Šport
68 ogledov

Olimpijski ogenj prispel na cilj

olimpijski ogenj Peking 2022 Epa
Nekateri protestniki so poskušali motiti slovesnost.

Olimpijski ogenj za zimske igre 2022 je prispel v Peking. Kot poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua, je danes zjutraj letalo z olimpijskim ognjem na krovu pristalo v kitajski prestolnici.

Na slovesnosti ob olimpijskem stolpu v Pekingu je Cai Qi, ki vodi organizacijski odbor zimskih iger, sprejel plamenico in z njo prižgal večji ogenj na podstavku. Sprva bo ta nekaj časa na ogled v Pekingu, poročajo državni mediji, nato pa naj bi ogenj pripeljali v različna kitajska mesta, da bi "širili olimpijski duh in pritegnili več ljudi za športe na ledu in snegu". Dva dni pred igrami je predviden začetek poti olimpijske bakle s 1200 udeleženci, ki bo vodila po prizoriščih tekmovanja.

Zimske olimpijske igre bodo v Pekingu od 4. do 20. februarja 2022.

Kitajski organizatorji so olimpijski plamen sprejeli v torek v Atenah. Prireditev je potekala na panatenskem stadionu, ki je bil v celoti zgrajen iz marmorja in je leta 1896 gostil prve igre moderne dobe. Zaradi koronske pandemije je bila prisotna le peščica povabljenih gostov.

Plamen so prižgali s pomočjo konkavnega ogledala in sončnih žarkov v starodavnem mestu Olimpija na grškem polotoku Peloponez. Slovesnost je potekala na ostankih templja boginje Here v Olimpiji, prizorišču antičnih grških iger od osmega stoletja pred našim štetjem do četrtega stoletja našega štetja.

Nekateri protestniki so poskušali motiti slovesnost. Glasno in s transparenti so protestirali proti kršitvam človekovih pravic na Kitajskem, v Tibetu in Hongkongu. Policija jih je nekaj pridržala.

Peking 2022 Mok Šport Brez tujih gledalcev na ZOI v Pekingu
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.