Šport
5 ogledov

Olimpijski ogenj začel 70-dnevno popotovanje

olimpijski ogenj london EPA
Olimpijska plamenica, s katero bodo 27. julija v Londonu prižgali ogenj za letošnji največji športni dogodek na svetu, je prešla v roke Britancev ter sinoči pristala na otoških tleh. Danes pa je začela 70-dnevno popotovanje po Veliki Britaniji in Irski, prvi nosilec olimpijske štafete pa je bil trikratni olimpijski prvak v jadranju, Ben Ainslie.

Bakla je Grčijo zapustila z redno letalsko linijo družbe British Airways, a ob spremljavi posebnega agenta, ki je skrbel za varnost, in v posebni svetilki. Letalu so ob tej priložnosti konico nosu pobarvali z zlato barvo in ga poimenovali z imenom Kresnička.

Po pristanku so plamen prepeljali v mornariško bazo v Cornwallu, od tam pa so ga odnesli v Land's End, najbolj zahodno točko britanskega otočja, kjer se je danes začelo uradno 70-dnevno popotovanje. Ob 7.15 zjutraj je plamenico z olimpijskim ognjem pred več kot 3000 navdušenci prevzel Ainslie in jo nato že predal 18-letni jadralki na deski Anastassii Swallow.

Okoli 8000 nosilcev olimpijske bakle si bo izmenjalo plamenico, štafeta pa bo opravila prek 12.875 kilometrov po vsem Otoku. V 70 dneh bo prepotovala več kot tisoč mest in vasi.

Najmlajši nosilec olimpijske štafete ima 12 let, najstarejši pa natanko 100. V povprečju bo vsak dan olimpijsko plamenico nosilo 115 oseb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.