Šport > Olimpijske igre
10854 ogledov

Olimpijski podprvak suspendiran, preiskava poteka

medalje kolajne Profimedia
Britanski moški štafeti grozi odvzem olimpijskega srebra.

Britanski sprinter Chijindu Ujah je bil predhodno suspendiran zaradi dopinških nepravilnosti, so v četrtek zvečer poročale tuje agencije, med njimi tudi francoska AFP. Ujah je z britansko štafeto osvojil srebrno kolajno na 4 x 100 m na olimpijskih igrah v Tokiu.

V moški štafetni preizkušnji so do zlata presenetljivo pritekli Italijani in s tem poskrbeli za prvo zlato medaljo v tej disciplini v zgodovini. V tesnem zaključku so s časom 37,50 le za stotinko prehiteli Britance, tretji so bili Kanadčani (37,70).

Zdaj Britancem grozi, da bodo kolajno izgubili, potem ko je bil Ujahov prvi vzorec, odvzet med olimpijskimi igrami, pozitiven na ostarin in S-23 (selektivni modulatorji receptorjev androgenov), je v izjavi za javnost sporočila Enota za integriteto v atletiki (AIU).

Chijindu Ujah | Avtor: Epa Epa
Poleg Ujaha (na sliki) so v britanski štafeti tekli še Zharnel Hughes, Richard Kilty in Nethaneel Mitchell-Blake.

V kolikor bi nadaljevanje preiskave potrdilo dopinške nečednosti Ujaha, bi do bronaste kolajne prišli na OI četrtouvrščeni Kitajci. Kanadčani bi namesto brona prejeli srebro.

"AIU zdaj čaka na zaključek postopka proti športnikom na OI, ki bo dal odgovor, ali je prišlo do kršitev protidopinških pravil in kakšne posledice ter kazni (če sploh) bi morale biti izrečene v zvezi z olimpijskimi igrami," so še dodali v izjavi za javnost.

Še trije atleti so bili predhodno suspendirani zaradi dopinških nepravilnosti, in sicer Sadik Mihou iz Bahrajna (1500 m), gruzijski predstavnik v suvanju krogle Benik Abramjan in kenijski sprinter Mark Otieno Odhiambo.

Odhiambo je bil tako kot nigerijska atletinja Blessing Okagbare med OI kaznovan zaradi kršenja dopinških pravil pri vzorcu, ki sta ju oddala pred nastopom v Tokiu.

Mihouja so kaznovali zaradi transfuzije krvi, Abramjan pa je bil pozitiven pri odvzetem vzorcu zunaj tekmovanja v Tokiu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.