Olimpijski ogenj prispel na cilj

Foto: Epa
Foto: Epa
Nekateri protestniki so poskušali motiti slovesnost.
Oglej si celoten članek

Olimpijski ogenj za zimske igre 2022 je prispel v Peking. Kot poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua, je danes zjutraj letalo z olimpijskim ognjem na krovu pristalo v kitajski prestolnici.

Na slovesnosti ob olimpijskem stolpu v Pekingu je Cai Qi, ki vodi organizacijski odbor zimskih iger, sprejel plamenico in z njo prižgal večji ogenj na podstavku. Sprva bo ta nekaj časa na ogled v Pekingu, poročajo državni mediji, nato pa naj bi ogenj pripeljali v različna kitajska mesta, da bi "širili olimpijski duh in pritegnili več ljudi za športe na ledu in snegu". Dva dni pred igrami je predviden začetek poti olimpijske bakle s 1200 udeleženci, ki bo vodila po prizoriščih tekmovanja.

Zimske olimpijske igre bodo v Pekingu od 4. do 20. februarja 2022.

Kitajski organizatorji so olimpijski plamen sprejeli v torek v Atenah. Prireditev je potekala na panatenskem stadionu, ki je bil v celoti zgrajen iz marmorja in je leta 1896 gostil prve igre moderne dobe. Zaradi koronske pandemije je bila prisotna le peščica povabljenih gostov.

Plamen so prižgali s pomočjo konkavnega ogledala in sončnih žarkov v starodavnem mestu Olimpija na grškem polotoku Peloponez. Slovesnost je potekala na ostankih templja boginje Here v Olimpiji, prizorišču antičnih grških iger od osmega stoletja pred našim štetjem do četrtega stoletja našega štetja.

Nekateri protestniki so poskušali motiti slovesnost. Glasno in s transparenti so protestirali proti kršitvam človekovih pravic na Kitajskem, v Tibetu in Hongkongu. Policija jih je nekaj pridržala.

Mok Brez tujih gledalcev na ZOI v Pekingu

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.