Oranje tretjič v finalu SP

Foto: Žurnal24 Nizozemski nogometaši bodo naslednjič na zelenico stopili šele v soboto. (Foto: Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Nizozemski nogometaši so si po napeti končnici z zmago nad izbrano vrsto Urugvaja priborili še tretji nastop v finalu svetovnih prvenstev. Njihov nasprotnik bo znan jutri.
Oglej si celoten članek

Nizozemski nogometaši so prvi finalisti svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki. V današnjem polfinalu so s 3:2 (1:1) premagali Urugvaj. Zadetke za oranje so dosegli van Bronckhorst (18.), Sneijder (70.) in Robben (73.), za Urugvajce pa je malo pred koncem prvega polčasa zadel Forlan (41.), v sodnikovem dodatku pa Maxi Pereira (90.). V sredo bo na sporedu še druga polfinalna tekma med Španijo in Nemčijo, finale pa bo v nedeljo v Johannesburgu.

V zavihku "galerija" si oglejte nepopisno veselje nizozemskih nogometašev po koncu srečanja.

Uvodni polfinalni dvoboj med dvakratnimi svetovnimi podprvaki Nizozemci (1974, 1978) in Urugvajci, ki sicer imajo dva naslova prvaka, a v davnih letih 1930 in 1950, se je na stadionu Green Point začel povsem po nizozemskih notah. Že v 4. minuti je najprej vratarja Muslero lepo zaposlil Sneijder, nato pa je Dirk Kuyt meril previsoko. V 10. minuti je bil spet pri strelu Robben, a premalo natančen. Medtem ko so Nizozemci še kar poskušali streti urugvajsko obrambo – v 13. minuti je lepo poskusil Sneijder, a je zadel le soigralca Robina  van Persieja – pa so Urugvajci svojo priložnost iskali iz protinapadov. A odsotnost Luisa Suareza, strelca treh zadetkov na tem mundialu, ki si je ob koncu četrtfinala z Gano prislužil rdeč karton, se jim je še kako poznala.

Oranje pa so le dočakali svojo priložnost, ko je v 18. minuti kapetan van Bronckhorst z velike razdalje neubranljivo sprožil v levi kot urugvajskega vratarja. V 20. minuti so Nizozemci spet nevarno zapretili, a brez uspeha. V 28. minuti je prišlo do prve daljše prekinitve, ko je po grdem udarcu v glavo urugvajskega branilca na tleh obležal de Zeeuw, Caceres pa si je prislužil rumeni karton. Porumenel pa je tudi Sneijder, ker je po prekršku odrinil Caceresa.

V 31. minuti je bil tik pred vratarjem v lepem položaju Robben, a je ostal brez strela. V tem času pa so se prebudili tudi Urugvajci in bili nekoliko več pri žogi. V 36. minuti je streljal Pereira, a je lahek strel končal v naročju zanesljivega vratarja Stekelenburga. Štiri minute pozneje je nevarno zapretil Kuyt, a je njegov poskus urugvajski vratar ubranil. Že naslednjo minuto je sledila kazen, ko je mojster strelov z razdalje Forlan z izjemnim strelom premagal vratarja tulipanov. Po zadetku so bili Urugvajci še podjetnejši, narekovali so ritem igre, a do spremembe izida v prvem delu ni prišlo.

V drugi del sta obe ekipi krenili nadvse odločno, a v 51. minuti je moral kapetan oranja van Bronckhorst tik pred golom posredovati, da je razčistil in je razmerje moči ostalo nespremenjeno. Kmalu je sledilo nekaj črnih minut za Urugvajce; najprej je v 70. minuti na 2:1 za Nizozemsko povišal Sneijder, tri minute pozneje pa je po lepi podaji Kuyta Muslero za 3:1 mojstrsko z glavo matiral Robben.

Strelci SP:
5 - Wesley Sneijder (Niz), David Villa (Špa)
4 - Diego Forlan (Uru), Gonzalo Higuain (Arg), Robert Vittek (Svk), Thomas Müller (Nem), Miroslav Klose (Nem)

Nizozemci so imeli več posesti žoge in so jo uspešno zadrževali v svojih nogah, nekaj dobrih akcij pa "prinesel" van der Vaart, ki je vstopil ob polčasu. V 86. minuti je imel novo izjemno priložnost Robben, ki je sprejel lepo podajo van Persieja, a je Muslera njegov strel ubranil. Ko se je že zdelo, da imajo Nizozemci zmago v žepu, pa je v sodnikovem dodatku na 2:3 znižal Maxi Pereira in tako poskrbel za nekaj dramatičnih minut, a Urugvajcem v zadnjih poskusih ni uspelo do tako želenega podaljška.

Za Nizozemsko je to še tretja uvrstitev v finale SP in tako tretja priložnost za naslov. V prvi dveh poskusih jim ni uspelo; leta 1974 jih je zaustavila Nemčija, štiri leta pozneje pa Argentina. V nedeljskem finalu bodo zaigrali z boljšim iz drugega polfinala med Španijo in Nemčijo. Urugvajcem ostane uteha in sobotni boj za tretje mesto.

SP, Polfinale:

Urugvaj : Nizozemska 2:3 (1:1)
Forlan (41), Pereira (90);  van Bronckhorst (18), Sneijder (70), Robben (73)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.