Olimpijski prvak goljufal z dovoljenjem

Foto: Epa
Britanski zvezdnik obtožbe odločno zavrača.
Oglej si celoten članek

Britanski kolesarski zvezdnik Bradley Wiggins in njegovo moštvo Sky sta prekoračila "etično mejo" z uporabo kortikosteroidov za zdravljenje med dirko po Franciji leta 2012, so v poročilu zapisali britanski parlamentarci.

Poročilo z naslovom Boj proti dopingu v športu, ki ga je pripravila posebna komisija, je pod drobnogled vzela uporabo prepovedanih sredstev v vseh športih, še posebej pa se je posvetila kolesarstvu in Wigginsovi uporabi steroida triamcinolona.

"Verjamemo, da so ta izjemno močan kortikosteroid uporabili za pripravo Bradleyja Wigginsa, ter bržčas tudi drugih kolesarjev v moštvu, za dirko po Franciji," je zapisano v poročilu.

"Namen uporabe ni bilo zdravljenje ali lajšanje zdravstvenih težav, temveč izključno povečanje njegovega izkoristka moči pred kolesarsko dirko oziroma pridobivanje prednosti," so še zapisali britanski parlamentarci.

"Odločno zavračam trditve, da sem katerokoli sredstvo uporabil za karkoli drugega kot v zdravstvene namene. Upam, da bom v naslednjih dneh prišel do besede in da bom lahko predstavil svojo plat zgodbe."

Bradley Wiggins

Wiggins je od pristojnih prejel dovoljenje za uporabo steroida triamcinolona, ki sicer zdravi alergije in respiratorne težave. Tako je britanski kolesar lahko z dovoljenjem protidopinških organov, s tako imenovano terapevtsko izjemo pred Tour de Franceom leta 2012, na koncu prišel do prestižne zmage.

V poročilu so britanski parlamentarci še zapisali, da čeprav "uporaba steroida ne pomeni kršenja kodeksa Svetovne protidopinške agencije Wade, pa sta tako kolesar kot njegova ekipa Sky z zlorabo prestopila etično mejo".

Ob tem je komisija še priporočila Wadi, naj nemudoma implementira popolno prepoved kortikosteroidov in protibolečinskega sredstva Tramadola. Poleg zmage na dirki po Franciji je Wiggins obenem tudi najtrofejnejši britanski olimpijec z osmimi medaljami, od tega petimi zlatimi.

Foto: Reuters Bradley Wiggins

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.