Olimpijski ogenj začel 70-dnevno popotovanje

Foto: EPA
Foto: EPA
Olimpijska plamenica, s katero bodo 27. julija v Londonu prižgali ogenj za letošnji največji športni dogodek na svetu, je prešla v roke Britancev ter sinoči pristala na otoških tleh. Danes pa je začela 70-dnevno popotovanje po Veliki Britaniji in Irski, prvi nosilec olimpijske štafete pa je bil trikratni olimpijski prvak v jadranju, Ben Ainslie.
Oglej si celoten članek

Bakla je Grčijo zapustila z redno letalsko linijo družbe British Airways, a ob spremljavi posebnega agenta, ki je skrbel za varnost, in v posebni svetilki. Letalu so ob tej priložnosti konico nosu pobarvali z zlato barvo in ga poimenovali z imenom Kresnička.

Po pristanku so plamen prepeljali v mornariško bazo v Cornwallu, od tam pa so ga odnesli v Land's End, najbolj zahodno točko britanskega otočja, kjer se je danes začelo uradno 70-dnevno popotovanje. Ob 7.15 zjutraj je plamenico z olimpijskim ognjem pred več kot 3000 navdušenci prevzel Ainslie in jo nato že predal 18-letni jadralki na deski Anastassii Swallow.

Okoli 8000 nosilcev olimpijske bakle si bo izmenjalo plamenico, štafeta pa bo opravila prek 12.875 kilometrov po vsem Otoku. V 70 dneh bo prepotovala več kot tisoč mest in vasi.

Najmlajši nosilec olimpijske štafete ima 12 let, najstarejši pa natanko 100. V povprečju bo vsak dan olimpijsko plamenico nosilo 115 oseb.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.