Junak OI o suspenzu tekmeca: "Na smeh mi gre!"

Foto: Epa
Foto: Epa
Olimpijski prvak je dobil zadoščenje, potem ko je bil v britanskih medijih sam tarča namigovanj o uporabi dopinga.
Oglej si celoten članek

Italijanski dvakratni olimpijski prvak Marcell Jacobs je priznal, da mu je novica o domnevnem dopinškem grehu britanskega rivala Chijinduja Ujaha, kateremu po začasnem suspenzu grozi celo odvzem olimpijskega srebra, izvabila nasmeh na ustnice.

Šok Olimpijski podprvak suspendiran, preiskava poteka

Jacobs je bil presenetljivi zmagovalec olimpijskega teka na 100 metrov, kjer je z novim evropskim rekordom (9,80s) Italiji pritekel prvo zlato odličje v tej disciplini. Na prestolu je nasledil jamajškega zvezdnika Usaina Bolta, ki je slavil na prejšnjih treh igrah v letih 2008, 2012 in 2016.

Novi olimpijski prvak Jacobs je že v polfinalu z 9,84 dosegel nov evropski rekord, ta dosežek je nato v finalu še popravil za štiri stotinke. Pvič po letu 2000 se je zgodilo, da v finalu moškega tega na 100 m ni bilo jamajškega predstavnika.

Sveže okronani najhitrejši človek na svetu je nato odločilno pripomogel še k zmagi Italijanov v štafeti na 4x100 metrov, kjer so po pregledu fotofiniša slavili s stotinko prednosti pred Britanci.

Foto: Epa

Dvojni uspeh 26-letnega Italijana je v britanskih in svetovnih medijih sprožil številna ugibanja o uporabi prepovednih poživil, kar pa je Jacobs odločno zavrnil.

"Te kontroverze name nimajo prav nobenega vpliva. Vem, kaj sem moral žrtvovati, da sem danes lahko tukaj. Premagal sem številne poraze in razočaranja, se vedno pobral in ponovno zavihal rokave. Moj uspeh je rezultat trdega dela. Naj pišejo, kar želijo," je povedal dvakratni olimpijski prvak.

Foto: Epa Chijindu Ujah V četrtek je britansko javnost presenetila novica o začasnem suspenzu Chijinduja Ujaha, člana srebrne britanske štafete v teku na 4x100 metrov, ki je bil pozitiven na ostarin S-23 (selektivni modulatorji receptorjev androgenov).

Jacobs je v prvem odzivzu priznal, da mu je zgodba v zvezi z britanskim rivalom v pravo malo zadoščenje. "Obtožbe na moj račun me niso ganile, ker vem, kaj vse sem prestal. Želel sem samo uživati v uspehu. Preiskava v primeru Ujaha je pokazala, da bi morali Britanci pomesti pred svojim pragom, preden obtožujejo druge. To me je spravilo v smeh," je komentiral Italijan.

Jacobs se letos ne bo več vrnil na tekaške steze, saj želi v prihodnje tekmovati tudi v teku na 200 metrov. "Odločitev ni bila lahka, saj si kot športnik vedno želim tekmovati, a Tokio je bil šele začetek. Prihodnje leto sta na sporedu svetovno in evropsko prvenstvo, kjer želim prikazati vrhunsko formo."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.