Šport
17 ogledov

Oranje tretjič v finalu SP

Nizozemski nogometaši bodo naslednjič na zelenico stopili šele v soboto. (Foto:
1/16
Žurnal24 main
Nizozemski nogometaši so si po napeti končnici z zmago nad izbrano vrsto Urugvaja priborili še tretji nastop v finalu svetovnih prvenstev. Njihov nasprotnik bo znan jutri.

Nizozemski nogometaši so prvi finalisti svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki. V današnjem polfinalu so s 3:2 (1:1) premagali Urugvaj. Zadetke za oranje so dosegli van Bronckhorst (18.), Sneijder (70.) in Robben (73.), za Urugvajce pa je malo pred koncem prvega polčasa zadel Forlan (41.), v sodnikovem dodatku pa Maxi Pereira (90.). V sredo bo na sporedu še druga polfinalna tekma med Španijo in Nemčijo, finale pa bo v nedeljo v Johannesburgu.

V zavihku "galerija" si oglejte nepopisno veselje nizozemskih nogometašev po koncu srečanja.

Uvodni polfinalni dvoboj med dvakratnimi svetovnimi podprvaki Nizozemci (1974, 1978) in Urugvajci, ki sicer imajo dva naslova prvaka, a v davnih letih 1930 in 1950, se je na stadionu Green Point začel povsem po nizozemskih notah. Že v 4. minuti je najprej vratarja Muslero lepo zaposlil Sneijder, nato pa je Dirk Kuyt meril previsoko. V 10. minuti je bil spet pri strelu Robben, a premalo natančen. Medtem ko so Nizozemci še kar poskušali streti urugvajsko obrambo – v 13. minuti je lepo poskusil Sneijder, a je zadel le soigralca Robina  van Persieja – pa so Urugvajci svojo priložnost iskali iz protinapadov. A odsotnost Luisa Suareza, strelca treh zadetkov na tem mundialu, ki si je ob koncu četrtfinala z Gano prislužil rdeč karton, se jim je še kako poznala.

Oranje pa so le dočakali svojo priložnost, ko je v 18. minuti kapetan van Bronckhorst z velike razdalje neubranljivo sprožil v levi kot urugvajskega vratarja. V 20. minuti so Nizozemci spet nevarno zapretili, a brez uspeha. V 28. minuti je prišlo do prve daljše prekinitve, ko je po grdem udarcu v glavo urugvajskega branilca na tleh obležal de Zeeuw, Caceres pa si je prislužil rumeni karton. Porumenel pa je tudi Sneijder, ker je po prekršku odrinil Caceresa.

V 31. minuti je bil tik pred vratarjem v lepem položaju Robben, a je ostal brez strela. V tem času pa so se prebudili tudi Urugvajci in bili nekoliko več pri žogi. V 36. minuti je streljal Pereira, a je lahek strel končal v naročju zanesljivega vratarja Stekelenburga. Štiri minute pozneje je nevarno zapretil Kuyt, a je njegov poskus urugvajski vratar ubranil. Že naslednjo minuto je sledila kazen, ko je mojster strelov z razdalje Forlan z izjemnim strelom premagal vratarja tulipanov. Po zadetku so bili Urugvajci še podjetnejši, narekovali so ritem igre, a do spremembe izida v prvem delu ni prišlo.

V drugi del sta obe ekipi krenili nadvse odločno, a v 51. minuti je moral kapetan oranja van Bronckhorst tik pred golom posredovati, da je razčistil in je razmerje moči ostalo nespremenjeno. Kmalu je sledilo nekaj črnih minut za Urugvajce; najprej je v 70. minuti na 2:1 za Nizozemsko povišal Sneijder, tri minute pozneje pa je po lepi podaji Kuyta Muslero za 3:1 mojstrsko z glavo matiral Robben.

Strelci SP:
5 - Wesley Sneijder (Niz), David Villa (Špa)
4 - Diego Forlan (Uru), Gonzalo Higuain (Arg), Robert Vittek (Svk), Thomas Müller (Nem), Miroslav Klose (Nem)

Nizozemci so imeli več posesti žoge in so jo uspešno zadrževali v svojih nogah, nekaj dobrih akcij pa "prinesel" van der Vaart, ki je vstopil ob polčasu. V 86. minuti je imel novo izjemno priložnost Robben, ki je sprejel lepo podajo van Persieja, a je Muslera njegov strel ubranil. Ko se je že zdelo, da imajo Nizozemci zmago v žepu, pa je v sodnikovem dodatku na 2:3 znižal Maxi Pereira in tako poskrbel za nekaj dramatičnih minut, a Urugvajcem v zadnjih poskusih ni uspelo do tako želenega podaljška.

Za Nizozemsko je to še tretja uvrstitev v finale SP in tako tretja priložnost za naslov. V prvi dveh poskusih jim ni uspelo; leta 1974 jih je zaustavila Nemčija, štiri leta pozneje pa Argentina. V nedeljskem finalu bodo zaigrali z boljšim iz drugega polfinala med Španijo in Nemčijo. Urugvajcem ostane uteha in sobotni boj za tretje mesto.

SP, Polfinale:

Urugvaj : Nizozemska 2:3 (1:1)
Forlan (41), Pereira (90);  van Bronckhorst (18), Sneijder (70), Robben (73)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.