Policisti so se ga lotili s pestmi

Foto: EPA
Foto: EPA
Newyorški policisti so aretirali nekdanjega tenisača Jamesa Blakea in pri tem uporabili prekomerno silo, nato pa po 15 minutah ugotovili, da so naredili napako.
Oglej si celoten članek

Upokojeni ameriški tenisač James Blake je pretresen po filmskem prizoru na eni od newyorških ulic, kjer je nekdanji četrti igralec sveta čakal na prevoz do prizorišča OP ZDA.

Nič hudega sluteči Blake je stal pred hotelom Hyatt, ko se je vanj zapodila množica petih policistov, ga zbila po tleh in mu nadela lisice. Akcija je bila posledica pričevanja enega od očividcev, ki je temnopoltega Američana prepoznal kot akterja prevare z mobilnimi telefoni.

Blakea so vklenili in ga naslednjih 15 minut paradirali po natrpani ulici, kar je tenisač doživljal kot zelo travmatično izkušnjo. Kasneje je povedal, da se mu nihče od policistov v civilu ni predstavil, niti dal vedeti, da so sredi preiskave. Policisti so se ga brez opozorila lotili s silo, prepričan pa je, da je bilo nasilno ravnanje pogojeno z barvo njegove kože.

''Bilo je zastrašujoče in noro. Med tipkanjem po telefonu sem dvignil glavo in videl, kako nekdo v kratkih hlačah in majici teče proti meni. Pomislil sem, da gre morda za nekdanjega sošolca. Nasmehnil sem se, on pa je skočil name in me zrušil po tleh. V trenutku je bilo okoli mene pet ljudi. Povedal sem, da bom naredil, kar želijo, če mi povejo, kaj se dogaja. Nič mi niso pojasnili,'' je povedal Blake.

Foto: EPA james blake Tenisač je želel incident skriti pred javnostjo, po pogovoru z ženo pa si je premislil. ''Rekla mi je, 'kaj pa, če bi se to zgodilo meni?' Razjezilo me je, saj sem pomislil, kako bi se počutil, če bi nekdo napadel mojo ženo in jo vklenjeno paradiral po natrpani ulici ter jo oropal dostojanstva.  Mislim, da je rasa naredila svoje, a ni razloga, da bi bil kdorkoli deležen takšnega ravnanja. Želim si opravičilo. Želim si pojasnilo. Vsi moramo biti odgovorni za svoja dejanja, tudi policija,'' je dodal 35-letnik.

Blake je utrpel blažje poškodbe levega komolca in noge. Policisti so potrebovali četrt ure, da so ugotovili njegovo pravo identiteto, nato so ga izpustili. ''Ko smo ugotovili, da nima povezave z našo preiskavo, smo ga nemudoma izpustili. Vso pravico ima, da je razburjen. Kar je opisal, ni to, kar počnemo. Ni to, kar bi morali početi,'' je povedal komisar Bill Bratton.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.