Portugalci mojstri infarktnih končnic

Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska) Foto: EPA (Poljska - Portugalska)
Portugalska nogometna reprezentanca je v četrtfinalu evropskega prvenstva po strelih z bele točke premagala Poljsko (5:3) in se uvrstila v polfinale.
Oglej si celoten članek

Portugalska izbrana vrsta je ponovila dosežek izpred štirih let in se uvrstila med štiri najboljše ekipe evropskega prvenstva v Francijia. Odločilni zadetek je kot peti izvajalec z bele točke dosegel Ricardo Quaresma, ki je v 117. minuti odločil tudi srečanje osmine finala s hrvaško reprezentanco.

Portugalci so na Euru 2016 odigrali pet tekem in zabeležili kar pet neodločenih izidov po izteku rednega dela. Kljub temu so si zagotovili napredovanje v izločilne boje in v osmini finala premagali favoritizrane Hrvate.

Četrtfinalni obračun se je začel po željah poljskih nogometašev, saj je v drugi minuti zadel Robert Lewandowski. Portugalce je v igro vrnil 18-letni Renato Sanches, ki je prvič dobil priložnost v začetni postavi.

Kljub dinamični igri se je redni del končal z neodločenim izidom (1:1), izenačeno pa je bilo tudi v obeh podaljših, v katerih si nobena od ekip ni priigrala rezultatske prednosti.

Na koncu so odločale enajstmetrovke, ki so jih za odtenek bolje izvajali Portugalci in se veselili uvrstitve v polfinale.

Portugalski selektor z 18-letnikom zadel v polno

Poljski selektor je na igrišče poslal udarno enajsterico (4-4-2), ki je premagala Švico, medtem ko se je njegov kolega v primerjavi s tekmo s Hrvaško odločil za dve spremembi (4-1-3-2).

Priložnost v začetni postavi je dobil 18-letni Renato Sanches, odpadel pa je Andre Gomes. Namesto Raphalea Guerreira je zaigral Eliseu.

Pred začetkom tekme je bila na sporedu minuta aplavza za žrtve terorističnega napada v Istanbulu, nato pa se je spektakel lahko začel. V drugi minuti je za huronsko slavje navijačev poskrbel Robert Lewandowski, ki je prekinil dolgotrajen strelski post in Poljsko popeljal v vodstvo. Zvezdnik Bayern Münchna je za zadetek potreboval kar 645 minut.

Ronaldo je v deseti minuti prišel do strela in zadel le branilca, medtem ko so Poljaki potrpežljivo čakali na novo priložnost. Lewandowski je v 17. minuti pobegnil Pepeju in in Fonteju ter poskusil z nizkim strelom, ki je končal v rokah portugalskega vratarja.

Poljaki so dominirali in nasprotnik je le s težavo odbijal žogo iz kazenskega prostora Ruija Patricia. Portugalci so še dolgo čutili posledice uvodnega šoka, saj kljub kreativni igri na sredini niso uspeli prebiti obrambne vrste.

V 33. minuti pa so Portugalci vendarle prišli do izenačenja. Mož odločitve je bil Renato Sanches, komaj 18-letni vezist, ki je sploh prvič dobil priložnost v začetni postavi na tekmah evropskega prvenstva. Sanchez je natančno meril z levico, odboj žoge pa je nekoliko presenetil Lukasza Fabianskega.

Dinamična igra se je preselila na drugo stran, kjer so se Portugalci dobro branili, nato pa je zaradi udarca v nogo na tleh obležal Ronaldo. Preostanek prvega polčasa ni ponudil nevarnejše priložnosti in ostalo je pri neodločenem izidu.

Ronaldo zapravil številne priložnosti

V uvodnih minutah drugega dela so bili Poljaki več pri žogi, a brez pravega učinka. V 56. minuti je lepo podajo Nanija v stransko mrežo zastreljal Ronaldo. Tempo je nekoliko popustil. Nekdanja soigralca pri Manchester Unitedu sta znova kombinirala v 62. minuti, do strela z razdalje pa je prišel Cedric, ki za razliko od Sanchesa ni zabil prvega reprezentančnega zadetka.

Pepe je v 81. minuti ukradel žogo v nevarnem položaj in podal proti Ronaldu, v zadnjem trenutku pa je posredoval Artur Jedrzejczyk, ki je žogo odbil v kot in pri tem skoraj dosegel avtogol.

Ronaldo je v 86. minuti odlično vtekel in se znašel sam pred poljskim vratarjem, vendar povsem zgrešil žogo in se v neveri le razočarano prijel za glavo. Portugalci so bili v zaključku srečanja nevarnejša ekipa, a rezultat se do konca rednega dela ni več spremenil.

Žoga je bila za Ronalda tudi v nadaljevanju zakleta, saj je v 92. minuti po vodi splavala še ena priložnost. V prvih 15 minutah je zapretil Nani, zatem Milik, Nani pa je še enkrat poizkusil v 103. minuti, ko je žogo poslal naravnost v Fabianskija. V drugih 15 minutah je bil še najbolj nevaren Bartosz Kaputska, ki je v 115. minuti skušal podati, vendar ni našel cilja, tudi poljska obramba pa žoge ni skušala izbiti.

Prve tri serije enajstmetrovk so minile brez napake, v četrti pa je Rui Patricio ubranil strel Jakubu Blaszczykowskiju. Quaresma je nato postavil končnih 5:3 v korist Portugalske.

Euro 2016, četrtfinale:

Poljska : Portugalska 3:5* (1:1, 1:1)
Lewandowski 2.; Sanchez 33.

* - po enajstmetrovkah

Začetni postavi:
Poljska: Fabianski; Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk; Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (od 98. Jodlowiec), Grosicki (od 82. Kapustka); Milik, Lewandowski

Portugalska: Patricio; Cedric, Fonte, Pepe, Eliseu; W.Carvalho (od 96. Danilo); Silva (od 74. Moutinho), Mario (od 80. Quaresma), Sanches; Nani, Cristiano Ronaldo

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.