Polanc rešil Pogačarja, Roglič kontroliral tekmece

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Druga etapa francoskega Toura je imela razgibano traso s 4.000 metri višinske razlike.
Oglej si celoten članek

Nedeljska preizkušnja je bila kljub zahtevni trasi precej bolj mirna kot uvodna v soboto. Dobil jo je Francoz Julian Alaphilippe (Deceuninck–Quick-Step), zanj je to peta etapna zmaga na Touru. Alaphilippe je prevzel tudi rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku.

Drugi je bil Švicar Marc Hirschi (Sunweb), tretji pa Britanec Adam Yates (Mitchelton–Scott). Omenjeni trije so glavnini pobegnili nekaj kilometrov pred koncem in na ulicah Nice v sprintu obračunali med seboj.

Primož Roglič (Jumbo Visma) in Tadej Pogačar (UAE Emirates) sta etapo končala v zasledovalni skupini in jo končala z dvema sekundama zaostanka. Pogačar je zasedel osmo, Roglič pa 31. mesto.

Kaos Kolesarji padali kot pokošeni

Pogačarja je na enem od spustov izdala zračnica, hitro mu je na pomoč priskočil rojak in ekipni kolega Jan Polanc in mu dal svoje kolo. Pogačar se je vrnil v glavnino in do konca peljal brez večjih težav. Pogačar je spet sodeloval tudi v sprintu, Polanc pa je popustil, potem ko je opravil vse potrebno za moštvenega kolega.

Kolesarje na Touru je že drugi dan čakala zelo zahtevna etapa, po številu prevoženih višinskih metrov četrta najtežja na dirki. Vsebovala je dva vzpona prve kategorije in enega druge, za zaključek pa so se na zadnjem nekategoriziranem vzponu, ki se je končal sedem kilometrov pred ciljem, delile še bonifikacijske sekunde za skupni seštevek.

Prav ta vzpon pa je po pričakovanju odločil vse bistvene stvari v etapi. Pričakovan napad Alaphilippa je uspel, nekoliko pozneje sta ga ulovila Hirschi in Yates, glavni favoriti na čelu z Rogličem pa niso kazali interesa, da bi se na klancu pognali za trojico. Tako je njihova prednost na vrhu vzpona zadostovala za ravnino, čeprav je šlo zelo na tesno. Alaphilippe, ki je lani rumeno majico nosil dolgo časa, je zabeležil peto etapno zmago na dirki.

"Čeprav sem trdo delal, letos še nisem zmagal. Res sem si želel tega uspeha, ki je potrdil, da se mi forma dviga. Etapa mi je bila pisana na kožo, a potreboval sem dobre noge. Na srečo sem jih imel, pomagal pa mi je tudi Yates, ki je za razliko od Hirschija v begu sodeloval pri navijanju ritma. Zmago bi posvetil očetu," je na cilju v solzah razlagal Alaphilippe.

Roglič tudi tokrat ni imel večjih težav, v njegovi ekipi najbrž menijo, da je še prezgodaj za napad na rumeno majico oziroma da še nima pravega smisla braniti vse napade tekmecev. "Dobro je. Zadovoljen sem, da sem z dneva v dan bolje počutim, uvidel sem, da se lahko vozim z najboljšimi. Cela etapa je bila težka, a se je dobro izšla," je bil na cilju redkobeseden Roglič, ki novinarki RTV Sloveniji ni odgovoril na vprašanje, ali je bilo načrtovano, da ne odgovori na napad Alaphilippa, ali tega enostavno ni mogel.

Foto: Epa Tour de France Jumbo Visma

Matej Mohorič, ki še čuti posledice sobotnega padca, in Luka Mezgec sta zaostala. Mezgec je v cilj prišel s skupino Alexandra Kristoffa, Norvežan, zmagovalec prve etape, je nekaj časa sicer še branil rumeno majico, a jo je moral na koncu pričakovano predati.

Sam začetek etape je bil v znamenju prvega letečega cilja, ki ga je dobil Matteo Trentin. Slovak Peter Sagan je bil drugi, a je nato sodeloval v begu šesterice vse do prvih vzponov, ko je le uvidel, da beg nima prave prihodnosti.

Tour de France, 2. etapa:

1. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quickstep) 	4:55:27
2. Marc Hirschi (Švi/Sunweb)             	        isti čas
3. Adam Yates (GBr) Mitchelton-Scott	            + 0:01
4. Greg Van Avermaet (Bel/CCC Team)                   0:02
5. Sergio Higuita (Kol/EF)
6. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)
7. Aleksej Lucenko (Kaz/astana)
8. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)
9. Maximilian Schachmann (Nem/Bora-Hansgrohe)
10. Alberto Bettiol (Ita/EF)
...
31. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                   isti čas
67. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                     9:57
115. Matej Mohorič (UAE Emirates)                     20:42
139. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)               28:15


SKUPNI VRSTNI RED:
1. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quickstep)      8:41:32
2. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                   + 0:04
3. Marc Hirschi (Švi/Sunweb)                             0:07
4. Sergio Higuita (Kol/EF)                               0:17
5. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)
6. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)
7. Davide Formolo (Ita/ UAE Emirates)
8. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)
9. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)
10. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma)
11. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                     isti čas
...
67. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                       10:12
120. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)                20:57
133. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                 28:30
...
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.