Šport
1272 ogledov

Olimpijski prvak goljufal z dovoljenjem

Epa
Britanski zvezdnik obtožbe odločno zavrača.

Britanski kolesarski zvezdnik Bradley Wiggins in njegovo moštvo Sky sta prekoračila "etično mejo" z uporabo kortikosteroidov za zdravljenje med dirko po Franciji leta 2012, so v poročilu zapisali britanski parlamentarci.

Poročilo z naslovom Boj proti dopingu v športu, ki ga je pripravila posebna komisija, je pod drobnogled vzela uporabo prepovedanih sredstev v vseh športih, še posebej pa se je posvetila kolesarstvu in Wigginsovi uporabi steroida triamcinolona.

"Verjamemo, da so ta izjemno močan kortikosteroid uporabili za pripravo Bradleyja Wigginsa, ter bržčas tudi drugih kolesarjev v moštvu, za dirko po Franciji," je zapisano v poročilu.

"Namen uporabe ni bilo zdravljenje ali lajšanje zdravstvenih težav, temveč izključno povečanje njegovega izkoristka moči pred kolesarsko dirko oziroma pridobivanje prednosti," so še zapisali britanski parlamentarci.

"Odločno zavračam trditve, da sem katerokoli sredstvo uporabil za karkoli drugega kot v zdravstvene namene. Upam, da bom v naslednjih dneh prišel do besede in da bom lahko predstavil svojo plat zgodbe."

Bradley Wiggins

Wiggins je od pristojnih prejel dovoljenje za uporabo steroida triamcinolona, ki sicer zdravi alergije in respiratorne težave. Tako je britanski kolesar lahko z dovoljenjem protidopinških organov, s tako imenovano terapevtsko izjemo pred Tour de Franceom leta 2012, na koncu prišel do prestižne zmage.

V poročilu so britanski parlamentarci še zapisali, da čeprav "uporaba steroida ne pomeni kršenja kodeksa Svetovne protidopinške agencije Wade, pa sta tako kolesar kot njegova ekipa Sky z zlorabo prestopila etično mejo".

Ob tem je komisija še priporočila Wadi, naj nemudoma implementira popolno prepoved kortikosteroidov in protibolečinskega sredstva Tramadola. Poleg zmage na dirki po Franciji je Wiggins obenem tudi najtrofejnejši britanski olimpijec z osmimi medaljami, od tega petimi zlatimi.

Bradley Wiggins | Avtor: Reuters Reuters

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.