Šport
5 ogledov

Policisti so se ga lotili s pestmi

james blake EPA
Newyorški policisti so aretirali nekdanjega tenisača Jamesa Blakea in pri tem uporabili prekomerno silo, nato pa po 15 minutah ugotovili, da so naredili napako.

Upokojeni ameriški tenisač James Blake je pretresen po filmskem prizoru na eni od newyorških ulic, kjer je nekdanji četrti igralec sveta čakal na prevoz do prizorišča OP ZDA.

Nič hudega sluteči Blake je stal pred hotelom Hyatt, ko se je vanj zapodila množica petih policistov, ga zbila po tleh in mu nadela lisice. Akcija je bila posledica pričevanja enega od očividcev, ki je temnopoltega Američana prepoznal kot akterja prevare z mobilnimi telefoni.

Blakea so vklenili in ga naslednjih 15 minut paradirali po natrpani ulici, kar je tenisač doživljal kot zelo travmatično izkušnjo. Kasneje je povedal, da se mu nihče od policistov v civilu ni predstavil, niti dal vedeti, da so sredi preiskave. Policisti so se ga brez opozorila lotili s silo, prepričan pa je, da je bilo nasilno ravnanje pogojeno z barvo njegove kože.

''Bilo je zastrašujoče in noro. Med tipkanjem po telefonu sem dvignil glavo in videl, kako nekdo v kratkih hlačah in majici teče proti meni. Pomislil sem, da gre morda za nekdanjega sošolca. Nasmehnil sem se, on pa je skočil name in me zrušil po tleh. V trenutku je bilo okoli mene pet ljudi. Povedal sem, da bom naredil, kar želijo, če mi povejo, kaj se dogaja. Nič mi niso pojasnili,'' je povedal Blake.

james blake | Avtor: EPA EPA
Tenisač je želel incident skriti pred javnostjo, po pogovoru z ženo pa si je premislil. ''Rekla mi je, 'kaj pa, če bi se to zgodilo meni?' Razjezilo me je, saj sem pomislil, kako bi se počutil, če bi nekdo napadel mojo ženo in jo vklenjeno paradiral po natrpani ulici ter jo oropal dostojanstva.  Mislim, da je rasa naredila svoje, a ni razloga, da bi bil kdorkoli deležen takšnega ravnanja. Želim si opravičilo. Želim si pojasnilo. Vsi moramo biti odgovorni za svoja dejanja, tudi policija,'' je dodal 35-letnik.

Blake je utrpel blažje poškodbe levega komolca in noge. Policisti so potrebovali četrt ure, da so ugotovili njegovo pravo identiteto, nato so ga izpustili. ''Ko smo ugotovili, da nima povezave z našo preiskavo, smo ga nemudoma izpustili. Vso pravico ima, da je razburjen. Kar je opisal, ni to, kar počnemo. Ni to, kar bi morali početi,'' je povedal komisar Bill Bratton.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.