1:0.

V 77. minuti so imeli Ljubljančani priložnost za izenačenje, ko je z glavo poskusil Josip Brekalo, Arko pa je žogo še pravočasno ujel pred golovo črto. V 85. minuti je Aljoša Matko prišel do strela iz bližine, a žogo poslal visoko čez vrata, v 86. pa so gosti, ki so sicer pritiskali proti domačemu golu, zaradi drugega rumenega kartona ostali brez Brekala, na koncu pa tudi brez točk.

Aluminij drži korak z Olimpijo in Mariborom

Mura, ki je bila pred dvobojem z Aluminijem v seriji pozitivnih rezultatov, je na domačem igrišču doživela šok. Potem ko je prejšnji teden gladko premagala vodilno Olimpijo, je tokrat v derbiju tretje- in čertouvrščene ekipe (obe sta imeli 31 točk in sta tri točke zaostajali za drugouvrščenim Mariborom) morala čestitati Aluminiju. Kidričani so jo premagali še drugič v sezoni, to pa sta tudi edina poraza Sobočanov v letošnjem prvenstvu. Aluminij je do četrte zmage v zadnjih petih tekmah prišel na svojstven način, s hitrimi prehodi z ene na drugo polovico in z učinkovitostjo, izkoristil je praktično vse priložnosti, ki si jih je pripravil.

Sobočani so tekmo začeli drugače kot prejšnji derbi z Olimpijo, ko so pobudo na sredini pustili tekmecem. Tokrat so takoj zagospodarili na igrišču, gol je "visel v zraku". Že v četrti minuti je od daleč poskusil Jon Šporn, vratar Luka Janžekovič je žogo odbil izven kazenskega prostora, kjer je prišla do Luke Bobičanca, ki ni okleval s strelom, toda veselje mu je preprečila prečka. V deveti minuti je dobro preigraval Luka Šušnjara, toda njegov strel so Kidričani blokirali.

V 15. minuti pa je vendarle prišlo do spremembe izida. Po lepi akciji je z leve strani kazenskega prostora žogo poslal v sredino Klemen Pucko, Amadeju Maroši pa je ni bilo težko poslati v mrežo. Takoj zatem je s strelom poskusil tudi Andrija Bubnjar, toda Janžekovič je bil na mestu.

Domači so v vodstvu uživali le sedem minut, saj so gostje v 22. minuti izkoristili prvo priložnost, pred katero so jim domači pustili nekoliko več prostora. Mihael Klepač je pritekel v kazenski prostor, nato pa z neubranljivim udarcem pod prečko matiral vratarja Matka Obradovića.

Gol je gostom vlil poguma, zaigrali so napadalneje, Tilen Pečnik je v 27. minuti streljal mimo gola, toda nekaj minut pozneje so domači spet vodili. Bobičanec je izvedel kot z leve strani, Janžekovič je bil v gneči pokrit in ni mogel posredovati, tako da je žoga neposredno iz kota končala v mreži. A Štajerci so odgovorili še hitreje kot pri prvem zaostanku. Po hitrem napadu je Klepač podal žogo v sredino, Pečnik jo je zgrešil, a se je do nje dokopal Ante Živković, ki je z močnim strelom premagal Obradovića.

Tudi na prvi gol v drugem delu ni bilo treba dolgo čakati. Dosegli so ga igralci Aluminija. Klepač je v 54. minuti odlično podal žogo Živkoviću, ta se je znašel sam pred Obradovićem in ga kljub neprepričljivemu strelu tudi premagal. Mura je nato vse moči preusmerila v napad, pripravila si je kar nekaj priložnosti. V 64. minuti je Bubnjar s težkega položaja, a z neposredne bližine zadel vratarja, minuto pozneje je Bobičanec vse storil, kot je treba, a je njegov poskus Janžekovič obranil, v nadaljevanju je Hrvat še enkrat prišel do strela, toda z glavo je žogo poslal čez gol.

V 80. minuti je z glavo nevarno streljal Matic Maruško, tudi tokrat je žoga zletela čez gol, Maroša je z glavo streljal mimo gola, poti žogi v mrežo nista našla niti Žan Karničnik niti Nino Kouter, Bobičanec je bil nenatančen s prostega strela.

Za neučinkovitost je sledila kazen v sodniškem dodatku, ko so gostitelji neuspešno lovili tekmece v nedovoljeni položaj, Marcel Čermak in Nikola Leko sta sama neovirano stekla proti vratarju. Čermak je soigralcu žogo nesebično podal, Leku pa se ni bilo težko vpisati med strelce.

Prva liga TS, 17. kolo:

Rudar : Celje  3:3 (3:2)
Petrović 27., Radić 33./11-m, Kuzmanović 45.; Benedičič 39., Lotrič 40., Vizinger 51.

Maribor : Domžale  4:1 (2:0)
Zahović 7., Kronaveter 31., 60., Požeg Vancaš 69.; S. Vuk 88.

Triglav Kranj : Bravo  1:0 (0:0)
Petric 67.

Olimpija : Tabor Sežana  2:0 (1:0)
Čekiči 14., 46.

Mura : Aluminij  2:4 (2:2)
Maroša 15., Bobičanec 34.; Klepač 22., Živković 36., 55., Leko 92.

Lestvica:
1. Olimpija 36
2. Maribor 34
3. Aluminij 34
4. Mura 31
5. Celje 28
6. Tabor Sežana 17
7. Triglav Kranj 17
8. Domžale 16
9. Bravo 13
10. Rudar Velenje 7

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.